logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Víte, jak si spočítat správný výkon kamen? Pomocí kamnářské konstanty

Vybíráte krb nebo kamna podle designu a vzhledu? To je základní chyba. V první řadě se soustřeďte na výběr kamen, které vám optimálně vytopí požadované prostory a až poté vybírejte kamna lahodná pro vaše oko a hodící se do interiéru. V tomto článku vám pomůžeme s výpočtem ideálního výkonu krbových kamen.

Pro zjištění výkonu krbových kamen máme dvě možnosti. První možností je kontaktování instalatéra, který vám definuje tepelnou ztrátu objektu a ta druhá možnost je, že si tuto tepelnou ztrátu místnosti spočítáte vy sami.

Co je potřeba vědět, než se do výpočtu pustíme?

1) V první řadě musíte vědět, v jaké úrovni izolace je váš dům a jaká je dle toho kamnářská konstanta.

Úrovně izolace Kamnářská konstanta K [W/(h.m3)]
Špatná tepelná izolace (starý dům bez izolace) 45,0
Střední tepelná izolace (starý dům s částečnou izolací) 32,5
Dobrá tepelná izolace (nízkoenergetický dům) 22,5
Velmi dobrá tepelná izolace (pasivní dům) 12,0

2) Velikost vaší místnosti v m3

Je nutné spočítat velikost místnosti v m3, vědět tedy šířku, délku a výšku stropu konkrétní místnosti. Abychom získali výsledek v m3, musíme mezi sebou tyto tři údaje znásobit:

šířka × délka × výška = m3

Tento výsledek je platný pouze pro místnost bez otevřeného prostoru do vyšších pater a nelze sčítat další místnosti oddělené dveřním průchodem. Vytápění více oddělených místností je vhodné pouze kamny s výměníkem.

Jak vypočítat výkon kamen?

Víme tedy, jaká je úroveň izolace budovy, zároveň víme kamnářskou konstantu a velikost místnosti.

Velikost místnosti v m3 vynásobíme kamnářskou konstantou a tím získáme kilowatthodiny. Abychom získali výsledek v kilowattech, musíme ještě vydělit tisícem. Přesně takto zjistíme, jaká je tepelná ztráta místnosti.

velikost místnosti v m3 × 32,5 (při střední tepelné izolaci) = kWh
kWh/1 000 = kW

Proč je důležitý výpočet správného výkonu kamen?

Příliš nízký výkon

Pokud zakoupíme kamna, která nebudou mít dostatečný výkon pro konkrétní místnost, nastane mnoho problémů. Prvním z nich je ten, že bude v místnosti zima. Pokud tato situace nastane, často se stává, že lidé kamna přetápí – přikládají více dřeva nebo jiného topiva a otevírají přívod vzduchu na maximum. Pokud jsou kamna takto využívána, může dojít k jejich poškození. Ve výsledku tedy není v místnosti očekávané teplo a ani uvolňující a příjemná atmosféra.

Příliš vysoký výkon

Nadměrný výkon a tudíž přetopení místnosti vede ke snaze příliš utlumovat hoření a dochází k nedokonalému spalování, které může mít efekt i v častém černění skla. Kamna s příliš vysokým výkonem místnost přetápí a je v ní cítit nepříjemný zápach, který je potřeba spolu s přetopeným vzduchem vyvětrat a právě tím ztrácíme nejen komfort, ale i úsporu za vytápění.

Pokud se tedy rozhodujete pro pořízení krbových kamen, zaměřte se nejprve na zjištění správného výkonu, který vám z místnosti udělá opravdovou relaxační zónu. S konkrétním výběrem kamen vám rádi pomohou odborníci z firmy Namir.cz. Ti již tento přesný výpočet s konkrétní nabídkou odpovídajících kamen na svých stránkách mají a s dalšími nejasnostmi vám rádi pomohou.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.