logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Úsporné řešení pro efektivní cirkulaci teplé vody – Viega Smartloop Inliner

Špičkový systém Smartloop Inliner pro optimalizovaný rozvod a cirkulaci teplé vody je založen na principu „trubky v trubce“. (foto: Viega)
Špičkový systém Smartloop Inliner pro optimalizovaný rozvod a cirkulaci teplé vody je založen na principu „trubky v trubce“. (foto: Viega)

Viega Smartloop Inliner je systém pro cirkulaci teplé vody, který zajišťuje, že teplá voda je dostupná tzv. na vyžádání, a to bez zbytečných časových prodlev a energetických ztrát. Hlavní inovací je integrovaný systém cirkulace přímo v rozvodech teplé vody, což eliminuje potřebu samostatných cirkulačních vedení.

Technologie Smartloop Inliner

Špičkový systém Smartloop Inliner pro optimalizovaný rozvod a cirkulaci teplé vody je založen na principu „trubky v trubce„. (foto: Viega)
Špičkový systém Smartloop Inliner pro optimalizovaný rozvod a cirkulaci teplé vody je založen na principu „trubky v trubce“. (foto: Viega)

Na rozdíl od běžného cirkulačního systému teplé vody, u systému Smartloop se teplota vody ve stoupacím potrubí během cirkulace nemění. Tím se výrazně snižují tepelné ztráty. Při správném zajištění tepelné izolace lze dosáhnout až 50% úspory na tepelných ztrátách stoupacího potrubí a cirkulace teplé vody.

Mezi klíčové komponenty systému patří trubka Smartloop a připojovací sada. Trubka s malým průměrem se vkládá přímo do hlavního rozvodu a připojovací sada zajišťuje plynulou cirkulaci uvnitř potrubí. Odpadá nutnost instalace vedlejšího potrubí pro cirkulaci. Systém doplňují kvalitní tvarovky a spojky Viega, které jsou navrženy tak, aby zajistily rychlou a bezpečnou instalaci systému bez rizika úniků. Nedílnou součástí jsou i regulační ventily umožňující přesné nastavení průtoku a teploty vody v systému, čímž se optimalizuje výkon a účinnost cirkulace.

Postup pro projektování

Při projektování každé instalace je doporučeno začít výpočtem optimálního dimenzování s minimálním plýtváním vody a tepla. To platí bez ohledu na to, zda se jedná o tradiční instalaci teplé vody nebo ekonomičtější řešení Smartloop Inliner, tedy systém „trubky v trubce“.

Při dimenzování potrubí s použitím systému Smartloop je třeba zohlednit, že zpětné neboli cirkulační vedení se nachází uvnitř hlavního stoupacího potrubí. Tento vnitřní zpáteční systém snižuje prostorové nároky a zvyšuje rychlost průtoku vody.

Podklady pro výpočet dimenzování průtoku vody najdete v přiloženém diagramu a tabulce tlakových ztrát. Pro správný návrh doporučujeme využít software Viega Viptool, který dimenzuje systém Viega Smartloop podle harmonizované normy DIN 1988-300/EN 806. Tento software poskytuje společnost Viega odborným partnerům na konkrétní projekt na vyžádání.

Energetickou optimalizaci cirkulace teplé vody lze ve zkratce dosáhnout několika způsoby:

  • Tlak vody: Správné dimenzování potrubí zajišťuje optimální tlak vody a dostatečný průtok.
  • Izolace: Kvalitní izolace potrubí je klíčová pro minimalizaci tepelných ztrát. Izolace by měla odpovídat vyhlášce č. 193/2007 Sb.
  • Redukce instalace: Eliminace slepých uliček v potrubním systému zlepšuje průtok a snižuje riziko růstu bakterií, jako je třeba Legionella.
Tabulka tlakových ztrát pro systémy Viega Smartloop a Viega Sanpress Inox
Tabulka tlakových ztrát pro systémy Viega Smartloop a Viega Sanpress Inox s rozměry trubek 28/12 mm a 35/12 mm. Pro každý průtok „V“ jsou uvedeny odpovídající hodnoty tlakových ztrát a rychlostí proudění pro obě dimenze trubek. (foto: Viega)
Diagram tlakových ztrát v potrubí teplé vody Viega Smartloop. (foto: Viega)
Diagram tlakových ztrát v potrubí teplé vody Viega Smartloop. (foto: Viega)

Výhody systému Viega Smartloop

Energetická účinnost cirkulace s konstantní teplotou redukuje tepelné ztráty. To vede k úsporám energie a nižším provozním nákladům. Snížení nákladů je zajištěno díky levnějšímu cirkulačnímu vedení z PEX oproti např. nerezové oceli a menšímu počtu drážek ve zdivu nebo podlaze, čímž se snižují rovněž náklady na instalaci a materiál. Viega Smartloop je navržen tak, aby se dal snadno integrovat do stávajících rozvodů teplé vody, a díky kvalitním materiálům a promyšlené konstrukci je systém odolný a téměř bezúdržbový. Vyšší uživatelský komfort a hygiena jsou dosaženy kratší dobou čekání na teplou vodu, kterou se tak zbytečně neplýtvá. Nepřetržitá cirkulace teplé vody rovněž pomáhá předcházet stagnaci vody v potrubí. Minimalizuje se tak riziko růstu bakterií, což je klíčové zejména v budovách s vysokými hygienickými standardy, jako jsou nemocnice nebo hotely. Variabilita systému umožňuje jeho použití vertikálně až pro 25 podlaží a horizontálně až 75 metrů.

Široké spektrum aplikace Viega Smartloop

Viega Smartloop je vhodný pro širokou škálu aplikací, od rodinných domů po komerční a veřejné budovy.

  • Rezidenční budovy: V rodinných domech a bytových komplexech systém zajišťuje, že teplá voda je okamžitě dostupná v celém objektu. To nejen zvyšuje komfort obyvatel, ale také přispívá k úsporám energie a vody.
  • Komerční budovy: V kancelářských budovách, hotelech a dalších komerčních objektech je spolehlivý přístup k teplé vodě klíčový pro provozní efektivitu a spokojenost zákazníků. Viega Smartloop poskytuje řešení, které je energeticky efektivní a snadno udržovatelné.
  • Veřejné budovy: Nemocnice, školy a další veřejné instituce mají vysoké nároky na hygienu a spolehlivost. Systém Viega Smartloop tyto potřeby efektivně pokrývá díky nepřetržitému oběhu teplé vody a jednoduchému začlenění do existujících infrastruktur.

Viega Smartloop je ideálním řešením pro moderní i rekonstruované budovy, a všude tam, kde je kladen důraz na spolehlivost, hygienu a úspory. Pro více informací o produktu Viega Smartloop a jeho aplikacích navštivte webovou stránku.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.