logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Zatravněné parkoviště u rodinného domu

Při volbě zatravňovacích tvárnic jsem jakožto svépomocný stavitel uvažoval nad několika faktory – náročnost instalace a s tím spojená doba pokládky, kvalita produktu, a především pak celková cena za materiál, přesun materiálu a pronájem nářadí.

Už zkraje mne zaujal produkt společnosti ASIO označovaný jako „zatravňovací dlažba“ AS-TTE ROŠT. Líbila se mi jeho robustnost, ale cena za produkt se zprvu, při porovnání s konkurenčními produkty, zdála být znatelně vyšší. To se změnilo v okamžiku, kdy jsem zjistil, že mi pro danou aplikaci stačí provést instalaci podle příručky dle tzv. Konstrukčního principu 1.


Podkladní vrstva 3–5 cm znamenala, že nemusím odvážet takřka žádnou zeminu z pozemku (skrývku jsem zapracoval na vlastní zahradě) a spotřebovaný materiál na podkladní vrstvy nevycházel, na plochu 3,5×6,5 metru (cca 23 m2), na více než 2.500,- Kč.

Nahrubo udělaná skrývka
Nahrubo udělaná skrývka
Podkladní vrstva cca 5 cm
Podkladní vrstva cca 5 cm

Jako podkladní materiál jsem zvolil štěrk frakce 8/16. Vyšel jsem z výpočtu plochy × výška 5 cm. Vyšlo mi tedy nějakých 1,2 m3 (vzal jsem pro jistotu 1,5 m3). Na prosypání jsem si nechal dovést kompost s tím, že do kufru parkoviště jsem spotřeboval cca 0,6 m3. Tedy poměr podkladní vrstvy byly dva díly štěrku na jeden díl kompostu. Poslední nezbytný výdaj bylo zapůjčení vibrační desky, což vyšlo na 400,- Kč/den (za půl dne bylo hotovo).

Štěrk jsem rovnoměrně rozhrnul do plochy a následně na něj rozházel kompost. Žehlička pak zajistila promíchání směsi.

Zažehlení podkladní vrstvy
Zažehlení podkladní vrstvy
Vytvořená podkladní směs
Vytvořená podkladní směs

Dořezy jsem řešil pomocí flexy s diamantovým kotoučem Ø 230 mm. Rošty se spíš tavily než řezaly, ale šlo to i tak. Lepší by bylo řezat maflem nebo ještě lépe na stolní kotoučové pile, ale tu nemám.


Celá pokládka bez dořezů zabrala cca 7 hodin (1 osoba), takže fofr. Proti pohybu do stran jsem rošty zajistil zatlučenými roxory Ø 8 mm a délky cca 25 cm. Dořezávky mi zabraly další cca 2 hodiny. Teď už jen zbývá vyplnit komůrky zeminou a zasít travní směs. Robustnější rošt se zámky jsem na trhu nenašel.




A na závěr to, co zajímá každého asi nejvíc, tedy porovnávací rozpočet:



 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.