logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Domovní čistírny odpadních vod - Jak koupit tu pravou?

Legislativa versus realita

S novelizací vodního zákona v roce 2010 a v jeho návaznosti i vydáním několika nařízení vlády, která specifikují podmínky vypouštění předčištěných odpadních vod do vod podzemních a povrchových se podstatně změnila legislativa pro instalaci a provozování domovních čistíren odpadních vod (DČOV). Vodní zákon v § 15a předpokládá, že pokud byl výrobek dlouhodobě testován dle EN 12566-3+A1 (evropská norma na čistírny do 50 EO), není důvod prověřovat v provozu kvalitu vyčištěné vody prostřednictvím kontrolních odběrů. Stačí jen kontrola jednou za dva roky, kdy revizor prověří, že čistírna je provozována dle provozního řádu. Pokud investor k projektu doloží všechny doklady, stavba čistírny se povoluje jen ohlášením. Úvaha je to správná, protože pokud je voda na odtoku vizuálně čistá, bude obvykle i vyčištěná. Odběry vzorků jsou nákladné a vždy se dají naředit tak, aby vyšly správné výsledky. Problém je v tom, že při testování dle EN 12566 se postupuje dle bodu B. 2.3 - Postup obsluhy a údržby během zkoušky: "Obsluha čistírny (během zkoušky) musí odpovídat provozním pokynům výrobce. Běžná údržba se musí provádět přesně v souladu s pokyny výrobce pro údržbu."


ČOV TOPAS 8 PF

Výsledky testování nerespektují faktický stav, kdy platí:

  • Většina uživatelů nečte návod na obsluhu a provozní řád ani před koupí čistírny, ale dokonce ani po instalaci. Navíc nerozumí použité terminologii.
  • Pokud má uživatel naregulovat nějaké kohouty, ventily apod., určitě je nareguluje špatně.
  • Co se může ucpat, určitě se ucpe.
  • Pokud nemá čistírna samostatný kalojem s automatickým odkalováním aktivační nádrže, odkaluje se automaticky do odtoku.

Výsledky, dosahované při certifikaci, pak platí v provozu jen pro čistírny s plnou automatikou a signalizací poruchových stavů. Přitom jsou s CE prodávány i čistírny, které nesplňují ani bod 6.1.1. normy "Čistírny musí být vybaveny výstražným zařízením, signalizujícím provozní poruchy (např. elektrické, mechanické nebo hydraulické). V pokynech výrobce musí být uvedeno, jaký druh poruch je výstražným zařízením signalizován."

Protože čištění odpadních vod není jednoduchý proces, platí zásada, že je možné buď vyrobit a certifikovat levný výrobek se složitou obsluhou, nebo certifikovat čistírnu plně automatizovanou, což logicky zvyšuje její výrobní náklady. Zájemce o koupi čistírny by si měl uvědomit fakt, že prodávat výrobky bez CE nelze. Tudíž každá čistírna musí mít CE, ale výsledky a účinnost dosažená při testování nejsou garancí, že budou dosahovány i v reálném provozu čistírny, pokud jsou náročné na odbornou obsluhu. Evropské trendy směřují k plně automatizovaným systémům s dálkovým přenosem dat SMS a trvalou garancí funkce čistírny servisní organizací. Tak pracuje již cca 600 ks čistíren TOPAS ve Švédsku.


Topas 20 EO
 
Topas 5 EO po instalaci

Charakteristiky čistíren TOPAS

  • Mají vyrovnávací nádrž se sondou pro měření množství odpadních vod.
  • Nevyžadují nastavování zákazníkem, tj. uživatel nemanipuluje s žádnými regulačními armaturami ani kohouty.
  • Systém garantuje funkci ČOV 3 měsíce bez přítoku splašků.
  • Spotřebovávají elektrickou energii jen při přítoku splašků.
  • Možné závady jsou signalizovány a specifikovány na displeji.
  • ČOV mají samostatný kalojem a automaticky praný pískový filtr vyčištěné vody.

TOPAS Automatic

Odpadní vody přitékají v čistírně Topas nejprve do vyrovnávací (akumulační) nádrže a následně jsou přečerpávány do aktivační nádrže k biologickému čištění. Akumulační nádrž slouží k zachycení nerovnoměrného přítoku odpadních vod. Systém Topas Automatic trvale měří tlakovou sondou hladinu odpadní vody v akumulační nádrži a podle množství odpadních vod (výšky hladiny v akumulační nádrži) řídící jednotka optimalizuje proces čištění. Čistírna může pracovat ve dvou režimech, ručním nebo automatickém. Platí, že pokud není ČOV přepnuta do ručního režimu, pracuje v režimu automatickém! Tlačítky, umístěnými na ovládacím panelu řídící jednotky, je možné ovládat jednotlivé stroje, tj. elektroventil, dmychadlo a zvukovou signalizaci. Poslední, čtvrté tlačítko slouží k přepínání ručního či automatického režimu čistírny.
TOPAS Automatic - popis funkce (doc)

Jaký by měl být správný postup při výběru čistírny?

  • Seznámit se s návodem k obsluze. Pokud obsahuje potřebu jakékoliv regulace i podle množství odpadních vod, pečlivě ho pročíst a seznámit se s technickými pojmy.
  • Navštívit někoho, kdo čistírnu provozuje minimálně 1 rok a je s ní spokojený. Pokud prodejce nemá takové zákazníky, čistírnu nekupovat.
  • Nekupovat ani čistírnu bez dostatečně velkého samostatného kalojemu.
  • Pokud nepotřebujete funkční čistírnu, ale jenom doklady pro kolaudaci, pak je nejvýhodnější koupit nejlevnější výrobek.

Rekonstrukce ČOV

Pokud jste již koupili nebo pokud koupíte čistírnu v rozporu s uvedenými doporučeními, nestala se žádná tragédie. Firma TopolWater vyvinula technologii, vhodnou pro rekonstrukci všech nefunkčních a zastaralých typů čistíren. Garantujeme plně automatický provoz a kvalitu vyčištěné vody u rekonstruované čistírny, stejně jako u nového výrobku. Při nespokojenosti zákazníka s rekonstrukcí čistírny technologii bezplatně odmontujeme a odkoupíme zpět.


Fáze čištění
 
Fáze sedimentace
 
Odtok čisté vody


TopolWater, s.r.o.
logo TopolWater, s.r.o.

Výroba a prodej domovních čistíren odpadních vod TOPAS pro 5 - 300 osob, kompletní dodávky komunálních ČOV s obchodními názvy MONOBLOK-T a FLEXIDIBLOK, subdodávky technologických celků, systémy pro čištění průmyslových odpadních vod.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.