logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Heraklith vrací ducha funkcionalismu do současnosti

S Heraklithem se na stavbách znovu potkáváme a věříme, že tomu bude i nadále. Škála použití je široká, od ryze technických stavebních opatření po design a podtržení charekteru staveb. Otevřená struktura desek z dřevité vlny pohlcuje zvuk stejně dobře teď jako v minulosti. Na názor na Heraklith jsme se zeptali Davida Vávry, architekta a populárního herce.

Čím více se ve stavebnictví prosazují nové materiály, tím větší je poptávka po těch tradičních. Vedle dřeva, cementu, pálených cihel a kamene lze jmenovat i Heraklith. Ostatně, tvoří ho právě dřevo a cement.

Třicátá léta 20. století a tehdejší rozmach funkcionalismu byly věkem Heraklithu. Kulturní domy, kina, společenské sály po celé republice, ale také legendární bar „Embassy“ pro hotelové hosty a tehdejší smetánku v pražském hotelu Ambassador, tam všude se dodnes mohou návštěvníci setkat s Heraklithem. Otevřená struktura desek z dřevité vlny pohlcuje zvuk stejně dobře teď jako v minulosti.

„Na názor na Heraklith jsme se zeptali Davida Vávry, architekta a populárního herce. Ten nám svůj názor sdělil svou specifickou formou,“ říká Romana Janošová, marketingová manažerka Knauf Insulation.

David Vávra o Heraklithu



Mezi nejvýznamější a nejzajímavější současné stavby, které využívají krásu Heraklithových desek, patří tiskárna Karmášek v Českých Budějovicích od Ivana Kroupy. Povrch minimalistické budovy tvoří heraklithové desky, které u tiskárny podtrhují strohý výrobní ráz a současně svou členitou strukturou umožňují budově ožívat a měnit se podle denního světla.

Knauf Insulation Heraklith
Tiskárna Karmášek 1
Knauf Insulation Heraklith
Tiskárna Karmášek 2
Knauf Insulation Heraklith
Tiskárna Karmášek 3

V interiérové architektuře stojí za pozornost dům „Květináč“ v japonské Jokohamě od architektonického studia no. 555. Heraklith zde pocitově ztepluje místnosti a výrazně vylepšuje jejich akustiku.

Knauf Insulation Heraklith
Dům Květináč 1, foto Ateliér No. 555
Knauf Insulation Heraklith
Dům Květináč 2, foto Ateliér No. 555

S Heraklithem se na českých i zahraničních stavbách znovu častěji potkáváme a věříme, že tomu bude i nadále. Jeho škála použití je široká, od ryze technických stavebních opatření po design a podtržení charekteru staveb,“; dodává Romana Janošová.

Knauf Insulation Heraklith
Klatovy, klub U košile
Knauf Insulation Heraklith
Modrý Heraklith

Více na www.heraklith.cz

O Knauf Insulation

Široká škála výrobků společnosti Knauf Insulation poskytuje tepelnou, zvukovou i požární ochranu novým i rekonstruovaným domům. Sortiment zahrnuje minerální izolace ze skleněné a kamenné vlny, XPS, EPS a desky z dřevité vlny Heraklith.

Spolu s partnery ve stavebnictví, akademickou obcí a zodpovědnými státními orgány se společnost Knauf Insulation snaží překlenout rozdíl mezi projektovanou energetickou náročností budov a skutečností. Knauf Insulation je společensky odpovědnou firmou, která aktivně prosazuje ideu trvale udržitelného rozvoje. Neustále snižuje ekologický dopad své výroby, zaměřuje se na zpracování recyklovaných a rychle obnovitelných surovin. Na celostátní úrovni prosazuje úspory, jako nejlepší a nejlevnější zdroj energie. Spolu s dalšími odpovědnými společnostmi podporuje iniciativy Šance pro budovy a Velká výzva.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.