logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rámový podomítkový modul jako základ nové toalety

Při výběru podomítkového modulu je důležité brát ohled na jeho technické parametry a vlastnosti, nehledět jen na cenu a na zvyk. Stavebnictví je progresivní obor, používané stavební materiály a konstrukce se neustále vyvíjejí a mění. To samozřejmě platí i pro podomítkové moduly.

Instruktážní video od značky Roca - instalace rámového podomítkového modulu

Zatímco v minulosti byly běžné moduly s nádrží na 9 litrů, v dnešní době jsou prakticky všechny 6 litrové s možností nastavení na spláchnutí 4,5 nebo dokonce 4 litry vody. V západní Evropě při stavbách i při rekonstrukcích jsou lehké bílé tvárnice z porobetonu a sádrokarton čím dál častěji nahrazovány konstrukčními deskami z tvrdého styroporu, které jsou samonosné a velkoformátové. Díky tomu se stavba urychluje a zlevňuje. Pro tento typ konstrukcí se nehodí moduly pro obezdění, vhodné jsou moduly rámové. Rámový modul navíc nedává tak velký prostor k chybám při montáži: nemusí se obezdívat, snadno se u něj nastavují veškeré roviny a výška, zároveň nepotřebuje nijak silnou předezdívku. Většinou postačí dvě vrstvy sádrokartonu, nebo tři centimetry silná konstrukční deska. Z těchto důvodu je vhodné zvážit rámové řešení i tam, kde se běžně používá obezdívací plechový modul. Nosnost modulu je testována na 400 kg, stejně jako nosnost všech klozetů značek Laufen, Jika a Roca. Pokud se tedy výrobky těchto značek kombinují, je zaručeno, že jsou pro používání zcela bezpečné.

Rámové moduly JIKA

JIKA H8956520000001 WC SYSTEM (nádrž 13 cm)
JIKA H8956520000001 WC SYSTEM (nádrž 13 cm)
JIKA H8946520000001 WC SYSTEM COMPACT (nádrž 8 cm)
JIKA H8946520000001 WC SYSTEM COMPACT (nádrž 8 cm)
Závěsný klozet Mio, rimless
Závěsný klozet Mio, rimless

U podomítkových modulů všech typů je přednastaveno splachovací množství 6 litrů pro velký splach a 3 litry pro splachování malé potřeby. Většina moderních klozetů je však schopna splachovat velkou potřebu pouze 4,5 litry vody. Proč tedy nejsou na toto množství nastaveny i podomítkové nádrže? Je to z toho důvodu, že dopředu není jasné, zda na modul bude skutečně montován úsporný klozet. Na trhu je stále velké množství výrobků, které jsou konstrukčně starší a menší splachovací množství pro omytí mísy nestačí. Přestože v sortimentu značky Jika mají zákazníci na výběr i klozety konstruované před řadou let, pokrok jde kupředu a například v sérii Lyra plus je nyní závěsný klozet vyrobený pro úsporné duální splachování. Kromě šetrného splachování disponuje i technologií bez oplachového kruhu, která je v současnosti velmi populární díky snadné údržbě a vysokému hygienickému standardu. Problém týkající se přednastaveného množství vody by mohl nastat i v případě, že se jedná o rekonstrukci v objektu se zhoršenou průchodností odpadních potrubí. Tam by právě menší množství vody při spláchnutí mohlo působit potíže. Pokud si ale zákazník koupí úsporný klozet, je vždy potřeba vyjmout z modulu ventil a přenastavit jej na nižší splachovací množství, v opačném případě se provoz klozetu zbytečně prodražuje o tisíce korun ročně. Podomítkové nádrže z produktového portfolia značek Jika, Roca a Laufen dokonce vyhovují normě Breeam pro klozety, které ve vhodně připravených objektech dovedou splachovat i 4 litry velkou a 2 litry malou potřebu.

Nastavení splachovacího množství
Nastavení splachovacího množství
LAUFEN H8946660000001  Rámový podomítkový modul CW2 se zabudovanou hadičkou pro přívod vody 4,5/3 l
LAUFEN H8946660000001 Rámový podomítkový modul CW2 se zabudovanou hadičkou pro přívod vody 4,5/3 l

Nicméně hlavně v případě developerských projektů, kde se instaluje velké množství toalet, je možné vybrat modul již z výroby přednastavenými 4,5 litry vody. Právě u rozsáhlých projektů jsoz pozdější ztráty na vodě velmi poznat na zvýšených provozních nákladech. V tomto případě je vhodným výrobkem například modul CW2 značky Laufen, který má navíc i přívodní chráničku pro pozdější připojení hadice bidetovací toalety, nebo sedátka. Pokud se do budoucna s bidetovacím řešením počítá, je dobré myslet i na přívod elektřiny. Později by se napájení bidetovacího klozetu, řešilo jen velmi obtížně.

Ovládací panely, pro moduly se prodávají zvlášť, protože se jedná o designový prvek. Nabídka značky Jika sice nezahrnuje desítky různých barevných provedení a vzorů, snahou je, aby tlačítka byla designově netradiční, zajímavá a univerzálně použitelná. Vhodná jsou na nádrže se standardní montážní hloubkou, tak i na kompaktní moduly.


Zajímavým řešením je dlouhé tlačítko pro velký splach. Aby bylo zajištěno, že nestandardně dlouhé tlačítko bude fungovat plynule a nedojde k jeho vzpříčení, podpírají jej hned dvě stavitelné tyčky. Ty jsou spřažené na jedné ose a společně zvedají jedno táhlo. Pro někoho, kdo systém nezná, se to může zpočátku zdát matoucí, montáž i chod jsou však velmi podobné konstrukcím jiných systémů.

A pro skutečně náročné zákazníky nabízí sortiment značky Laufen i designové skleněné panely s bezdotykovým ovládáním. Černá varianta má navíc funkci automatického splachování. Na rozdíl od konkurenčních systémů nefungují skleněné panely k bezdotykovému splachování infračervená čidla skrytá pod tmavým sklem. Instalovány jsou kapacitní senzory, které jsou pod povrchem a tlačítka tak mohou mít i jinou barvu, než právě jen černou. Opět jen nutné upozornit, že se jedná o elektronická zařízení a je třeba při stavební přípravě myslet na napájecí zdroj a přívodní kabel.


Laufen H8956630200001 Elektronické splachovací tlačítko, bezdotykové
Laufen H8956630200001 Elektronické splachovací tlačítko, bezdotykové

Laufen H8956630200001 Elektronické splachovací tlačítko, bezdotykové

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.