logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Požár kostela Božího těla v Třinci

Požár kostela Božího těla v Třinci, zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
Požár kostela Božího těla v Třinci, zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

V noci z úterý na středu byl požárem zcela zničen kostel Božího těla v třinecké části Guty. O tragédii informovala zpravodajská média. Na požár kostela upozornila 6 minut po půlnoci požární čidla. Při příjezdu hasičů byl dřevěný kostel již zcela v plamenech. Podle posledních informací policie obvinila ze zapálení kostela tři mladé muže.

Reklama

Na místě zasahovalo 10 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Když přijeli na místo, kostel již byl celý v plamenech. Hasiči plameny zlikvidovali za necelou hodinu. V té chvíli byl však kostel již zcela zničen. Událost vyšetřuje policie a již obvinila tři muže z úmyslného zapálení kostela. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely půjdou škody na významné památce podle předběžných odhadů do desítek milionů. Z historického pohledu se však škoda vyčíslit nedá.

Kostel Božího těla patřil k nejstarším stavbách tohoto druhu u nás. Postaven byl v roce 1563. Podle údajů Národního památkového ústavu věž pochází z roku 1666, ochoz pravděpodobně z 18. stol. Část vybavení kostela byla původní. Jedná se o dřevěný roubený kostel se čtvercovým presbytářem i lodí, mohutnou štenýřovou věží v průčelí a krytým ochozem. Byl typickým reprezentantem těšínských dřevěných kostelů. V Česku existují tři desítky podobných staveb. V Moravskoslezském kraji je 18 z nich. Kostel v Gutech byl od roku 1958 na seznamu kulturních památek. Před čtyřmi lety byl rekonstruován za více než 4 miliony korun.

Obnova kostela je technicky možná, protože v 50. letech došlo k jeho kompletnímu zaměření a zdokumentování. Uvedl to mluvčí Národního památkového ústavu Jan Cieslar. Náklady se odhadují na 20 milionů korun. Věra Palkovská, starostka Třince, pro ČT uvedla, že se již zvažuje zorganizování veřejné sbírky. Ministr Kultury Daniel Herman uvedl, že se v tuto chvíli zjišťuje, co bude třeba udělat úplně znova. Podle toho lze aplikovat programy na obnovu památek, které na ministerstvu existují. Vzniknout by mohla replika kostela, stejně jako v případě kostela svaté Kateřiny v Ostravě – Hrabové ze 16. století, který vyhořel v roce 2002.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.