logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Betonová podlaha s lepšími tepelněizolačními parametry

Lehký beton Liapor Mix – detail
Lehký beton Liapor Mix – detail

Tlak na co nejnižší energetickou náročnost staveb díky letošnímu zdražování ještě více zesílil. Proto se do hledáčku stavebníků stále častěji dostávají tepelněizolační materiály. Jedním z míst, kde lze vylepšit tepelněizolační parametry jsou i betonové podlahy. A to díky použití vhodného druhu betonu.

V betonových podlahách lze ve většině případů nahradit běžný beton lehkým keramickým betonem – Liaporbetonem, který si zachovává vlastnosti jako jsou pevnost, požární odolnost a dlouhá životnost. Díky obsahu lehkého keramického kameniva Liapor získává ale navíc lepší tepelněizolační vlastnosti a také nižší objemovou hmotnost.

Liapor Mix, Liapor Mix final
Liapor Mix, Liapor Mix final
Povrch z lehkého betonu
Povrch z lehkého betonu

10× nižší tepelná vodivost

U Liaporbetonu je možné dosáhnout hodnoty součinitele tepelné vodivosti λ = 0,14 W/m.K. V porovnání s běžným betonem, jehož hodnota součinitele tepelné vodivosti λ je cca 1,5 W/m.K, lze u Liaporbetonu dosáhnout až 10× nižší tepelné vodivosti a tedy 10× lepších tepelněizolačních vlastností.

Liaporbeton je vhodný nejen pro vyrovnávací vrstvy podlah, ale také jako podkladní vrstva pod podlahové topení. Díky nižší tepelné vodivosti podkladní vrstvy bude méně tepla pronikat do konstrukce a tím pádem bude více tepla k dispozici pro ohřev finální vrstvy podlahy. Je vhodný ale i pro celou řadu dalších aplikací jako jsou různé výplně, vybrané nosné konstrukce, rekonstrukce keramických a klenbových stropů, či drenáže.

Liapor Mix
Liapor Mix
Liapor Mix final
Liapor Mix final
Liapor MIX Statik
Liapor MIX Statik

Liapor Mix – snadná příprava lehkého betonu

Aby si lehký beton zachoval všechny potřebné vlastnosti pro vybrané použití, je potřeba dodržet přesnou recepturu. Proto Liapor, český výrobce lehkých keramických betonů, nabízí suchou směs Liapor Mix, kterou stačí na stavbě rozmíchat s vodou. V nabídce stavebnin a e-shopů najdete hned 3 varianty:

  • Liapor Mix 4–8 mm pro lehké výplňové, tepelně izolační a podkladové vrstvy
  • Liapor Mix final 1–4 mm – potěrový beton vhodný především pro finální vrstvy podlah
  • Liapor Mix Statik 1–4 mm s garantovanou pevností v tlaku 18 MPa pro lehké betonové stropní konstrukce, vyztužené nosné vrstvy podlah, keramických a klenbových stropů nebo balkony

Zpracování se neliší od běžného betonu. Suchá směs se rozmíchá s vodou podle návodu na obalu. Připravený beton se nanáší v požadované tloušťce na podklad a urovnává zednickým hladítkem. Jedná se o poměrně rychle tuhnoucí materiál, proto je třeba jej zpracovávat bez zbytečného prodlení. Jak na to se můžete podívat i v krátkém videu z realizace podlahy:

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Až o ⅔ nižší objemová hmotnost

Kromě izolačních vlastností může být především při rekonstrukcích další velkou výhodou také nižší objemová hmotnost, která se v závislosti na typu Liapor Mixu pohybuje od cca 900 do 1 600 kg/m3.

Liapor Mix, Liapor Mix final i Liapor Mix Statik najdete v sortimentu e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor a stavebninách DEK po celé ČR. Další informace najdete na webu www.liapor.cz.

Podlaha z lehkého betonu Liapor Mix
Podlaha z lehkého betonu Liapor Mix



LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.