logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

International VELUX Award 2014 má své vítěze

Projekty propojují funkci světla s účely, které jsou nad rámec toho, co světlo obvykle poskytuje. Nejen pohledy a pohodlí, ale i řešení náročných situací a společenských diskusí do práce se světlem.

Reklama

Společnost VELUX před několika dny slavnostně vyhlásila vítěze 6. ročníku mezinárodní soutěže pro studenty architektury International VELUX Award 2014. První místo získal tým čtyř studentů z čínské univerzity za projekt Light, Revitalization. Ve Vídni porota udělila ještě další dvě místa a devět čestných uznání.

Denní světlo v moderním městském životě

„Vítězný projekt je spojený s kulturními podmínkami souvisejícími se slunečními cykly, o kterých vypovídá kulturní dědictví regionu. Nabízí se několik interpretací, ale projekt především načrtává možnost vyléčit městské prostředí prostřednictvím světla,“ zhodnotil práci čínských studentů předseda mezinárodní poroty Craig Dykers.

Při přípravě projektu si čtyři čínští studenti z Univerzity Tsinghua vybrali jako výchozí bod město Peking, zkušební pole nové architektury. Rozhodli se hledat hodnotné věci z minulosti, které by měly být zachované a opět zapojené do moderního života.
„Světlo pro budoucnost pro nás znamená důraz na duchovnější krásu života. Diskutovali jsme nejen o lepším využívání světla v budoucnosti, ale hledali jsme v podstatě novou definici světla.“ shrnuje ideu projektu 22letý student Du Dikang, kapitán vítězného týmu.


projekt Light, Revitalization

Zmizení korejské hranice a světla milionům lidí žijících v utečeneckých táborech

Druhé místo v soutěži získali dva studenti z Univerzity Hanyang a Univerzity Hongik v Soulu za projekt Morning Glory Cloud. Inspirovala je úvaha o možnosti zmizení korejské hranice. Porota na projektu ocenila spojení vědecko-fantastických aspektů s reálným světem ve velmi vyzrálém přístupu, který vykreslil demilitarizovanou zónu jako umělý oblak.

Třetí vítězný projekt Light of Hope se zaměřuje na přinášení světýlek naděje a světla vůbec milionům lidí žijících v utečeneckých táborech po celém světě. Porota považovala tento projekt za nákladově efektivní, prakticky realizovatelný a ocenila na něm i lidský přínos. Silnou myšlenku naděje v projektu vyjádřili čtyři studenti z Univerzity architektury, stavebního inženýrství a geodézie v Sofii, v Bulharsku.


projekt Light of Hope

Více o soutěži VELUX Award 2014 a oceněných projektech na portálu ESTAV.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.