logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Plastové okapy – proč vybrat právě je?

V čem se plastové okapy liší od klasických kovových?

Plastové okapové systémy vyrobené z kvalitního plastu plní svoji funkci stejně dobře jako klasické pozinkované plechové nebo měděné okapy. Oproti těmto systémům však mají i mnoho výhod. Stavebníci si mohou vybírat z široké škály barev, které se v průběhu času nemění, mají velmi elegantní vzhled a jejich životnost je prakticky neomezená. Kromě toho plastové okapy nejsou předmětem zájmu zlodějů kovů a tak Vám pravděpodobně ze střechy nezmizí jako měděné okapy. Velkou výhodou je také opravdu snadná montáž, kterou zvládne každý kutil, oproti klasickým okapům je plastový systém také prakticky bezúdržbový.

Z pohledu investorů mají plastové okapové systémy však také zdánlivý nedostatek, který konečné rozhodování může negativně ovlivnit. Touto nevýhodou je vyšší pořizovací cena oproti klasickému pozinkovanému plechu. Ovšem pokud se sečtou náklady za materiál, instalaci a konečný nátěr pozinkovaného plechu, pak je cena klasiky a plastu téměř shodná. A navíc plastový systém není potřeba přibližně každé čtyři roky znovu natírat.




Jsou plastové okapy vhodné pro všechny typy staveb?

Dá se říci, že ano. Okapy klasického polokruhového tvaru se běžně používají na všech stavbách. Hranaté okapy jsou vyráběny v menších průměrech, a tak jsou vhodné spíše pro menší stavby, jako jsou zahradní domky, pergoly, chatky apod. Hranatý systém je nutné lepit, polokruhový se spojuje jednoduše na principu klik-klak.

Jak tyto okapy odolávají povětrnostním podmínkám a slunečnímu záření? Nedochází k praskání vlivem mrazu nebo ke „kroucení“ v teplém letním počasí?

Samozřejmě základem je kvalitní technologie. Náš systém je prověřen během více než 30 let v tvrdý povětrnostních podmínkách Alp a také kyselými dešti průmyslových oblastí Německa a Velké Británie. Nicméně z důvodu „křehnutí“ materiálu při nízkých teplotách se nedoporučuje mechanické namáhání při teplotách pod 5 °C. Proto je dobré nějakou větší vrstvu sněhové pokrývky sundat, případně okapy na zimu rozebrat, což je u tohoto systému možné a velmi snadné. Oproti klasickým systémům však plastové okapy zcela odolávají korozi.

Montážní video plastové okapy MARLEY

A jak je tomu s barvami na slunci? Nevyblednou okapy vlivem slunečního záření?

Opět záleží na kvalitě. Jedničkou na našem trhu je okapový systém MARLEY, který se vyznačuje extrémní barevnou stálostí. Změny v barevných odstínech okapů odpovídají změnám běžným u barev a laků na kovy. Díky speciální výrobní technologii a použití bezkadmiového PVC odolného UV záření a povětrnostním vlivům nedochází k vyblednutí.

Jaká je tedy konkrétně životnost plastových okapů.

Životnost je velmi dlouhá. V některých publikacích se dočteme, že životnost plastu je více než 100 let. Náš systém je prověřen více než 30 lety životnosti hlavně v Německu a Velké Británii. Proto také poskytujeme prodlouženou záruku na 10 let.

Jak v úvodu zmiňujete, jsou plastové okapy řešením proti krádežím?

Ano. Měděné okapy a hlavně svody jsou v dnešní době stále častěji předmětem zájmu zlodějů. Běžně se ale neví, že tyto měděné svody lze snadno nahradit plastovými. Tmavě hnědá barva plastových okapů MARLEY přesně odpovídá barvě zoxidované mědi na klasických měděných okapech.






Na trhu najdeme také nabídku lakovaných plechovaných žlabů a svodů. Můžete popsat základní rozdíly?

Plastové okapy odolávají korozi trvale. U lakovaných plechů může dojít k poškození povrchové vrstvy, ať už při manipulaci, montáži, nebo (a to je nejčastější) při následné údržbě a čištění. Obnažený kov potom hůře odolává povětrnostním vlivům.

Díly okapů
Díly okapů

V úvodu zmiňujete snadnou montáž. Proč je snadná a jak probíhá?

Výhodou při jejich instalaci je velmi nízká hmotnost, která výrazně usnadňuje manipulaci s díly. Celkově je to opravdu snadné a montáž zvládne opravdu každý, kdo je trochu kutil. Nejdříve namontujete háky a do nich pak vložíte žlaby. Okapy Marley mají jedinečným způsobem řešené vzájemné spojování okapových žlabů pro bezpečnou dilataci. Na konci každého žlabu je zářez a v každé spojce výstupek. Tak je zajištěna na principu vačka – drážka, s limitovanou vůlí, dostatečná dilatace. Následně vyříznete kdekoliv otvor a nasadíte kotlík, na nějž napojíte svod vytvořený s kolen a trubek.Díky takto snadné montáži není nutné platit žádné vícenáklady za instalační práce.

Tradiční okapy je třeba po určité době natírat, čistit apod. Jaká je údržba těch plastových?

Plastový okapový systém je skoro bezúdržbový. Pokud je instalován na místo, kdy je větší spad listí či květů, je možné do něj snadno namontovat lapač listí. Nemusí se nijak natírat ani ošetřovat. Drží si svoji barvu po celou dobu své životnosti. V případě, že chcete provádět nějaké úpravy na střeše a okapy by vám vadili, nebo když nechcete na zazimovaném objektu řešit vrstvu sněhové pokrývky a chcete okapy preventivně sundat, je to možné a dokonce velmi snadné. Celý systém jednoduše a rychle rozeberete a následně jej můžete kdykoliv namontovat zpět.

Pokud si nejsem jist, jakou velikost okapů použít pro svůj konkrétní objekt, nebo když bych potřeboval poradit s montáží, kam se mohu obrátit?

Tento systém je primárně určen pro montáž svépomocí, a tak na našich stránkách www.glynwed.cz najdete veškeré informace včetně praktického kalkulátoru a výpočtu velikostí. Můžete se také podívat na praktická videa montáže, nebo použít obrázkový manuál. Pokud budete potřebovat jakoukoliv radu, je Vám samozřejmě také k dispozici naše infolinka.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.