logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

PODCAST: o ventilátorech pro tepelná čerpadla z dílny Ziehl-Abegg

Nový ventilátor Ziehl-Abegg pro tepelná čerpadla vznikl na základě požadavků výrobců a samozřejmě i uživatelů s ohledem na minimalizaci hluku. Ventilátory pro tepelná čerpadla mají plně regulovatelné EC motory.

Reklama

Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Ziehl-Abegg je nejen výrobce, ale jako správný leadr určuje trendy vlastním vývojem. A k tomu směřuje i dnešní konkrétní téma, což jsou speciální ventilátory pro tepelná čerpadla.


Jak byl ventilátor optimalizován pro použití v prémiových tepelných čerpadlech?

Nový ventilátor pro tepelná čerpadla vznikl na základě požadavků výrobců a samozřejmě i uživatelů. Protože tím nejdůležitějším aktuálním kritériem pro tepelná čerpadla je hlučnost. Ventilátory nebo-li tepelná čerpadla jsou v rozmachu, dostávají se do široké zástavby. A problémem, když vezmeme v úvahu větší koncentraci venkovních jednotek, může být právě hlučnost, kdy největším zdrojem hluku je ventilátor a kompresor,“ komentuje Miroslav Jozífek, zástupce firmy Ziehl-Abegg.

Co umožnilo snížení hlučnosti?

Vyvinuli jsme ventilátor, který je 3lopatkový se zvlněnou náběžnou hranou. Tato hrana redukuje turbulence za lopatkami, které právě vytváří nežádoucí hluk. Dále jsme schopni ventilátory pro tepelná čerpadla provozovat v určitých režimech. V určitém režimu jsme schopni výrazně snížit hlučnost ventilátoru, v určitém režimu pojede tepelné čerpadlo na plný výkon. A výrobce tepelného čerpadla toho může využít. Buď může snížit hlučnost, nebo při zachování stejné hlučnosti ventilátoru může dosáhnout vyššího výkonu,“ popisuje vlastnosti ventilátoru Ziehl-Abegg pro tepelná čerpadla Miroslav Jozífek.

U současných novostaveb dochází k výraznému snížení potřeby tepla na vytápění a zároveň stále častěji je požadavek využít TČ i pro chlazení. Jak jsou vaše ventilátory přizpůsobené tomuto požadavku a požadavkům na přesnější regulaci?

Ventilátory, které vyrábíme a dodáváme pro tepelná čerpadla, mají plně regulovatelné EC motory, kdy snižujeme požadavky na příkon přesně podle toho, jak tepelné čerpadlo potřebuje,“ říká Miroslav Jozífek.

Využití produktů ve více odvětvích a jejich aplikace
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.