logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Napojování nenosných stěn k sousedním stavebním konstrukcím

Nenosná stěna není určena k přenášení zatížení a můžeme jí během životnosti stavby odstranit, aniž by byla ohrožena spolehlivost a celistvost zbývající nosné konstrukce. Tyto příčky slouží pouze jako dělící konstrukce místností a nelze je použít ke ztužení budovy.

Příčky musí být schopné zachycovat síly působící na jejich plochu a tyto síly musí bezpečně přenést na nosnou konstrukci.

Navržené příčky musí splňovat následující požadavky:

  • přenesení vlastní hmotnosti včetně povrchové úpravy,
  • přenesení vodorovných zatížení a roznesení tohoto zatížení na sousedící stavební konstrukce,
  • odolnost vůči dynamickému a statickému zatížení, která se mohou při užívání vyskytnout.

Příčky Liapor můžeme připojovat ke stavebním konstrukcím různými způsoby. Tato připojení určují stabilitu příček a musí zachytit zatížení působící na stěny a dále je potřeba uvažovat s možnými změnami tvaru přiléhajících stavebních konstrukcí. Samotná stabilita stěn během stavby příček musí být zajištěna vhodnými opatřeními (např. v oblasti stěna/strop-zaklínování). Dalším určujícím hlediskem k výběru připojení jsou stavebně fyzikální vlastnosti (protihluková a protipožární ochrana). Níže jsou uvedeny způsoby možných připojení příček. Pokud budou příčky připojovány podle těchto detailů, není jejich posouzení zpravidla nutné.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.