logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

70 let se značkou VELUX

Letos už je to 70 let, co se zrodila značka, která je pro mnohé architekty, projektanty ale i stavebníky dodnes synonymem fenoménu střešních oken.

Reklama

To, co dnes považujeme za přirozený způsob osvětlení podkroví, nebylo vždy takovou samozřejmostí.

S prázdnou kapsou

V. K. Rasmussen založil v Kodani svou společnost V. KANN RASMUSSEN & CO z peněz získaných prodejem vlastního automobilu a také s finančním přispěním tchána. Společnost trpěla stejnou nouzí o zakázky jako jiné začínající firmy. Díky osobním kontaktům s architekty a staviteli (což je mimochodem přístup, na němž si firma zakládá dodnes) a referencemi v tisku však záhy přišly významnější zakázky. Hned v prvopočátcích svého podnikání kladl Rasmussen velký důraz na to, čemu dnes s hrdostí říkáme firemní kultura – objednal nové logo, hlavičkový papír a usiloval o standardizaci dalších administrativních činností. Koncem roku 1941 dokonce Rasmussen zaplatil první inzerát v novinách.

Od prosklených střech… po střešní okna VELUX

Tmavé půdy v té době nenacházely mnoho uplatnění – sloužily buď jako příbytek chudých studentů, či jako prádelny. Rasmussen se už od začátku snažil změnit dosavadní způsob prosvětlování těchto prostor, v jeho plánech měly již brzy doposud užívané světlíky nahradit opravdová střešní okna.

Společnost V. KANN RASMUSSEN&CO získala na podzim 1942 osudovou zakázku - dodat prosklené střešní elementy pro školní budovu ve Slagelse. Projekt počítal s umístěním tříd i do doposud neužívaných půdních prostor. Hned od prvopočátku plánoval Rasmussen spolu s architekty s umístěním plnohodnotných střešních oken místo klasických světlíků. Stávající konstrukci světlíku tvořilo jednoduché sklo osazené do litinových či zinkových rámů, což vedlo ve vytápěných prostorech k vysoké kondenzaci vlhkosti v interiéru. Rasmussen tedy vyvinul nová okna se zinkovým oplechováním na vnější straně a dřevěným rámem uvnitř. Odvod kondenzované vlhkosti řešil drenážní žlábek.

U první série střešních oken zůstal Rasmussen věren osazení bez použití tmelu, pouze se šroubovanou jednoduchou skleněnou tabulí s proužkem těsnění. Později byla přidána další tabule skla a zrodil se fenomén známý i dnes.

Zatímco první okna ještě nesly označení Standard, dodávka pro školu už získala jméno nové: VELUX. Název, který vznikl jako složenina slov VENTILATION (větrání) a LUX (světlo), se později stal synonymem pro celý segment výrobků dnes označovaných též jako „střešní okna“. VELUX byl v Dánsku registrován jako obchodní značka 3. října 1942

70let VELUX
Registrace obchodní značky VELUX
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.