logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jižní Súdán financuje občanskou válku z ropy


© Fotolia.com

Jihosúdánská státní ropná společnost Nile Petroleum (také Nilepet) se dostala zcela pod kontrolu prezidenta Salvy Kiira a jeho blízkých spolupracovníků.

Reklama

Miliony dolarů z jejích zisků putují k ozbrojeným složkám státu a spřízněným milicím. Uvedla to nezisková organizace Global Witness, která upozorňuje na zneužívání přírodního bohatství ve světě.

Zpráva Global Witness je postavená na tajných dokumentech, korespondenci mezi politiky a činiteli Nilepet a výpovědích zainteresovaných osob. Tyto materiály prý státní firmu přímo spojují s obchody se zbraněmi a "systémem záštity", který je jádrem občanské války. Ropná společnost obvinění odmítla a naznačila, že prezentované důkazy mohly být zfalšované, napsal zpravodajský server BBC.

Klíčovým aktérem nekalých transakcí je podle Global Witness generálporučík Akol Koor. Ten je členem dozorčí rady Nilepet, zároveň ale stojí v čele obávaného úřadu pro vnitřní bezpečnost loajálního prezidentu Kiirovi. Zpráva uvádí, že například v lednu 2016 Koor v dopise adresovaném řediteli ropné společnosti požaduje 1,516.720 dolarů (31 milionů Kč) na aktivity bezpečnostních složek. Následný dopis stejnému adresátovi od jednoho z ministrů prý obsahoval bodový seznam s náklady rozpočítanými mezi různé položky, jako je doprava, ubytování a strava pro vojáky.

"Zatímco obyvatelé Jižního Súdánu dál trpí v důsledku nesmyslné války a ekonomické krize z dílny jejich lídrů, Nilepet selhává vůči svým opravdovým klientům, slouží místo toho zájmům malého tajného spolku a je využíván k prodlužování brutálního konfliktu," řekl šéf jihosúdánského projektu Global Witness Michael Gibb.

Konflikt v Jižním Súdánu vstoupil nedávno do svého pátého roku a neukončilo jej ani příměří dojednané v prosinci. Klid zbraní byl od Vánoc, kdy vstoupil v platnost, několikrát porušen, a to zřejmě oběma válčícími stranami, jimiž jsou vláda se spřízněnými ozbrojenými skupinami a povstalci kolem bývalého viceprezidenta Rieka Machara.

Před dalším pokračováním mírových rozhovorů vyzývá Global Witness ke zohlednění ekonomických motorů konfliktu. "Nilepet je závislý na mezinárodním řetězci dodávek. Firmy, se kterými obchoduje mají odpovědnost a příležitost využít v tomto klíčovém okamžiku svého vlivu, aby si vynutily reformy a transparentnost. Lhostejnost se tváří v tvář jasným důkazům o roli Nilepet ve válečné ekonomice rovná spoluvině," uvedl Gibb.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.