logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Z rarity pro nadšence technologickou špičkou

Dříve byla tepelná čerpadla spíše raritou, dnes jejich popularita stále roste.
Dříve byla tepelná čerpadla spíše raritou, dnes jejich popularita stále roste.

Současná tepelná čerpadla v sobě spojují pohodlný a bezúdržbový provoz, nízké náklady na vytápění a šetrnost k životnímu prostředí. Nebylo tomu tak ale vždy, za dobu své existence prošla turbulentním vývojem. Co umí moderní čerpadla oproti těm z předešlých generací?

Zatímco dříve platila za raritu pro fajnšmekry, dnes se tepelná čerpadla stávají stále běžnějším typem vytápění. Těmi nejrozšířenějšími jsou v současné době čerpadla typu vzduch-voda, která k vytápění využívají teplo z okolního vzduchu. Ačkoliv se u nás začala objevovat už polovině minulého století, ten největší rozmach zažívají teprve v posledních několika letech. „První větší nárůst popularity tepelných čerpadel u nás přišel po revoluci. Zpočátku se k nám hlavně dovážela, ale postupně začaly vznikat i první výrobní firmy. I my jsme v této době začínali, konkrétně v roce 1998. Původně jsme tepelná čerpadla také pouze dováželi, konkrétně ze Skandinávie. Časem jsme ale přišli na to, že je dokážeme vyrobit levněji, ale přitom kvalitněji a lépe,“ popisuje Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND.

Moderní tepelná čerpadla jsou nesrovnatelně pokročilejší a dokážou vytápět úsporně i v mrazech.
Moderní tepelná čerpadla jsou nesrovnatelně pokročilejší a dokážou vytápět úsporně i v mrazech.

Původní tepelná čerpadla z této doby se s těmi moderními přitom téměř nedají srovnávat. Pro jejich výrobu se zpočátku používaly venkovní jednotky klimatizací, které pracují na podobném principu jako tepelné čerpadlo, což s sebou ale neslo mnohá úskalí a nevýhody. Takto vyráběná čerpadla totiž nebyla příliš kvalitní. V zimě za mrazivého počasí, kdy potřebujeme topit nejvíc, klesala jejich účinnost a naopak stoupala spotřeba elektřiny. Z čerpadla se v tomto období tak stával spíše drahý přímotop. „Dnešní špičková tepelná čerpadla jsou schopna vytápět úsporně, i když mrzne. Například naše čerpadlo ACOND PRO R dokáže ohřát vodu na 70 °C a při venkovních teplotách do −15 °C jen kompresorem, aniž by si muselo vypomoci elektřinou,“ říká Jakub Tykal z ACONDu. Smutným faktem je, že mnoho výrobců ve snaze snížit náklady bohužel stále ještě venkovní jednotku z klimatizace používá, protože je jednoduše levná.

Nízká účinnost předchozích generací tepelných čerpadel také souvisela s použitým chladivem, které v systému obíhá, a kompresorem. Ten je hlavní pracovní částí čerpadla a pro jeho kvalitu je tedy zásadní. „Dřívější kompresory byly více namáhané, hlučné a méně efektivní, takže i méně vydržely. Dnes u těch nejlepších čerpadel výrobci používají tak zvaný scrollový kompresor, který má dlouhou životnost a vysokou účinnost i v mrazech,“ popisuje Jakub Tykal z ACONDu. Jako chladivo se běžně používaly například druhy určené pro klimatizace. I s těmi se u méně kvalitních zařízení lze stále ještě setkat. Ta nejlepší čerpadla oproti tomu dnes využívají propan R290, který je považovaný za nejpokročilejší druh chladiva. Jeho výhodou jsou výborné termodynamické vlastnosti, navíc nepodléhá revizím a nenarušuje ozónovou vrstvu. Zařízení s tímto chladivem pak dokáže pracovat efektivněji a úsporněji.

Moderní tepelná čerpadla dokážou pracovat podstatně tišeji.
Moderní tepelná čerpadla dokážou pracovat podstatně tišeji.

Vzhledem k nižší technologické úrovni a také kvůli použitému základu z klimatizace také bývala původní čerpadla poměrně hodně hlasitá. V současnosti je u nich bezhlučné fungování prakticky nezbytné. S rostoucí oblibou čerpadel, která se ve stále větším počtu instalují do husté městské zástavby, představuje hlučné čerpadlo problém a to nejen pro majitele domu, ale i pro sousedy a někdy i pro úřady. „Dnes je tichý provoz u tepelných čerpadel jedním z nejdůležitějších parametrů. Také může sloužit jako poznávací znamení jejich technologické úrovně. Za bezhlučným chodem u nich totiž stojí kvalitní a správně dimenzované komponenty. Pro představu – u čerpadla ACOND PRO N dosahujeme akustického výkonu 48,4 dB, průměrné hodnoty na trhu se přitom pohybují mezi 55 až 65 dB,“ popisuje Jakub Tykal z ACONDu.

Tepelná čerpadla zkrátka za dobu své existence urazila notný kus cesty a dnes patří mezi nejefektivnější a nejúspornější způsoby vytápění. I to je důvodem jejich rostoucí popularity.

Připraveno ve spolupráci se společností ACOND (www.acond.cz).


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.