logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Konference Zkoušení a jakost ve stavebnictví rozšířila okruh témat

Tradiční konference s názvem Zkoušení a jakost ve stavebnictví se uskutečnila na začátku měsíce října v prostorách brněnské stavební fakulty. Náplní sedmého ročníku nebyly pouze příspěvky s tématy využití zkušebních metod pro hodnocení jakosti stavebních materiálů, ale zaznělo takřka vše, co tento interdisciplinární obor propojuje, včetně nejrůznějších inovací.

Reklama

Pořadatelem dvoudenní konference je Ústav stavebního zkušebnictví VUT Brno s historickým odkazem na původní katedru stavebnin a zkušebních metod pod vedením docenta Karla Hollana. „Dnešní Ústav stavebního zkušebnictví je přímým pokračovatelem této katedry. V tomto kontextu jsme založili tradici, a sice v rámci konference každoroční udělování Ceny Karla Hollana za celoživotní přínos v oboru zkoušení ve stavebnictví. Nejinak tomu bylo i letos,“ vysvětlují na úvod našeho rozhovoru pořadatelé Ing. Ondřej Anton, Ph.D. a Ing. Věra Heřmánková, Ph.D.

Čím byla podle vás letošní akce výjimečná?

V posledních letech lze konstatovat fakt, že řada zavedených odborných konferencí v oboru stavebnictví se potýká s výrazně menším počtem účastníků, než v letech předchozích. Tento trend má řadu příčin, vedle recese ve stavebnictví je to v neposlední řadě také způsob hodnocení publikací ve vědě a výzkumu, kdy tuzemské konference mají v současném systému nulové bodové hodnocení. Je logické, že řada výzkumných pracovišť sleduje spíše ukazatel vykazování bodů, od nichž se pak odvíjí finanční dotace pracovišti, než ukazatel užitečné výměny zkušeností na tuzemském poli. V kontextu bych tedy za výjimečný považoval už fakt, že konference Zkoušení a jakost má za sebou již sedmý ročník, přičemž počet příspěvků dokonce oproti minulému ročníku narostl. Stejně tak došlo k nárůstu zájmu firem, distribuujících zkušební zařízení a přístroje, o prezentaci jejich výrobků.

Které příspěvky a komentáře byste zvlášť ocenil?

Netroufám si klasifikovat jednotlivé příspěvky. Jejich úroveň byla ve většině případů vysoká. S velkým ohlasem a pozorností obecně se setkalo zařazení nového přednáškového bloku s názvem Praktické ukázky měření a přístrojové techniky, kde se mohli účastníci seznámit s novými trendy vývoje zkušebních zařízení, například u renomované firmy Proceq i dalších. Stejně tak lze zobecnit to, že s největším zájmem se setkaly příspěvky, týkající se praktických zkušeností a nových trendů v diagnostice konstrukcí.

Pravidelnou součástí je již zmíněná Cena Karla Holana. Jaká je její historie a čím překvapila letos?

Cenu Karla Hollana, jakožto ocenění celoživotního přínosu v oboru stavebního zkušebnictví, jsme začali udělovat v loňském roce. Rok 2012 byl totiž pro naše pracoviště (Ústav stavebního zkušebnictví FAST VUT v Brně) významný hned ze dvou důvodů: vzpomněli jsme 50. výročí založení Katedry stavebnin a zkušebních metod, která byla přímým předchůdcem našeho ústavu, a současně desáté výročí úmrtí jejího prvního vedoucího, legendárního zkušebníka Doc. Karla Hollana. Prvním laureátem se stal Doc. Ing. Vratislav Zapletal, CSc.. V letošním roce komise vybrala pro udělení ceny Doc. Ing. Vojtěcha Mencla, CSc., jež celý život zasvětil stavebnímu zkušebnictví, pedagogické činnosti v oboru na několika univerzitách, a zejména zavedení principů kvality a řízení jakosti v oboru stavebního zkušebnictví.

Jak doba pokročila a co byste označil za současný trend ve vašem oboru?

