logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Tlakové potrubní systémy pro rozvody vody i vytápění - způsoby spojování

Tímto článkem bychom rádi reagovali na časté dotazy ohledně bezpečnosti a zejména dlouhodobé těsnosti jednotlivých systémů.

Naše firma Wavin Ekoplastik s.r.o. nabízí tři systémy pro rozvody vody a vytápění - jedná se o polyfuzně svařovaný systém Ekoplastik PPR, lisovaný systém Wavin K-press a nástrčný systém Wavin smartFIX. Klasický polypropylénový systém PPR zřejmě není nutné představovat. Spojení materiálu tvarovky a trubky je v případě, že jsou dodrženy zásady svařování, dokonalé a zcela přesvědčivé.

Lisovaný systém Wavin K-press představuje trubky ze síťovaného polyetylénu (PE) s hliníkovou vrstvou a lisovací tvarovky z polyfenylsulfonu (PPSU) s nerezovými manžetami.

Systém Wavin smartFIX je pak kombinací výše uvedených trubek a celoplastových tvarovek z polyfenylsulfonu, kde je těsnost spoje zaručena pouhým zastrčením trubky do tvarovky. Právě jednoduchost spoje budí obavy z netěsnosti systému.

Samozřejmě, že každý způsob spojování má své výhody I nevýhody.

To, nakolik je instalace bezpečná a těsná, není ani tak otázkou způsobu spojování, ale kvality celého systému.

Pro trubky i tvarovky platí výrobkové normy, kde jsou uvedeny tolerance trubek a tvarovek. Pokud nejsou zaručeny normové rozměry, není ani možné zaručit těsnost systému. Toto je důvod, proč je vhodné používat trubky i tvarovky od jednoho výrobce. Podle výrobkových norem pro jednotlivé druhy plastu se, vedle rozměru, ověřují také vlastnosti trubek a tvarovek - rázová odolnost, tlaková odolnost a posléze také vlastnosti celého systému - tj. kvalita a trvanlivost spojů.


K-press - rez lisovanou tvarovkou
 
smartFIX - rez nástrcnou tvarovkou
 
Ekoplastik PPR - foto svaru

Tyto testy simulují skutečný provoz za extrémních podmínek, aby se v relativně malém časovém intervalu projevily případné vady, které by nastaly, např. za 10 let provozu. Mezi tyto testy patří zkoušky teplotních a tlakových cyklů - během 5000 cyklů se mění teplota vody v rozmezí 20 - 95 °C, případně tlak od 0,5 do 15 bar. Tyto zkoušky se provádí jak na svařovaných, tak na lisovaných či nástrčných systémech. Z naší dlouhodobé zkušenosti víme, že tyto testy jsou velice přísné a vady se při nich vždy projeví. Pouze pozitivní výsledek by měl mít za následek vydání příslušného certifikátu. Naše firma takové testování provádí nejen v rámci certifikačního procesu, ale i pro ověření vlastností veškerých nových typů výrobků. Důležité je dodržovat beze zbytku správné předepsané postupy při spojování - vliv lidského činitele způsobí vetšinu vad.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.