logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová chladiva a nové tepelné čerpadlo LG THERMA V Monoblok R290 na sympoziu Green Way 2024


LG Electronics briliantovým partnerem sympozia Green Way, foto Marek Mádr, STP

LG Monoblok R290 je moderní řešení s benefity pro ekologii, montáž i provoz. Důležitý je dopad chladiva R290 pro automatické odvzdušňovací a pojišťovací ventily uvnitř budovy.

Reklama

LG Electronics CZ bylo i v letošním roce partnerem odborného sympozia Green Way.

„Věříme, že hlavním tahákem budou letos panelové diskuze na aktuální témata: prováděcí vyhláška NSZ, povolování staveb, dokumentace, kvalita vnitřního prostředí, EBD4 a další a přednáškové bloky o tepelných čerpadlech, možnostech ukládání energie, požární bezpečnosti atd.,“ avizoval top témata odborný garant Ing. Jiří Petlach. Tepelná čerpadla se objevila v řadě přednášek a více tematických blocích a jednou z nosných přednášek v hlavním sále byla i nová chladiva a nové tepelné čerpadlo LG THERMA V Monoblok R290 v přednášce Ing. Petra Outraty, LG Electronics.




Nové tepelné čerpadlo LG THERMA V Monoblok R290 v přednášce Ing. Petra Outraty, LG Electronics v bloku Tepelná čerpadla v roce 2024 – udržitelnost s rozumem?!, foto Marek Mádr, STP

LG Monoblok R290 – vše zcela nové

LG Monoblok R290 je moderní řešení, které odpovídá požadavkům na ekologii použitím přírodního chladiva R290 – Propan, aktuálním požadavkům na úsporu energie monitoringem spotřeby energie a na omezení hlučnosti použitím nového biomimetického ventilátoru, připraveností FV Ready a možností bivalentního zdroje jako součásti Hydroboxu nebo Kombi jednotky.
Zároveň má celou řadu předností z hlediska montáže a provozu, např. nové řešení defrostu (dvojitý EEV), více odtokových otvorů, odtávání odspodu, napojení zezadu nebo zespodu (delší vedení k domu), bez bočního panelu a se SIKA průtokoměrem s digitálním čidlem tlaku.




LG Monoblok R290 je moderní řešení s benefity pro ekologii, montáž i provoz
LG Monoblok R290 počítá s výstupní teplotou vody až 75 °C, max. teplotou teplé vody 65 °C (jen na kompresor) a komunikací MODBUS s “Chytrým domem” a MaR.


Tepelné čerpadlo LG Monoblok R290 – vše zcela nové

Přírodní chladiva s nízkým GWP

Hodnota GWP, jako charakteristiky potenciálu globálního oteplování (GWP), stanovuje ekvivalentní množství skleníkového plynu – oxidu uhličitého v kg na 1 kg použitého chladiva. Např. u chladiva typu R410a je GWP faktor 2088. To znamená, že únik 1 kg tohoto chladiva odpovídá 2 088 kg CO2.

Při porovnání chladiv však musíme mít na paměti hořlavost a výbušnost. Při změně skupenství z kapalného na plynnou (vypaření do vzduchu) dojde k 270x zvýšení objemu. Meze výbušnosti pro Propan jsou 2,1 % a 9,5 % při smíšení se vzduchem.

Důležitý je dopad pro automatické odvzdušňovací a pojišťovací ventily uvnitř budovy, kdy automatické odvzdušňovací ventily jsou obvyklé v nejvyšším bodě instalace a pojišťovací ventily se zaústěním do odpadu. V případě úniku chladiva do systému unikne R290 v nejvyšším bodě a bude klesat budovou a bude se mísit se vzduchem (může dojít k vytvoření výbušné směsi). Při úniku pojišťovacím ventilem může dojít k vytvoření výbušné směsi v odpadu.

Proto je lepší neinstalovat automatické odvzdušňovací ventily v obytné části domu a odvzdušňování by se mělo dělat vždy s detektorem úniku chladiva!
Přečtěte si také Společnost LG Electronics představuje nové tepelné čerpadlo Therma V R290 Monoblok Přečíst článek

Novinka LG Monoblok R290 na sympoziu Green Way na každém kroku










Logo LG, briliantového partnera, se neztratilo v průběhu celého dne, na přednáškách, při udílení ocenění ani na společenském večeru.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.