logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výběr oken a zasklení se nesmí podcenit

Vzhledem k velkým teplotním rozdílům během roku, vznikají vysoké nároky na zasklení. Česká republika je díky své geografické poloze obdařena horkými léty a studenými zimami. Pokud tedy stavíte dům, či rekonstruujete byt, zbystřete při výběru zasklení a oken.

Reklama

Právě velké rozdíly v průměrných teplotách mezi zimou a létem jsou důvodem, proč v našich zeměpisných šířkách musíme speciálně dbát na výběr zasklení. Rozdíl v teplotních průměrech nejchladnějšího a nejžhavějšího měsíce v roce totiž dosahuje až 20 stupňů Celsia. V maximálních zde nejnižších teplotách však dosahuje mnohem vyšší hodnoty.

Pokud není vhodně zvolené zasklení, rozdíly v teplotách způsobí problémy a diskomfort během velké části roku. V zimě to může znamenat chladné místnosti a úniky tepla, v létě zase jejich přehřívání a více peněz vynaložených na chlazení interiérů.

Dlouhodobá měření překvapivě ukazují, že průměrné zimní teploty v České republice se příliš neliší od těch ve Skandinávii. Například průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (leden) v Norsku je minus 3,8 stupně Celsia, přičemž ve stejném měsíci je teplotní průměr v České republice minus 2,2 stupně, což je rozdíl jen něco málo přes 1,5 stupně Celsia. Zimní teploty v Čechách se dají přirovnat k průměrným teplotám jihovýchodního Norska.

Samozřejmě průměrné hodnoty se v různých oblastech liší - jinou průměrnou teplotu naměříte v Praze a jinou v Krkonoších. Pokud však porovnáme jen města, i tam vycházejí zajímavé výsledky. Například Praha má v zimě o nějaký ten stupeň chladnější počasí než norská města Stavanger a Bergen. Letní "průměrky" se však pohybují úplně někde jinde - například v červenci dosahují 17 stupňů Celsia. To je srovnatelné s Bruselem či jižní Anglií.

Takové klimatické podmínky jen podtrhují důležitost výběru správného zasklení na budovách. To, že tato otázka je v našich končinách nanejvýš aktuální, prokazují i zmíněná měření. „V našich podmínkách se ukazuje jako výhodné instalovat okna s nízkým solárním faktorem "g". Platí to zejména pro větší zasklené plochy, jako jsou zimní zahrady či terasy, a to zejména pokud mají jižní nebo západní orientaci," radí odborníci společnosti Guardian, která je jedním z předních světových výrobců plaveného skla.
Z toho jasně vyplývá, že zasklení v našich zeměpisných šířkách musí splňovat náročná kritéria, musí přinést to nejlepší z obou světů. Guardian svým zákazníkům doporučuje používat typ SunGuard SN 70/37 v izolačních trojsklech, který poskytne v zimě téměř o 20 % nižší tepelné ztráty než standardní izolační trojskla. V létě zase blokuje o 30 % více slunečního záření. Kromě toho SunGuard pomáhá snižovat úroveň UV záření v místnostech až o dvě třetiny. Toto záření může být velmi nebezpečné pro lidskou pokožku, ale i pro nábytek a zařízení v interiéru.

Zejména v letních měsících, kdy se do oken opírá více slunečního záření, mají místnosti tendenci přehřívat se. To může znamenat nejen diskomfort, ale také nepříznivý dopad na zdraví, v každém případě však zvýšené náklady na klimatizování místností. Chlazení je několikanásobně dražší než ohřev vzduchu. V takovém případě je vhodným řešením zasklení s vysokou úrovní solární ochrany a zároveň vysokou propustností světla.

Zasklení SunGuard SN 70/37 bylo použito například na těchto budovách:

  • CTP Towers Ostrava
  • Spielberk Offices Brno
  • Technická univerzita Liberec
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.