logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak řešit velké výkony zdrojů tepla s tepelnými čerpadly Bosch?

Tepelná čerpadla značky Bosch, jak v reportáži zdůrazňuje Ing. Robert Bicek, specialista na tepelnou techniku ve společnosti Bosch Termotechnika s.r.o., nejsou vhodná jen pro rodinné domy, ale i pro velké administrativní, obchodní a průmyslové budovy. Novinkou je typ Bosch Compress 3000 AWP. Má stavebnicově řešenou konstrukci a podle zvoleného šasi a počtu bloků od 1 do 4 nabízí výkony od 16 kW do 89 kW v teplotním režimu vzduch-voda −7 °C/35 °C.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Základní stavebnicový blok obsahuje dva proti sobě umístěné výměníky – výparníky. Přes ně do vnitřního prostoru mezi nimi nasává ventilátor venkovní vzduch, který následně vytlačuje směrem vzhůru ven. K základnímu bloku je připojen blok, ve kterém je jeden nebo dva kompresory, podle výkonu a další nezbytné části pracovního okruhu a samozřejmě i elektronická řídicí jednotka. Pro nejnižší výkony stačí jeden blok. Pro větší se volí dva nebo tři bloky a maximem jsou bloky čtyři. Kromě toho lze tepelná čerpadla spojovat do kaskád.

Z hlediska možného použití se jako optimální jeví větší objekty s větším odstupem od dalších objektů. Tepelné čerpadlo Bosch Compress 3000 AWP je vybaveno prvky pro potlačení emisí hluku i přenosu vibrací do konstrukce, na které je tepelné čerpadlo upevněno. Vzhledem k větším výkonům a emisi hluku je nutné, například při umístění v těsné zástavbě mezi bytovými domy, pečlivě řešit problematiku ovlivnění před hlukem povinně chráněných prostorů.

Konkrétní příklad realizace, jak je zachyceno i v reportáži, je provozu od října 2023 v centrále společnosti Bosch Termotechnika s.r.o., v Praze – Štěrboholy. Zde slouží i pro demonstrační účely během školení a pro předvedení zájemcům. Zajímavostí je bivalentní propojení s původní plynovou kotelnou.

Krizové období, kdy ceny všech energií exponenciálně vzrostly, přinutilo každého hledat příležitosti k úsporám a ke strategickému zamyšlení, jak se připravit na budoucnost. Jedno takové řešení nabízí tepelná čerpadla větších výkonů. Tepelná čerpadla Bosch nejsou vhodná jen pro rodinné domy, ale nyní i pro objekty střední a v případě kaskád i velké.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.