logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Studenti ČVUT vybojovali třetí místo v prestižní soutěži US Solar Decathlon 2013

Tým studentů Českého vysokého učení technického v Praze získal 3. místo v celkovém hodnocení mezinárodní soutěže Solar Decathlon 2013. Umístil se za vítězným týmem z Rakouska a stříbrným týmem z Las Vegas.

Reklama

V sobotu 12. října byly v Orange County Great Park v Kalifornii vyhlášeny výsledky mezinárodní soutěže Solar Decathlon 2013. Tým studentů Českého vysokého učení technického v Praze pod vedením Fakulty architektury získal 3. místo v celkovém hodnocení. Umístil se tak za vítězným týmem z Rakouska a stříbrným týmem z Las Vegas.

Slavnostní přivítání úspěšného českého týmu se bude konat ve čtvrtek 31. října ve 13.00 hodin v přednáškovém sále 152 ve dvoraně Fakulty architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6 a bude spojeno s tiskovou konferencí.

Přečtěte si také Týmy soutěže Solar Decathlon bojují v tvrdé konkurenci. Reportujeme přímo z Wuppertalu Přečtěte si o českém soutěžním domě FirstLife na Solar Decathlon 21/22

Solar Decathlon pořádá americké Ministerstvo energetiky (DoE - U.S. Department of Energy) a Národní laboratoř pro obnovitelné energie (NREL - National Renewable Energy Laboratory). Vybrané univerzitní týmy z celého světa mají za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný rodinný dům. Solární desetiboj, stejně jako v atletice, ukazuje na závodníkovu všestrannost. Je třeba obstát ve všech 10 disciplínách, které zahrnují architekturu, technické řešení, energetickou bilanci, zajištění komfortního vnitřního prostředí, přípravu teplé vody, energetickou náročnost spotřebičů, domácí zábavu, tržní atraktivitu, cenovou dostupnost a komunikaci projektu směrem k veřejnosti.

Čeští studenti získali 1. cenu v architektuře a společnou první cenu za energetickou bilanci, 2. místo za technické řešení, společné 3. místo v atraktivitě pro trh, komfortu a přípravě teplé vody. Bronzová medaile v celkovém skóre potvrdila, že přes veškerá úskalí, která mohou při koordinaci multidisciplinárního týmu nastat, je integrální navrhování správnou cestou.


Český tým slaví skvělé umístění

Evropské týmy ČVUT v Praze a TU Wien soutěži zazářily a získaly si sympatie většiny z více než dvaceti tisíc návštěvníků, kteří se na přehlídku domů přišli podívat.

Studenti pracovali na projektu téměř dva roky. Navrhovali, zajišťovali financování a propagaci. AIR House postavili nejprve v Čechách, přímo v univerzitním kampusu, rozmontovali a v sedmi námořních kontejnerech převezli do Kalifornie, aby ho postavili po druhé a během deseti dní ho provozovali a představili odborným porotám.


Air House zalitý kalifornským sluncem

Podařilo se. AIR House, stavba navržená pro dvě velice rozdílná podnebí, nezávislá na energiích, inspirovaná chatařstvím a určená pro generaci 50+, zaujala a zabodovala. V podání AIR House je, podle hodnocení architektonické poroty, „architektura jedinečným a nádherným zážitkem a přitom tak jednoduchá a čistá.“

Poděkování celého týmu patří především Českému vysokému učení technickému v Praze, Fakultě architektury ČVUT, jejímu děkanovi Prof. Zdeňku Zavřelovi a Fakultě stavební ČVUT. AIR House by nemohl vzniknout bez podpory hlavních sponzorů, společností ČEZ, Hypoteční banka, Metrostav a.s., Metrostav Development, Schneider Electric, Zumtobel Lighting, Dřevostavby Biskup, Vesper Frames, TAROS NOVA, Sauter, Regulus a řady dalších firem, které poskytly materiál pro stavbu, vybavení a odbornou pomoc.


Vtipně řešený interiér

Pořadatelé Solar Decathlon s oblibou tvrdí, že v této soutěži vítězí všechny týmy. V letošním 6. ročníku to platilo dvojnásob. Po celých deset soutěžních dní bylo skóre měřených soutěží vyrovnané, ztráta jedné desetiny bodu znamenala propad o několik míst. Při prvním Solar Decathlon v roce 2002 byl mezi prvním a třetím místem v pořadí rozdíl 26 bodů, letos chybělo českému týmu k vítězství jen 6 bodů. Skvělé umístění v tak silné konkurenci (Stanford Uiniversity, Caltech a další) je velkým oceněním. Pro České vysoké učení technické v Praze znamená velkou prestiž a studentům dala účast v soutěži obrovské zkušenosti.

Více informací o projektu najdete na webových stránkách projektu, kde jsou k dispozici i další fotografie, a na sociálních sítích.

Podrobný článek o soutěžním domu českého týmu připravujeme.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.