logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nedostatek řemeslníků je téma i pro Notre-Dame

Katedrála přišla při požáru o střechu, vysokou věž a zřítila se také část klenby. Renovaci by mohl zkomplikovat nedostatek kvalifikovaných tesařů, pokrývačů nebo kameníků.

Reklama

Kromě tesařů, pokrývačů a kameníků budou pro renovaci katedrály nezbytní také skláři, umělečtí truhláři a pozlacovači, napsal list Le Parisien.

„Kvůli rekonstrukci je potřeba, abychom od září získali do učení 100 kameníků, 150 tesařů a 200 pokrývačů,“ uvedl Jean-Claude Bellanger, představitel francouzského sdružení řemeslníků a výrobců, které zajišťuje výchovu učňů. Podle něj jsou řemesla málo oceňovaná a mladé lidi nelákají. Pokud se situace nezlepší, hrozí, že prioritu dostane Notre-Dame, ale stane se tak na úkor ostatních stavenišť, dodal.
Historik umění Jiří Kuthan předpokládá, že rekonstrukční práce by mohly vypadat jako v Kolíně nad Rýnem. „Jsou významné obrovské stavby, kde se po staletí nepřetržitě pracuje. U ohromné katedrály v Kolíně nad Rýnem je huť, která má mnohasetletou tradici a která na katedrále neustále obměňuje vadné součásti. Huť samozřejmě disponuje kameníky a dalšími řemeslníky, kteří ovládají staré technologie,“ řekl Kuthan ve vysílání ČT24.
Rekonstrukce katedrály poškozené požárem bude podle prvních odhadů stát přes miliardu eur.


Problém s požárními hlásiči

Na hodnocení je ještě brzy, ale prokurátor Rémy Heitz v úterý potvrdil, že protipožární alarm hlásil anomálii už v 18:20, ale příslušný pracovník žádný oheň nezaznamenal. Podle zdrojů listu Le Parisien se tak mohlo stát proto, že kvůli počítačové chybě alarm nahlásil špatný sektor. Ztraceny tak byly cenné minuty. Hlásič se nově rozezněl v 18:43, a to už byly vidět plameny v úrovni krovu.

Pomocí u rekonstrukce může být videohra a laserová vizualizace
Vybudovat katedrálu Notre-Dame trvalo 182 let. 2 roky trvalo vytvoření jejího virtuálního modelu pro videohru Assassin's Creed Unity, který teď může pomoci s rekonstrukcí skutečné stavby, kterou v pondělí 15.4.2019 poškodil požár. Počítačových modelů slavné katedrály existuje mnoho, ale jen málo z nich je natolik precizních, jako v Assassin's Creed Unity. Katedrálou se dá ve hře odehrávající se během francouzské revoluce roku 1789 kompletně procházet, takže autorka vizualizace musela Notre-Dame precizně zmapovat.
Při rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame poškozené požárem by mohla být užitečná také vizualizace, kterou za pomoci vysoce přesných laserových měření interiéru i exteriéru chrámu vytvořil americký historik umění a fanoušek francouzských středověkých památek i moderních technologií Andrew Tallon, který měřil v katedrále z padesáti různých úhlů vzdálenosti mezi zdmi, pilíři, sochami a různými dalšími místy. Jeho trojrozměrný model katedrály s přesností na pět milimetrů zaznamenává i ty nejmenší detaily, včetně nepatrných stavebních nepřesností. Vice v článku Se záchranou Notre-Dame může pomoci videohra i laserové skenování.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.