Stavební zkušebnictví logicky sleduje všechny trendy ve stavebnictví jako takovém. Zkušebnictví je odjakživa jakýmsi stínem stavebnictví, či stavitelství, bez kterého by se základní obor neobešel. Z toho vyplývá, že ruku v ruce s vývojem nových technologií a materiálů jde i vývoj zkušebnictví. Mnohdy se prolínají tak, že právě zkušebnictví je základním prvkem výzkumu v oblasti nových materiálů a technologií. Pokud prolistujete příspěvky ve sborníku konference, zjistíte, že novým a progresivním materiálům se věnuje řada z nich. Stejně tak se nové trendy a inovace nevyhnuly ani přístrojové technice – mimo jiné byl jeden z příspěvků věnován praktickému testování radaru Hilti PS1000, který je novým a velmi progresivním přírůstkem v oblasti diagnostiky konstrukcí.

O čem se v kuloárech nejvíce diskutovalo a jaké otázky vám návštěvníci nejčastěji pokládali?

Řadu příspěvků provázela rozsáhlá diskuse přímo v konferenčním sále, diskuse pokračovaly i v kuloárech a v rámci společenského večera. Zde se projevil další současný trend, kdy většina účastníků konference je současně autorem či spoluautorem příspěvků, takže diskuse se vedly na patřičné odborné výši, a s patřičným odborným zaujetím.

Jaký je zájem o spolupráci z řad firem? Mohli bychom uvést konkrétní případy a případně i oblasti, kde to platí více a kde méně?

Naše konference je dost specifická svým zaměřením. Na rozdíl od jiných konferencí nemá šanci oslovit dostatečně například výrobce a distributory stavebních materiálů a stavebnin, nicméně jsme zaznamenali zájem výrobců a distributorů zkušebních přístrojů a zařízení. V letošním roce prezentovaly měřící techniku zejména firmy Proceq, Inset, TSI Systém a Testo, a to nejen na prezentačním stánku, ale nově i v rámci půlhodinových prezentačních vystoupení. Firmám bylo nabídnuto i předvedení prezentovaných přístrojů na zkušebním polygonu pracoviště.

Jaký bude další ročník konference: nepřemýšlíte již teď o  tématech, třeba o testování nových materiálů?

V letošním roce jsme programové bloky rozšířili o praktické ukázky měření a přístrojové techniky. Tento blok bychom rádi v nabídce ponechali a ještě více rozšířili. A jak jste správně odhadl, vzhledem k tomu, že dochází k navýšení počtu příspěvků popisujících testování nových materiálů (letos mohli účastníci shlédnout příspěvky zabývající se například testováním UHPC, CFRP lamel, řada příspěvků se věnovala různým variantám vláknobetonů, atd..), uvažujeme o jejich sloučení do jednoho speciálního bloku. Obecně se zdá, že dnešní příspěvky se zabývají zkouškami jiných materiálů, než v prvních ročnících konference, a budeme to muset do budoucna zohlednit při tématickém členění bloků.

Některé příspěvky nabídne postupně také portál TZB-info, který byl mediálním partnerem konference. Děkujeme za pozvání.

Fotoreportáž z konference

01 Zahájení konference
01 Zahájení konference
02 Zahájení konference
02 Zahájení konference
03 Přednášky
03 Přednášky

04 Přednášky
04 Přednášky
05 Firemní prezentace
05 Firemní prezentace
06 Firemní prezentace
06 Firemní prezentace

07 Předání ceny Karla Hollana
07 Předání ceny Karla Hollana
08 Předání ceny Karla Hollana
08 Předání ceny Karla Hollana
09 Předání ceny Karla Hollana
09 Předání ceny Karla Hollana

10 Večerní společenské setkání
10 Večerní společenské setkání
11 Večerní společenské setkání
11 Večerní společenské setkání
12 Večerní společenské setkání
12 Večerní společenské setkání

13 Večerní společenské setkání
13 Večerní společenské setkání
14 Večerní společenské setkání
14 Večerní společenské setkání
15 Večerní společenské setkání
15 Večerní společenské setkání

16 Večerní společenské setkání
16 Večerní společenské setkání
17 Večerní společenské setkání
17 Večerní společenské setkání

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.