logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Realizace podlah v novostavbě suchou cestou

Řešení suchých podlah se díky nízké hmotnosti a nulovým mokrým procesům uplatňuje především při rekonstrukcích, ale je to i skvělý způsob pro realizaci podlah v novostavbách. Na rozdíl od litých podlah nehrozí riziko prasklin, realizace je nepoměrně rychlejší a podlahy jsou ihned pochozí - připravené na položení finální nášlapné vrstvy.

VIDEO: Realizace suchých podlah v novostavbě

Suchou podlahu lze velmi jednoduše zkonstruovat za pomocí podlahových desek, které se pokládají na připravenou podkladní vrstvu. Ta musí být dokonale rovná. Mimo klasických materiálů pro „mokré“ vyrovnání podlahy je k dispozici alternativa, díky níž podlahu perfektně vyrovnáte bez kapky vody. Jedná se o Liapor (keramické kamenivo vyráběné vypalováním a expandováním přírodního jílu). Konstrukční výška podsypu z Liaporu by měla být vysoká minimálně 2 cm. Naopak celková výška podsypu není v podstatě omezena. Pomocí Liaporu lze řešit podlahy na dřevěných, betonových i keramických stropních konstrukcích.

Pracovní postup realizace suché podlahy je jednoduchý:

  • Podkladní vrstva se nejprve zbaví nečistot.
  • Na připravený povrch se položí separační netkaná geotextilie.
  • Následně se provede zásyp Liaporem do potřebné výšky. Po vrstvě kameniva nelze chodit, pohyb je možný po provizorním zakrytí (odřezky desek, podlážky apod.)
  • Zásyp se zarovná a zhutní dřevěnou latí. Na takto upravenou vrstvu Liaporu je již možné pokládat podlahové desky. V případě požadavku na vysokou akustickou izolaci podlahy je možné mezi vrstvu Liaporu a podlahové desky vložit kročejovou izolaci (hobru, kamennou vlnu apod.). Při pokládce vrstev se postupuje v pruzíchod nejvzdálenější zdi směrem ke dveřím.
  • Desky se pokládají systémem pero - drážka, takže je vhodné je slepit a prošroubovat, dle doporučení jejich výrobce. Na závěr se spoje na podlaze přetmelí. Zbývá už jen finální vrstva - koberec, plovoucí podlaha, dlažba apod.




K pozitivním vlastnostem podlahy s podsypem z Liaporu patří kromě rychlosti, která je s betonovou podlahou nesrovnatelná, také velmi zajímavé izolační vlastnosti. Zásyp z Liaporu díky příznivým tepelným i akustickým izolačním parametrům přináší do interiéru komfort. To vše za přijatelnou cenu.

Liapor zakoupíte on-line z pohodlí svého domova v e-shopu obchod.liapor.cz, nebo v obchodní síti Liapor. Poradenství v otázkách aplikace Liaporu poskytne obchodní poradce výrobce (Lias Vintířov, LSM, k.s.).







LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.