logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Účinné chlazení jako další krok k udržitelnému průmyslu

Transport vzduchového chilleru Carrier. (Zdroj: ITS)
Transport vzduchového chilleru Carrier. (Zdroj: ITS)

Průmyslové chlazení je klíčovým prvkem mnohých průmyslových aplikací, od potravinářského po automobilový průmysl. Pro řadu výrobních procesů je použití účinné chladicí technologie nezbytné pro udržení jejich kvality a bezpečnosti. Vysoká účinnost chladicích systémů rovněž výrazně přispívá ke snižování energetické náročnosti a emisí skleníkových plynů.

Společnost ITS, specializující se na dodávky průmyslových technologií na klíč, realizovala řadu náročných instalací průmyslových chladicích systémů Carrier v potravinářském, elektrotechnickém a automobilovém průmyslu. Zákazníci nejčastěji žádali o výměnu stávajících chladicích systémů za energeticky úspornější alternativu. Nové chladicí systémy pro efektivní produkci požadovaného množství chladu navíc vyžadují méně prostoru. Stále častější je i využití rekuperace odpadního tepla, které lze dále využít a zvýšit tak úsporu energií.

Pro optimalizaci výrobních procesů jsou klíčové investice do moderních chladicích systémů. Dostatečný výkon průmyslového chlazení má zásadní vliv na hladký průběh výroby, nedostatečná kapacita může vést k výpadkům, a tudíž i k potenciálním finančním ztrátám. Častým důvodem pro nákup nové chladicí technologie je také rozšíření produkčních kapacit. Společnost ITS se dokáže přizpůsobit specifickým požadavkům a připravit řešení přesně na míru včetně správného nastavení parametrů chladicích jednotek, které jsou klíčové pro udržení kvality konečných produktů.

Vodou chlazený chladič 30XW-VZE_LR řady AquaForce s technologií Greenspeed. (Zdroj: ITS)
Vodou chlazený chladič 30XW-VZE_LR řady AquaForce s technologií Greenspeed. (Zdroj: ITS)

Technologické inovace firmy Carrier, světového leadera v oblasti chladicích a klimatizačních řešení, které společnost ITS dodává, jsou na špici v oblasti energetické účinnosti a standardů udržitelnosti. Například chladivo R-32 je energeticky účinnější a ve srovnání s původním chladivem R-410A snižuje potenciální dopady na oteplování planety o 75 %.

Díky adaptivní technologii Greenspeed je zase možné dynamicky upravovat výkon systému podle aktuálních potřeb, což vede k dalším úsporám energie. Chladiče pak umí pracovat s maximální účinností jak při plném, tak částečném zatížení. Tím, že pracují pomalu a tiše, se prodlužuje jejich životnost a stabilní výkon je zajištěn i při nižších kapacitách. Technologií Greenspeed je vybavena řada chladičů a tepelných čerpadel Carrier, a to jak s vodním, tak vzduchovým chlazením.

Maximální výkon s dvojitou zálohou a s využitím odpadního tepla

Společnost ITS se umí vyrovnat s nejrůznějšími požadavky. Pro společnost Vitesco Technologies, předního výrobce automobilových technologií a řešení pro elektrifikaci, nedávno implementovala nový chladicí systém Carrier s využitím odpadního tepla.

Inovace spočívá v tom, že místo dvou samostatných chladičů byl instalován jeden speciálně navržený chladič s dvěma oddělenými okruhy, což umožňuje řízení každého okruhu separátně. Každá z těchto částí disponuje kapacitou 500 kW a dohromady to činí celkový chladicí výkon 1 000 kW. V případě výpadku nebo poruchy jedné části se automaticky zapne druhá. Tato konfigurace zajišťuje 100% zálohu, řešení je spolehlivé a riziko, že se chlazení přeruší, je eliminováno. Je-li třeba, obě jednotky mohou fungovat společně a dosáhnout kapacity 1 000 kW chladu. Toho lze využít třeba v letním období, kdy je potřeba většího množství chladicí vody.

Vzduchem chlazený chiller AHI Carrier 30RBS. (Zdroj: ITS)
Vzduchem chlazený chiller AHI Carrier 30RBS. (Zdroj: ITS)

Chladič je navržen jako suchý s adiabatickým chlazením. Chladí kompresorovou stanici Ingersoll Rand o výkonu 500 kW. Kompresorová stanice, společně s chladicím systémem, funguje zcela nezávisle na ostatních technologiích a je tak eliminováno riziko výpadku stlačeného vzduchu.

Další zajímavou výhodou je efektivní využití odpadního tepla generovaného kompresory. Technologie chlazení byla navržena tak, že vstupní chladicí voda se v kompresoru ohřeje na požadovanou teplotu (možno nastavit 40–85 °C) a potom putuje do tepelného výměníku; zde je její potenciál předán dále a slouží pro vytápění prostorů a pro ohřev teplé vody. Dále voda pokračuje do chladiče Carrier a ten ji ochladí na požadovanou vstupní teplotu. A celý proces se opakuje. Výhodou tohoto řešení je konstantní teplota rekuperační vody a využití chladicí vody jako rekuperační. Tím dojde ke snížení množství potrubí, čerpadel a dalších prvků.

Kompletní systém je navíc integrován do nadřazeného řídicího systému HiVision Air, vyvinutého firmou ITS. Tento systém umožňuje ovládat a monitorovat zařízení na dálku, a to přináší značné výhody pro správu a údržbu.

Technologie bez nutnosti velké počáteční investice

Společnost Vitesco Technologies se rozhodla pro formu pronájmu s případnou možností odkupu a s rozložením nákladů na provoz technologie na 10 let bez nutnosti velké počáteční investice. Servisní oddělení a tým techniků ITS se budou o pronajatou technologii starat, a tak servis ani údržbu nemusí zákazník sám řešit.

Investice do moderních chladicích technologií se vyplácí díky snížení nákladů na energie a také vzhledem k celkovému zlepšení provozního prostředí.

Suchý chladič 09VE. (Zdroj: ITS)
Suchý chladič 09VE. (Zdroj: ITS)

Společnost IDEAL-Trade Service (ITS) se specializuje na komplexní dodávky technologií na stlačený vzduch a průmyslového chlazení na klíč. Typickými aplikacemi jsou klimatizace průmyslových hal, ochlazování strojů a zařízení, chlazení výrobních procesů, skladování, řízení kvality vzduchu a mnoho dalších.

Společnost Vitesco Technologies buduje v Ostravě nový závod za 4,7 miliardy korun a jeho provoz chce zahájit na konci letošního roku. Jedná se o součást plánu Vitesco Technologies investovat do udržitelné mobility v ČR celkem 14,4 miliardy korun do konce roku 2027. Hlavními produkty budou nové, unikátní díly pro elektromobily další generace, jež budou odebírat přední evropští výrobci automobilů.


AHI CARRIER CZ s.r.o.
logo AHI CARRIER CZ s.r.o.

Společnost AHI Carrier je součástí koncernu UTC CCS Carrier HVAC Europe, která zabývá se výrobou, dodávkami, pronájmem a servisem chladicí, klimatizační a tepelné techniky pro nejrůznější aplikace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.