logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zimní zahrada vám prozáří dům světlem a pustí přírodu do obýváku

Zimní zahrady prodlouží letní sezónu, přiblíží vás k přírodě, působí esteticky a zároveň ekonomicky. Díky tomu, že fungují jako úsporné prosklené domy s výhledem do přírody a propouštějí přirozené světlo do interiéru, se podílejí na celkovém snížení spotřeby energie v domě.

Investujte efektivně

Při pořízení zimní zahrady je zapotřebí zvážit, jaké materiály, technologii a dodavatele vybrat. Konstrukce zimní zahrady většinou tvoří hliníkové systémy, jejichž benefitem je zároveň vyřešení problému s tepelnými mosty či odvodem sražené vody na zasklených plochách. Kovové systémy lze kombinovat i s plastovými prvky, celkově tak zvýšit odolnost, avšak zachovat estetickou stránku konstrukce např. při volbě široké palety barev.

Se stavbou zimní zahrady by se mělo ideálně počítat už při stavbě domu. Měla by být navržena coby samostatný obytný prostor, nejlépe o minimální rozloze 15 m2,“ uvádí Zdeněk Orava ze společnosti RI OKNA. Výše nákladů bývá o třetinu vyšší, než jsou běžné náklady pro stavbu zděné místnosti.

Jak si pořídit zimní zahradu

Zimní zahradu byste měli orientovat na jih, protože v zimních měsících dokáže sluníčko lépe prohřát tyto prostory. Zimní zahrada může být situována v přízemí a přirozeně tak navazovat na venkovní zahradu,“ říká za společnost RI OKNA Zdeněk Orava a dodává: „Pokud chcete chytře využít každý kousek místa, můžete zimní zahradu vytvořit také v patře.

S výběrem vhodného řešení pomůže certifikovaný odborník, který zvolí optimální konstrukci, jež odolá všem rozmarům počasí, obstará montáž a garantuje její správné fungování. „Při stavbě zimní zahrady lze využít individuální prvky nebo se rozhodnout pro komplexní systém. Vhodně zvolená konstrukce je významná pro optimální fungování zimní zahrady, stejně tak pro její celkový vzhled. Priorita však vždy zůstává na kvalitních okenních výplních a jejich zastínění. Neměli byste podceňovat volbu správného dodavatele. Vybírejte vždy certifikované systémy se zárukou kvality,“ uzavírá Zdeněk Orava z RI OKNA.

Pro konstrukci zimních zahrad jsou vhodné fasádní profily, které umožňují i vytváření komplikovaných konstrukcí, jež vyhoví i náročnějším klientům. Hliníkové profily Ponzio® s tepelnou prostupností rámu Uf = 2,5–1,3 W/m2K neznají nudu. Na výběr je široká paleta barevných odstínů a imitací dřeva.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.