logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

O tepelných čerpadlech voda-voda, podmínky, přednosti

Tepelná čerpadla voda-voda se zhruba 20 let stabilně podílí na prodejích všech druhů tepelných čerpadel v České republice počtem mezi cca 80 až 150 kusy ročně.

Reklama

Tento druh zdroje tepla pro vytápění a přípravu teplé vody v domech má zásadní výhodu danou nejlepším poměrem získané a vložené energie, vyjádřeno topným faktorem. Bohužel, jak v rozhovoru ve studiu TZB-info uvádí paní Lucie Stuchlíková z české firmy Spirála, jen 5 až 10 % území České republiky je pro uplatnění tepelných čerpadel voda-voda vhodných.

Pro spokojenost zákazníka s energetickou efektivitou tepelného čerpadla voda - voda je proto nutné postupovat podle podmínek, o kterých Lucie Stuchlíková hovoří. Uváděná doporučení vychází z mnohaletých zkušeností s vývojem a výrobou tepelných čerpadel a opírají se i o fakt, že Spirála má dominantní postavení na této části trhu s tepelnou technikou.

Nelze vycházet jen z faktu, že je k dispozici studna, vodní nádrž, vodní tok. Musí se prověřit vydatnost zdroje vody, možnost případného zasakování využité vody, případně i chemické složení a čistota vody, stabilita teploty vody v průběhu roku atd. Vzhledem k potenciálu energetických i finančních úspor to však stojí zato.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.