logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Inteligentní řízení kompresorů přináší úsporu energie

Novinkou na českém trhu od společnosti Veskom je inteligentní nadřazené řízení až dvanácti kompresorů Gardner Denver Connect 12. Mezi jeho výhody patří optimalizace tlaku ve vzduchové soustavě, flexibilita spínání kompresorů, zobrazování aktuálního stavu stanice a kompresorů, vyšší bezpečnost provozu a úspora energie.



Hlavní funkce systému vychází z datového propojení všech provozovaných kompresorů. Systém GD Connect 12 udržuje tlak ve vzduchové soustavě ve výrazně užším pásmu, než je možné dosáhnout při kaskádním spínání kompresorů. Tím je možné udržovat tlak na spodní hranici požadavku zákazníka. Pro představu – snížením tlaku o 1 bar dochází k úspoře spotřeby elektrické energie o 6-7 %, což je dáno snížením příkonu kompresorů. Další úspory plynou z minimalizace chodu kompresorů v odlehčení, čímž je docíleno větší efektivity. Výsledkem není pouze nižší spotřeba elektrické energie při výrobě stlačeného vzduchu, ale zároveň snížení počtu provozních hodin a prodloužení intervalů mezi servisními zásahy.

Systém je vybaven barevným grafickým displejem s dotykovým panelem, který slouží k intuitivnímu ovládání a zobrazování stavu kompresorové stanice.

Novější kompresory Gardner Denver (s panely GD Pilot, Pilot MK a TS) lze zapojovat přímo prostřednictvím datové linky na ovládacích panelech. Pro kompresory starší a ostatních výrobců je třeba použít příslušný modul kompresoru: Modul STD na připojení kompresoru s pevnými otáčkami nebo řízením plného/polovičního zatížení. Modul VSD na připojení kompresoru s regulací otáček. Spínání kompresoru se provádí na základě změřené potřeby vzduchu, aby se maximalizovala energetická účinnost. Spotřebu je možné určit buď na základě změny tlaku, nebo doplněním sondy průtoku vzduchu. Systém je možné doplnit o sledování tlakového rosného bodu, řízení na základě dvou vzdálených tlakových senzorů nebo např. signalizaci poruch sušičů vzduchu. Uživatel může definovat soubor parametrů (např. tlakové pásmo a priority kompresoru) odpovídající různým provozním požadavkům stanice. Lze určit až dvanáct profilů, které se dají aktivovat časovým rozvrhem nebo programovatelnými digitálními vstupy.

GD Connect 12 s webserver modulem
GD Connect 12 s webserver modulem
Řízení 9 kompresorů ve společnosti Model Obaly
Řízení 9 kompresorů ve společnosti Model Obaly

Pomocí dotykových ovládacích prvků lze zobrazovat aktuální stav jednotlivých kompresorů a stanice jako celku. Pro analýzu provozu a energetické bilance jsou veškerá data ukládána na paměťovou kartu pro další zpracování speciálním softwarem. Systém je možné rozšířit o dálkový monitoring po síti LAN. Alarmová hlášení je možné po doplnění o GSM modul zasílat formou SMS zpráv na telefon údržby. Provozovatel může používat samostatné rozhraní RS485 ke komunikaci se systémem GD Connect 12 nebo dálkově vyčítat data v síti LAN pomocí doplňkového webserver modulu. Standardně je pro sériovou linku implementován protokol ModBus-RTU; na vyžádání lze nainstalovat doplňkový modul PROFIBUS. Rozšiřující moduly mohou zvýšit počet programovatelných vstupů a výstupů. Do systému GD Connect 12 lze přidat až čtyři rozšiřující moduly. Všechny základní informace jsou přehledně uspořádány na hlavní obrazovce.

Pro optimální provoz kompresorové stanice a regulaci tlaku sítě ve zvoleném pásmu zatěžuje GD Connect 12 kompresory podle nastavené priority, výkonnosti a stavu provozních hodin.

Veskom inteligentní nadřazené řízení GD Connect 12 dodal a instaloval např. společnostem Model Obaly a.s., Nedcon Bohemia, s.r.o., CHRIST CAR WASH s.r.o. nebo DURA Automotive CZ, k.s.


VESKOM, spol. s r.o.
logo VESKOM, spol. s r.o.

Prodej a servis kompresorů, průmyslového chlazení a tepelných čerpadel. Zajistíme poradenství, návrh, projekci, dodávku, montáž a servis zařízení. Na trhu působíme od roku 1991 a specializujeme se na značky Gardner Denver, Pneumofore, Hanwha Power Systems, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.