logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Reakce trhu v projektování a řemeslech TZB na aktuální situaci

Projektové společnosti očekávají propad trhu o 8 % v letošním roce. Zakázky řemeslníků v oboru voda a vytápění zatím běží, ale propad se očekává v zakázkách v následujícím období.

Reklama

Ředitelé projektových společností měli začátkem února 2020 pozitivní očekávání ohledně vývoje trhu projektových prací. Konkrétně počítali s jeho růstem o 3,5 % v roce 2020 a s dalším růstem o 1,9 % v roce 2021. V souvislosti se současnou situací okolo COVID-19 se ale jejich očekávání změnila.

V současné chvíli na trhu projektových prací počítají s poklesem o 8,0 % pro letošní rok a dalším poklesem o 0,9 % v roce následujícím. Vyplývá to z mimořádné studie projektových společností CEEC Research.

Obdobný propad očekávají i v oblasti svých tržeb. Původním očekáváním projektových společností (k začátku února 2020) byl růst v oblasti tržeb o 3,2 % v letošním roce a další růst o 2,0 % v roce 2021. Po zavedení vládních opatření ale počítají naopak s poklesem tržeb, a to o 7,6 % v letošním roce, a s jejich dalším propadem o 1,3 % v roce následujícím.

Menší dopad na vývoj trhu a tržeb očekávají projektanti věnující se pozemním stavbám. Společnosti věnující se projektům v oblasti inženýrských staveb byly optimističtější v původních očekáváních, ale v současné situaci počítají s větším propadem trhu i tržeb než projektanti projektující pozemní stavby.

Cech topenářů a instalatérů ČR monitoruje stav zakázek a řemesla

CTI ČR položil členům několik otázek a první reakce přišly obratem.

  1. Běží vaše zakázky v současné době?
    Z odpovědí lze shrnout, že březnové zakázky proběhly, problém je přístup do bytů. Ale propad je u nových poptávek, proto se útlum očekává až v dubnu zhruba ve výši 20 %, samozřejmě vše záleží na aktuálních opatřeních.
  2. Pokud zakázky váznou, tak z jakého důvodu?
    Zde se začínají projevovat důsledky skutečnosti, že mnoho firem je uzavřeno, nebo pracují z domova a do bytů a bytových domů lidé pouštějí řemeslníka jen v naléhavých neodkladných případech.
  3. Ochranné pomůcky
    Zde se shodným podílem odpovídalo, že řemeslníci mají dostatek ochranných pomůcek, chodí k zákazníkům při dodržení vlastních bezpečnostních opatření /směrnice a zároveň, že někteří zákazníci ruší zakázky, protože nechtějí návštěvy řemeslníků z obavy o zdraví své a svých blízkých.
    K tomuto doplňujeme, že CTI ČR nabízí možnost objednat ochranné pomůcky hromadně u českého výrobce.
  4. Běží zakázky, kdy se nemusí do domácnosti, tj. například realizace kotelen?
    Zde podle očekávání jednoznačná odpověď. Při realizaci se lze omezit pouze na nutný kontakt se zákazníkem, zakázky jsou dlouho plánovány, a tak zatím běží jak topenářské práce u nových kotelen, tak rekonstrukce stávajících kotelen v komerčních nemovitostech i bytových domech.
  5. Pokud máte zakázky navázané na dotace, mění se jejich termíny?
    Na tuto otázku většinou dotazovaní odpovídali, že tyto zakázky buď nemají, nebo že se situace v tomto segmentu nemění.
  6. Vznikly vám nové zakázky pro firmy, školy, provozovny, které jsou uzavřeny a ředitelé a majitelé využili situaci?
    Zde se dotazovaní jednoznačně shodli, že tyto zakázky zatím nemají a trh na novou situaci ještě nestihl zareagovat. V souvislosti s tím, jak bylo v posledních letech obtížné sehnat řemeslníka, je určitě k zamyšlení využití uvolněných kapacit. Uvidíme, zda majitelé a správci nemovitostí v dubnu zareagují.
  7. Máte volné kapacity?
    Je to samozřejmě individuální, ale z odpovědí lze shrnout a počítat s tak 15 % volných kapacit. Přičemž jak již bylo uvedeno, dochází k poklesu nových objednávek a očekává se méně zakázek v dubnu a květnu.

S aktuální situací rovněž souvisí opatření ohledně EET

Vláda 23. 3. 2020 jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Návrh, který je třeba upravit zákonem, v úterý projedná Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání. Řemesla byla zahrnuta do vlny EET, která se měla spustit od 1. 5. 2020.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.