logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Retrofit: vyměňte pouze ventilátor ze vzduchotechnické jednotky a ušetřete

Retrofit s Enerfis: vyměňte pouze ventilátor ze vzduchotechnické jednotky a ušetřete
Retrofit s Enerfis: vyměňte pouze ventilátor ze vzduchotechnické jednotky a ušetřete

V mnoha budovách jsou stále umístěny zastaralé ventilátory. Chytrý způsob, jak ventilaci posunout do 21. století, je retrofit, tedy nahrazení pouze ventilátoru nebo části vzduchotechniky za novější, pracující efektivněji.

Reklama

Budoucnost vzduchotechniky v České republice

Ač jsou retrofity v západní Evropě již hojně diskutované, v Česku si pomalu začínáme na toto téma zvykat. Retrofit je obecně rychlá náhrada starého přístroje za nový, pracující efektivněji. V našem případě se jedná o retrofit jednotky ventilátoru nebo části vzduchotechnické jednotky, kdy odpadá nutnost měnit celou VZT jednotku (mění se pouze její části). Mezi nejvýznamnější důvody pro uskutečnění retrofitu se řadí hlavně vyšší energetická účinnost nového zařízení a úspory na nákladech.

Pokud je retrofit vhodný, přináší úspory nejen energií ale i snížení nákladů na servis, který se stává efektivnější, smysluplný a méně náročný na provedení (diagnostika je rychlejší, filtry není nutné měnit tak často). O tom, jakým způsobem vdechnout nový život vzduchotechnice a zda volit retrofit, rozhodují technici individuálně, záleží na faktorech jako umístění nebo počet ventilátorů.

Proč dát šanci retrofitu?

  • investiční úspora oproti výměně celé VZT, amortizace průměrně 2,5 roku
  • snazší a levnější údržba a diagnostika
  • úspora na energiích
  • plynulý a efektivní provoz
  • bezdrátové propojení s Enectivou

Vždy není nutné měnit celou vzduchotechnickou jednotku, jen její nejdůležitější část

V mnoha budovách jsou stále ještě umístěny ventilátory s řemenovým pohonem nebo jiné zastaralé systémy vzduchotechniky. Tyto vzduchotechnické jednotky využívají energii neefektivně a jejich provoz lze považovat za neefektivní.

Výměna celé vzduchotechnické jednotky je však časově, ale hlavně peněžně a někdy taktéž logisticky velmi náročná. Navíc je při její výměně třeba vyhovět přísným legislativním požadavkům na ekodesign. Jak tedy zefektivnit provoz, snížit energetickou náročnost bez většího zásahu do budovy a s co nejmenšími náklady?

Protože vzduchotechnické jednotky běží podstatnou část dne (obvykle kolem 18 hodin), naskýtá se zde významná příležitost pro snížení investičních a provozních nákladů. Po retrofitu navíc obvykle okamžitě dochází ke snížení spotřeby elektrické energie až o 40 až 70 %. Kvalitní retrofit (pokud je možný) s využitím nejmodernějších technologií je řádově levnější a kvalitnější než “levná” výměna celé vzduchotechniky. Retrofit je méně nákladné a technicky zajímavé smart řešení, jak zefektivnit vzduchotechniku v budovách pro 21. století.

Jak retrofit probíhá?

Pokud je konkrétní jednotka vybraná jako vhodná pro provedení retrofitu, je po technickém vyhodnocení provedena obhlídka následována případnou studií, eventuálně jsou prozkoumány možnosti dotace. Následuje posouzení, zpracování dokumentace a samozřejmě realizace samotného retrofitu, zakončená ověřením výsledků.

Benefitem retrofitu je menší zásah do systému oproti výměně celé VZT a s tím související snazší a rychlejší instalace. Moderní řídící elektronika umožňuje taktéž připojení k aplikaci pro monitoring energií jako je např. Enectiva. Neváhejte se obrátit na tým Enectivy, který vám ochotně zodpoví otázky ohledně retrofitu ve vaší budově.

Retrofity v pojetí Ziehl-Abegg

Navázali jsme spolupráci v oblasti zefektivnění provozu vzduchotechnických jednotek se společností Ziehl-Abegg, která je největším světovým výrobcem ventilátorů. Většina českých výrobců používá ventilátory právě od společnosti Ziehl-Abegg a je nám ctí, že jsme se spojili a snažíme se společně nabídnout zajímavé řešení pro snížení nákladů, kterým je právě RETROFITblue.

Jsme přesvědčeni, že v následujících několika měsících, letech se retrofit stane zavedeným pojmem. Sníží se životní cykly vzduchotechnických jednotek a záměny ventilátorů za nové, technicky lepší se stane běžnou praxí s efektem pro uživatele.

Na retrofitech pracuje tým Enectiva společně se Ziehl-Abegg, každé zakázce ušijeme řešení na míru, abychom dosáhli významných úspor v co nejkratším čase.


Doplnění redakce:

Jak vypadá situace v oblasti RETROFIT pro HVAC zařízení například v Německu a jaké jsou možnosti tamního trhu? Podívejte se na video z letošního AQUATHERMU. „RETROFIT je velkou příležitostí pro vás i pro nás,“ zdůraznil v rozhovoru pan Michael Hofmann, Ziehl-Abegg SE.

Můžeme u nás očekávat vyšší zájem o přestavby vzduchotechnických jednotek?
Vzduchotechnické jednotky jsou zařízení s poměrně vysokými nároky na spotřebu elektrické energie. V zájmu uživatelů těchto zařízení by mělo být zjištění kolik elektrické energie provozovaná zařízení spotřebují a jak vysoké jsou jejich provozní náklady? Ziehl-Abegg vypracuje všem zájemcům o výměnu starých ventilátorů za nové ventilátory s vysokou účinností návrh s výpočtem návratnosti. V řadě případů budete překvapeni částkou, kterou lze ušetřit na provozních nákladech starších vzduchotechnických zařízení.
Ziehl-Abegg - potenciál v oblasti RETROFITU
Pan Hofmann informuje o potenciálu prodeje ventilátorů v Německu pro inovace starších vzduchotechnických zařízení. Německý Ziehl-Abegg SE spustil pro oblast výměn ventilátorů program RETROFITBLUE. Zájemci z ČR se o programu RETROFITBLUE doví více na odborném semináři, který pořádá Ziehl-Abegg s.r.o. dne 25.5.2018. Pan Hofmann věří, že při jeho příští cestě do ČR bude zvýšený zájem zákazníků o tuto oblast a těší se na odborné diskuze.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.