logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Česko potřebuje kvalitní okna více než jiné země

Rozdíl v teplotních průměrech nejchladnějšího a nejteplejšího měsíce v roce totiž dosahuje až 20°C. Dlouhodobá měření ukazují, že průměrné zimní teploty v ČR se příliš neliší od těch ve Skandinávii, letní jsou ale úplně jiné.

Reklama

Česká republika je díky své geografické poloze obdařena horkými léty a studenými zimami. Právě velké rozdíly v průměrných teplotách mezi zimou a létem jsou důvodem, proč musíme speciálně dbát na výběr zasklení. Rozdíl v teplotních průměrech nejchladnějšího a nejžhavějšího měsíce v roce totiž dosahuje až 20°C .

Dlouhodobá měření překvapivě ukazují, že průměrné zimní teploty v České republice se příliš neliší od těch ve Skandinávii. Například průměrná teplota nejchladnějšího měsíce (leden) v Norsku je minus 3,8 stupně Celsia, přičemž ve stejném měsíci je teplotní průměr v České republice minus 2,2 stupně, což je rozdíl jen něco málo přes 1,5 stupně Celsia. Zimní teploty v Čechách se dají přirovnat k průměrným teplotám jihovýchodního Norska.

Samozřejmě průměrné hodnoty se v různých oblastech liší - jinou průměrnou teplotu naměříte v Praze a jinou v Krkonoších. Pokud však porovnáme jen města, i tam vycházejí zajímavé výsledky. Například Praha má v zimě o nějaký ten stupeň chladnější počasí než norská města Stavanger a Bergen. Letní "průměrky" se však pohybují úplně někde jinde - například v červenci dosahují 17 stupňů Celsia. To je srovnatelné s Bruselem či jižní Anglií.

Porovnání průměrných teplot v Evropě

Guardian svým zákazníkům doporučuje používat typ SunGuard SN 70/37 v izolačních trojsklech, který poskytne v zimě téměř o 20 % nižší tepelné ztráty než standardní izolační trojskla. V létě zase blokuje o 30 % více slunečního záření. Kromě toho SunGuard pomáhá snižovat úroveň UV záření v místnostech až o dvě třetiny. Toto záření může být velmi nebezpečné pro lidskou pokožku, ale i pro nábytek a zařízení v interiéru.

Dále o zasklení SunGuard SN 70/37

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.