logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Suché podlahy do novostaveb i pro rekonstrukce

Uvažujete o výstavbě nebo rekonstrukci své podlahy v rodinném domě, bytě nebo na chalupě? Rychlost, kvalita a trvanlivost podlahy jsou důležité klíče při rozhodování, jaký druh stavební technologie zvolit. V tomto ohledu je jedním ze zajímavých řešení systém suchých plovoucích podlah.

Suché podlahy jsou plovoucí podlahy, kdy tuhý smontovaný podlahový dílec je oddělen od podkladní konstrukce mezivrstvou ze suchého podsypu, polystyrenu, dřevovláknité desky (hobry) či minerální izolace.

Hlavními konstrukčními prvky v těchto typech podlah jsou sádrokartonové nebo sádrovláknité desky (např. Rigidur). Sádrovláknité desky přinášejí oproti sádrokartonovým řadu výhod - jsou to vysoce pevné, nosné konstrukční desky, mechanicky mnohem odolnější, již z výroby impregnované a tedy vhodné i do prostor se zvýšenou vzdušnou vlhkostí (např. koupelny, kuchyně).

Sádrovláknité desky Rigidur

Sádrovláknité desky Rigidur jsou nosné konstrukční desky vyrobené ze sádry, papírových vláken a dalších přísad, lisované pod vysokým tlakem. Mají vynikající mechanické, akustické a protipožární vlastnosti. Desky jsou určeny pro univerzální použití jako stavební, protipožární i impregnované.

Novostavby i rekonstrukce

Suché podlahy se používají v novostavbách, ale jsou ideální i pro rekonstrukce a sanace, zejména ve střešních nástavbách a půdních vestavbách. Malá hmotnost a nízká výška konstrukce je k tomuto využití přímo předurčuje.

Podlahy lze provádět jak na betonový podklad, tak i na dřevěné trámové stropy. Lze s nimi snadno vyrovnat i nerovnosti. Suché podlahy vyhovují náročným požadavkům na zvukovou a tepelnou izolaci a mají vynikající vlastnosti z hlediska požární odolnosti. Díky absenci mokrých procesů při realizaci nabízí rychlé, čisté a snadné řešení.

Suchá podlaha Rigidur je plovoucí podlaha vytvořená:

  1. z podlahových dílců, tj. dvou sádrovláknitých desek formátu 1 500 x 500 mm, tl. 10 mm nebo 12,5 mm vzájemně k sobě slepených již z výroby;
  2. z jednotlivých sádrovláknitých desek o rozměru 1 500 x 1 000 mm (tl. 10 nebo 12,5 mm), které se k sobě lepí při montáži.

Použitím různých druhů izolačních materiálů, volbou jejich tloušťky, popřípadě pomocí vyrovnávacího podsypu lze splnit širokou škálu stavebně-fyzikálních požadavků kladených na podlahu.

Přidává-li se podkladní izolační vrstva jako samostatný výrobek, je třeba volit vhodnou kvalitu a tloušťku materiálu s ohledem na projektované zatížení podlahy a hodnotu požadované tepelné či zvukové izolace.

Izolace proti chladu i hluku

Podlahy Rigidur v kombinaci s pěnovým polystyrenem, jehož tloušťka může být až 250 mm, jsou určeny pro zajištění tepelné izolace na základové desce.

Skladby podlah z podlahových dílců Rigidur s dřevovláknitými deskami různých objemových hmotností a případně s betonovými dlaždicemi jsou určeny pro vyšší podlaží budov. Tyto skladby jsou navrženy tak, aby podstatně zlepšily hodnoty vzduchové a kročejové neprůzvučnosti, které jsou požadovány v normě o ochraně proti hluku v budovách.

Podlahy ze sádrovláknitých desek Rigidur mají vysokou tvrdost a pevnost povrchu - vydrží např. zátěž kolečkových židlí, aniž by byly nutné dodatečné úpravy povrchu. Suché podlahy jsou ihned pochůzné po vytvrzení lepidel. Po cca 24 hodinách je možné na hotové podlahy položit koberce, linoleum, parkety nebo jakékoliv jiné podlahové krytiny. Přinášejí tedy značné zrychlení stavebních kroků při výstavbě.

Finální úpravy podlah

Finální příprava před položením podlahové krytiny není náročná. Pro běžné používání není nutné na povrch podlah Rigidur nanášet tvrdou stěrku. Pod tvrdé povrchy (např. keramické a kamenné dlažby, laminátové podlahy, parkety) není nutno spáry desek přetmelovat, pouze se odřízne podlahové lepidlo.

Pod tenkovrstvé krytiny (např. PVC, korek, koberec) je nutno spáry i šrouby nebo sponky přetmelit sádrovým tmelem Rigidur. Před prováděním podlahových krytin se pro zajištění dokonalé přilnavosti povrchové úpravy doporučuje opatřit povrch základním nátěrem (příslušně naředěný nátěr Rikombi-Grund).

Základní technologická pravidla montáže jsou jasně stanovená a umožňují aplikaci systému podlah i méně zkušeným montážníkům. Na stavbě tedy dochází pouze k minimální chybovosti při montáži. Způsob práce se sádrovláknitými i sádrokartonovými deskami je možné najít např. v publikaci " Sádrokarton zvládneme sami nebo "Montážní příručka sádrokartonáře".


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.