logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak vybrat okna podle nových požadavků na NZEB 2020?

Jaká okna nyní splňují požadavky pro stavění nových domů od roku 2020 s téměř nulovou spotřebou energie? Na otázky redakce Mladé fronty DNES odpovídá Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info.

Reklama

Redakce MF DNES: Jaká okna nyní splňují požadavky pro stavění nových domů od roku 2020 s téměř nulovou spotřebou energie? Dříve stačilo dvojsklo a určitá šířka rámů, ale dnes to asi nestačí, že?

Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info: Obálka domu musí zjednodušeně řečeno splňovat doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla U jako celek. Doporučená hodnota U pro okna je 1,2 W/m2K. Nicméně trojskla jsou dnes cenově dostupná a určitě se doporučují. Každopádně s platností požadavků na budovu s téměř nulovou spotřebou energie od 2020 k žádnému skoku požadavků explicitně na okna nedošlo.

Redakce MF DNES: Jak si tedy okna vybrat, pokud stavím nový dům?

Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info: Je třeba koukat na rám, který by měl být od renomované firmy. Určitě se neudělá chyba, když se sáhne po trojskle. U, jak jsem již psal, se doporučuje min. 1,2 W/m2K. Pozor důležité je zabudování okna, aby špatná práce nezhatila dobrý výrobek. O tom, jak má být okno namontováno, je možné si informace běžně sehnat např. i na TZB-info.

Redakce MF DNES: Je velký rozdíl mezi plastovými a dřevěnými, co se týče propustnosti tepla nebo je to na podobné úrovni?

Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info: Úroveň je podobná, i dřevěná okna dnes mají sofistikované konstrukce s vloženými izolacemi apod. Záleží opravdu na preferenci investora případně jiných požadavcích.

Redakce MF DNES: Jak to vychází cenově?

Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info: Dřevěná okna vycházejí dráž, případně dřevohliníková apod.

Redakce MF DNES: Když rekonstruuju starší dům, na který se nové legislativní požadavky nevztahují, jaká okna zvolit? Kolik nová okna dokáží uspořit energie?

Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info: Okna jsou plochou na obálce budovy, kde dochází k největším ztrátám prostupem tepla skrz konstrukci. Jejich návrh doporučuji ale řešit s odborníkem. Pokud mám dokonale zateplenou stěnu, bylo by škoda volit méně izolující okna a naopak. Kompletní informaci o ztrátách a ceně za energii by měl dát specialista, který tak jako tak u projektu musí být, protože zpracovává průkaz energetické náročnosti. Ten s investorem probere varianty hospodaření s energií v domě a úspor energie.

Redakce MF DNES: Na kolik tak odhadem vyjde výměna starých oken za nová v modelovém rodném domě?

Ing. Petr Bohuslávek, TZB-info: Je třeba si uvědomit, že se nejedná jen o cenu výrobku, ale také zabudování, případné související zednické práce. Obvykle je pak třeba i zcela vymalovat. Jedno okno může být za několik desítek tisíc. Celý dům může vyjít na statisíce. Nabídky se velice liší, proto se doporučuje oslovit více firem a k výběru přizvat oborníka.

Rozhovor vyšel v příloze Energie pražského vydání Mladé fronty DNES v pondělí 9.3. 2020.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.