logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

70 vodovodních škod za den jako motiv bonusu pojišťovny


© Fotolia.com

Česká pojišťovna bojuje proti vodovodním škodám. K pojištění bytu dává nerezové hadičky. Dobré je zvážit i koncepční technické řešení pro předcházení vytopení, příp. monitoring spotřeby.

Reklama

Vodovodní škody tvoří podle dat České pojišťovny čtvrtinu všech škod u pojištění staveb a dokonce bezmála třetinu u pojištění domácnosti. Prasklé přívodní hadičky přitom tvoří značnou část těchto škod. Vzniklé škody se většinou pohybují v částkách kolem 15 tisíc korun, výjimečné ale nejsou ani škody v rozsahu několika desítek i stovek tisíc korun.

„V posledních letech jsme řešili ročně zhruba 17 000 vodovodních škod, to je asi 70 vodovodních škod na jeden pracovní den. Mezi nejčastější příčiny těchto škod patří prasklé přívodní hadičky zejména u WC. Pro srovnání pak mohu uvést, že škody způsobené prasklými hadičkami jsou dvakrát častější než škody způsobené požárem,“ vysvětluje Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Životnost běžné pancéřové hadičky bývá standardně maximálně 5 až 10 let. Při špatné instalaci, překroucení či větší míře namáhání se však životnost krátí a riziko prasknutí roste. Nejvíce škod Česká pojišťovna eviduje u tří až pětiletých hadiček, které kvůli svému opotřebení a stáří již nedokázaly odolat tlaku vody. Poškozenou hadičkou pak může protéci až 1 500 l/hodinu. Rozsah škody závisí především na rychlosti zastavení vody.


Technická řešení jako ochrana proti vytopení

  • Řešení ista Česká republika, s.r.o.: Video: Smart technologie ista odhalí i úniky vody.
    Se službou "Detekce úniku vody" zabráníte nadměrné spotřebě. Základem je sofistikovaný algoritmus, který detekuje únik vody v bytě. Služba upozorňuje správce budov a příp. uživatele bytu, když je zaznamenána neobvyklá spotřeba, která může znamenat nežádoucí únik vody.
  • Řešení Asio NEW spol. s r.o.: Víte, že havarijní únik vody je nejčastější pojistná událost?
    Ryze české zařízení, inteligentní vodoměr a detektor úniků vody AS-WaterOwl, splňuje všechny popsané požadavky. Nespokojí se pouze s detekováním vody vyteklé na podlahu (na to stačí lokální kontaktní senzor), ale umí odhalit i úniky, o kterých nebudete vědět dlouhou dobu a které mohou způsobit skutečný problém. Úniky za stěnami, ve stropech a také například i netěsnící pojistný ventil na bojleru, kdy voda několik let pomalu odtékala bez užitku do kanalizace.
  • Řešení Grohe ČR s.r.o.: Chytrý systém prevence proti vytopení - GROHE Sense a Sense Guard. SMART produkty Sense a Sense Guard od německé společnosti GROHE chrání domácnost v případě úniku vody. Senzor GROHE Sense monitoruje úroveň vlhkosti, měří teplotu v místnosti, detekuje přítomnost vody a okamžitě upozorní majitele domu na případný problém. GROHE Sense Guard je systém určený k instalaci do hlavního vodovodního potrubí a dokáže uzavřít přívod vody v případě porušení struktury potrubí. Systémy jsou propojeny pomocí Wi-Fi. K ovládání obou těchto produktů slouží mobílní aplikace GROHE ONDUS.
  • Řešení Enerfis s.r.o.: Monitoring spotřeby vody
    Monitoring jakékoli energie i vody se z naší zkušenosti vždy vyplatí. V dlouhodobém horizontu se jedná o úsporu 10-20 % z celkové spotřeby, navíc odhalíte včas protékající WC a peníze na monitoring máte rychle zpět.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.