logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Užitkové vlastnosti oken by měl určit investor

GENEO okna vyrobená z kompozitního materiálu RAU-FIPRO® mají vyšší pevnost a tuhost, díky tomu lze vyrábět i okenní systémy nadstandardních rozměrů
GENEO okna vyrobená z kompozitního materiálu RAU-FIPRO® mají vyšší pevnost a tuhost, díky tomu lze vyrábět i okenní systémy nadstandardních rozměrů

Okno není jen pouhou výplní stavebního otvoru, ale technický element, který je nedílnou součástí stavby, a měl by sloužit v průměru alespoň 30 let. Proto je výběr okenního systému velmi důležitý,

Okno používá majitel nemovitosti prakticky každý den, a proto by jeho výběr neměl v žádném případě podcenit. Hlavní slovo má vždy investor, který by si měl mezi jednotlivými parametry okenních systémů stanovit priority, přemýšlet, jak bude dům včetně oken užívat, a jaký bude požadovat komfort bydlení. Mezi nejdůležitější parametry pro správný výběr oken patří: tepelně-izolační vlastnosti, design, bezpečnostní třída, hlukový útlum, materiál, ze kterého bude okno vyrobeno a v neposlední řadě i velikost a tvar jednotlivých prvků.

Plastová okna hrají stále prim

Důležitým kritériem pro výběr okenního systému jsou jeho tepelně-izolační vlastnosti, které se posuzují na základě součinitele prostupu tepla U<sub>w</sub>, který zohledňuje parametry okna jako celku.
Důležitým kritériem pro výběr okenního systému jsou jeho tepelně-izolační vlastnosti, které se posuzují na základě součinitele prostupu tepla Uw, který zohledňuje parametry okna jako celku.

Nejprodávanějšími okny na českém trhu jsou stále okna z PVC. Důvody jsou celkem zřejmé. Poměr mezi cenou a „výkonem“ je stále nejlepší. Navíc z hlediska designu mohou být plastová okna kašírovaná, lakovaná nebo obložená hliníkovými obložkami. Firma REHAU má ve své produktové řadě KALEIDO FOLIE přes 220 dekorů fólií.

Kašírované profily umožňují také dvoubarevné kombinace a lze použít i odpovídající probarvené profily, takže okno je sladěno s interiérem a exteriérem do nejmenšího detailu. Novinkou letošního roku jsou dřevodekory KALEIDO WOODEC, které naprosto věrně imitují dřevo včetně povrchové struktury propracované do nejmenších detailů. V poslední době roste popularita hliníkových oken, což má bezpochyby souvislost se současnou moderní architekturou. Tato okna mají samozřejmě určité výhody a nevýhody, mezi které patří vysoká cena. Proto nabízejí výrobci plastových oken i designy v podobě hliníku případně hliníkové obložky, které se na plastový profil jednoduše nasadí.

Kritéria komfortu bydlení

Okenní profil REHAU s hliníkovou obložkou spojuje všechny výhody plastových oken a moderního vizuálu hliníkových oken
Okenní profil REHAU s hliníkovou obložkou spojuje všechny výhody plastových oken a moderního vizuálu hliníkových oken

Důležitým kritériem pro výběr okenního systému jsou jeho tepelně-izolační vlastnosti, které se posuzují na základě součinitele prostupu tepla Uw, který zohledňuje parametry okna jako celku. V ČR je normou doporučená hodnota u oken Uw=1,2. Čím nižší bude tato hodnota, tím lepší tepelně-izolační vlastnosti okno má. Vzhledem k neustále rostoucím požadavkům na úspory energií se dá předpokládat, že v nejbližší době dojde k dalšímu zpřísnění normy. Firma REHAU vyvíjela své okenní systémy vždy s vizí budoucnosti, takže například okna SYNEGO mají v kombinaci s dnes běžným trojsklem již nyní hodnotu Uw = 0,85. Pokud ale požaduje investor lepší tepelně-izolační vlastnosti, může z kompozitního materiálu RAU-FIPRO®, jenž propůjčuje oknům především vyšší pevnost a tuhost. Díky tomu lze vyrábět i okenní systémy nadstandardních rozměrů, které jsou dnes v případě novostaveb velmi populární.

Jak okna SYNEGO, tak i GENEO, vykazují vynikající hlukový útlum
Jak okna SYNEGO, tak i GENEO, vykazují vynikající hlukový útlum

Navíc u běžných rozměrů nemusí být GENEO okno armováno což samo o sobě zlepšuje jeho izolační vlastnosti (Uw=0,76), neboť jinde používaná ocelová výztuha působí z tohoto pohledu negativně. Do okenních profilů GENEO lze naopak vkládat tzv. termomoduly, které snižují koeficient Uw až na hodnotu cca 0,7 (při použití skla Ug=0,5), což zcela splňuje požadavky na okenní výplně pro pasivní domy. Dodejme, že v nejbližší době (říjen 2018) bude na trh uvedena nová generace materiálu RAU-FIPRO X, která zvyšuje tuhost okna o dalších 10 %, což v praxi znamená, že z tohoto materiálu lze vyrobit tak velký rozměr okenního prvku, který byl dříve možný jen u hliníkových profilů (výška 2,8 a šířka 1,3 m).

Velmi diskutované téma v souvislosti s komfortem bydlení je hlukový útlum. Pokud bychom srovnali hodnoty starších oken a nových REHAU systémů, tak můžeme počítat až s 24násobným zlepšením. Při volbě skla 50 dB lze s REHAU profily dosáhnout třídu zvukové izolace 5. Velkou pozornost si také zaslouží bezpečnostní třída oken, která udává úroveň ochrany proti zlodějům. Záleží samozřejmě na míře rizika konkrétního okna, ale obecně se doporučuje mít pro klidný spánek okna v bezpečnostní třídě alespoň RC2.

Velké prosklené plochy – ano či ne?

Při rozhodování o tvaru a velikosti okna by měl být brán v úvahu charakter budovy. Doporučuje se, aby investor společně s architektem uvažoval v širších souvislostech a přemýšlel o způsobu užívání domu. V současné době jsou například moderní antracitové barvy, ostré hrany a velké prosklené plochy, ale je třeba počítat s tím, že do interiéru bude více vidět, že prosluněné plochy bude nutné opatřit venkovními žaluziemi a v interiéru nastanou větší problémy s umístěním nábytku. Každé řešení má tedy své pozitivní i negativní aspekty a záleží především na prioritách investora.

Nejen užitkové vlastnosti, ale i design oken hrají čím dál větší roli v rozhodovacím procesu investora
Nejen užitkové vlastnosti, ale i design oken hrají čím dál větší roli v rozhodovacím procesu investora

Další informace naleznete také na www.rehau.cz


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.