logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Plynové kotle musí nově splňovat přísnější normy

© Fotolia.com
© Fotolia.com

Od 26. září platí přísnější normy emisí oxidu dusíku pro plynové ohřívače. Změna se dotkla většiny atmosférických kotlů. Ty z trhu přesto zcela nezmizí, což může být dobrou zprávou zejména pro majitele bytů v bytových domech s centrálním komínem.

Atmosférické kotle téměř zmizely

Nová hranice emisí je pro ohřívače vody využívající plynná paliva stanovena na 56 mg NOx/kWh. Takový limit nesplní drtivá většina atmosférických plynových kotlů. Ty už kvůli zpřísňování emisí téměř zmizely z trhu. Výjimkou je řada atmosférických plynových kotlů českého výrobce Thermona, kterému se díky speciálnímu nízkoemisnímu hořásku podařilo normu NOx 5 splnit. „Zjednodušeně se dá říci, že jsme s novým hořákem předběhli dobu. Podařilo se nám dosáhnout nejpřísnější emisní normy a od září se tak pro nás ani pro zákazníky nic nemění,“ uvedl Milan Kubíček, obchodní ředitel Thermony.

Atmosférické kotle THERM dodává jejich výrobce ve verzi s průtokovým ohřevem vody, případně s vestavěným nebo externím zásobníkem. Uplatnění naleznou zejména při rekonstrukcích topných systémů ve starších nemovistostech s tepelnou ztrátou do 14, 20 nebo 28 kW. Jejich cena začíná na 27.000 korun včetně DPH.

Kdy má význam atmosférický plynový kotel?

Atmosférické kotle jsou v posledních letech nahrazovány kondenzačními typy. Ty mají obecně vyšší účinnost, protože dokáží využít i tak zvané spalinové teplo, které by se jinak bez využití ztratilo nad komínem. Díky nízké teplotě spalin ale dochází ke kondenzaci vodních par nejen v samotném kotli, ale také ve spalinových cestách. To v praxi znamená, že při instalaci kotle se musí vyvložkovat komín nerezovým nebo plastovým potrubím. „To u rodinných domů zpravidla nebývá problém. Naopak v bytových domech, kde je do jedné komínové cesty připojeno více plynových spotřebičů, to může znamenat značné komplikace, protože není možné odvádět společnou cestou spaliny z kondenzačních a „nekondenzačních“ kotlů“, upozorňuje Milan Kubíček a dodává: „Tam, kde není dostatek prostoru pro vedení společného odtahu v plastu nebo nerezu, je pro majitele bytů nejjednodušší instalace atmosférického plynového kotle. Druhou možností je zbudování společné kaskádové kotelny, složené z kondenzačních kotlů.


THERMONA, spol. s r.o.
logo THERMONA, spol. s r.o.

Thermona, spol. s r.o. - český výrobce kotlů a kaskádových kotelen. Výrobní sortiment zdrojů tepla tvoří plynové kondenzační kotle i elektrické kotle určené jak pro domácnosti, tak i pro řešení vytápění a ohřevu TV bytových a průmyslových objektů - tzv. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.