logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jaký zvolit způsob údržby elastických podlahovin z PVC a dalších materiálů?

Elastické podlahoviny patří dlouhodobě mezi nejprodávanější krytiny. Typickými představiteli jsou podlahoviny z PVC, vinyl, linoleum a kaučuk. Většina těchto krytin má povrch ošetřen ochranným nátěrem. Jak je dále udržovat?

© andrey-popov - Fotolia.com
© andrey-popov - Fotolia.com

Typ konstrukce, výrobní povrchová úprava, způsob pokládky a provozní zatížení jsou tedy rozhodující pro to, jaký zvolit způsob údržby, ochrany povrchu a jak provést případnou renovaci povrchu.

Pro běžné denní čištění elastických podlahovin je nutné používat výrobcem doporučené čističe, které jsou kompatibilní s výrobními povrchovými úpravami. V praxi se velmi často setkáváme s tím, že uživatel reklamuje nevzhledný a zašedlý povrch, šmouhy a skvrny na podlaze, které není možné odstranit při běžném denním stírání povrchu. Téměř vždy je na vině nevhodně zvolený prostředek pro čištění.

Výrobní úpravy povrchu chrání elastickou podlahu při pokládce a během prvních měsíců provozu. Zpravidla jsou plně dostačující pro bytové zatížení a objekty s mírným provozem. Při silném objektovém zatížení se doporučuje výrobní ochranné nátěry doplnit vhodným dodatečným ošetřením povrchu. Ochranné nátěry je nutné volit podle toho, jakou výrobní úpravu povrchu podlahovina má.

Elastické podlahoviny nám dokáží sloužit velmi dlouho a mohou neustále vypadat jako nové za předpokladu, že se o ně správně staráme. Jak zajistit, aby podlaha vydržela co nejdéle, vám poradí Jiří Kudrna v článku na ESTAV.cz.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.