logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výběr z českých kotlů na tuhá paliva před topnou sezónou 2014–2015 (I)

Kdo měl možnost si projít veletrh FOR THERM, nemohl přehlédnout velkou nabídku kotlů a kamen na tuhá paliva. Výrobci zde vystavovali přes stovku nejrůznějších modelů topidel na tuhá paliva.

Reklama

Opět přibyla řada nových modelů kotlů na dřevěná paliva (kusové dřevo nebo pelety), které dominují v nejvyšší 5. emisní třídě. Kotle na uhlí obsazovaly 3. a 4. emisní třídu. Nižší emisní třídy se od roku 2014 nesmějí prodávat, na veletrhu se pochopitelně neobjevily. Pojďme se podívat na nejzajímavější exponáty české výroby. V následujícím článku se zastavíme také u zahraničních kotlů.

Prodeje kotlů se mění

V roce 2013 se poprvé prodalo více kotlů na biomasu nežli na uhlí. Přibylo tak přes 32 tisíc různých topidel na dřevěná paliva. Nejvyšší nárůst tvořily dřevozplynovací kotle (7612 prodaných kusů) a peletové kotle (2583 prodaných kusů). Nejprodávanější jsou stabilně krby a kamna – přes 21 tisíc kusů. Kotlů na uhlí se v roce 2013 prodalo přes 26 tisíc kusů. Podrobně jsou statistiky prodejů uvedeny v článku Kotlů na biomasu se loni poprvé prodalo více než kotlů na uhlí.

Kotle české výroby

Firma ATMOS vystavovala nový model peletového kotle D80P v emisní třídě 5. Tento automatický kotel na dřevní pelety má jmenovitý výkon 80 kW a je vybaven automatickým čištěním hořáku. Jedná se o výkonnější kotel určený pro bytové domy, firmy, školy nebo podobné instituce. Na výstavě byl k vidění v sadě s automatickým podáváním paliva z velkoobjemového textilního sila. Textilní zásobníky pelet jsou určeny k pohodlnému uskladnění pelet na topnou sezónu. Zásobníky je možné umístit přímo do kotelny nebo do přilehlých prostor. S kotli jsou propojeny šnekovým nebo pneumatickým dopravníkem. Výrobce je dodává o objemech 4 až 7 m3.

 

Výrobce PONAST vystavoval jeden z nejmenších výkonů kotlů na domácím trhu – peletový kotel KP08 s trvalým výkonem od 2,4 kW do 8 kW. Vystavovaný model kotle byl vybaven automatickým zapalováním a poloautomatickým čištěním výměníku. Je určen především pro instalaci v rodinných domech s nízkou tepelnou ztrátou, kde je jeho provoz řízen prostřednictvím pokojových nebo venkovních čidel. Kotel byl nadstandardně vybaven ekvitermní regulací a GSM systémem pro dálkový dohled a řízení. Veškeré kotle firmy PONAST jsou zařazeny do nejvyšší emisní třídy číslo 5.

 

Novinkou letošního roku je také peletový kotel BIOPEL od firmy OPOP ve výkonech 10 až 40 kW. Tento kotel je oficiálně v prodeji od 1. 8. 2014. Kotel je vybaven nerezovým hořákem, který může být na přání zákazníka umístěn z levé nebo z pravé strany kotlového tělesa. Ke kotli se standardně dodává kompaktní plechový zásobník, který pojme až 250 kg pelet. Výrobce také připravuje napojení pro celosezónní peletové silo – adaptér pro šnekový dopravník. Kotel je rovněž zařazen v 5. emisní třídě a disponuje účinností přes 91 %. Na přání může být dovybaven dálkovým ovládáním přes PC a automatickým čištěním výměníku i automatickým odpopelněním.

 

Výrobce BENEKOV vystavoval inovované automatické kotle na různá tuhá paliva – nejčastěji tříděné uhlí (řada C) nebo dřevní pelety (řada R). Tyto kotle se vyznačují úsporným provozem a nízkým elektrickým příkonem. Vystavovaný model BENEKOV C 26 Economix má účinnost přes 89 %, jmenovitý výkon 25 kW a integrovaný zásobník na hnědé uhlí (ořech 2). Třída Economix se vyznačuje nízkým elektrickým příkonem, ventilátor a motor pohonu kotle potřebují k provozu jen 38 W. Výrobce také nabízí obdobný model kotle pro dřevní pelety s označením R 26, obě modelové řady jsou zařazeny do 4. emisní třídy.

 

VIADRUS vystavoval automatický litinový kotel Hercules Green Eco Therm na dřevní pelety. Kotel byl k vidění v sadě s propojením do malého peletového sila pomocí šnekového dopravníku. Automat má do předních dvířek vsazen peletový hořák, toto propojení splňuje emisní třídu 4 a dodává se ve výkonech od 7,5 do 32 kW. Výkon kotle je regulován modulačním regulátorem. Automatický provoz kotle včetně zásobování paliva je zajištěn řídícím modulem umístněným na hořáku. Konstrukce litinového výměníku vychází z původního modelu Hercules U22. Sestava disponuje automatickým zapalováním, čištění výměníku je manuální.

 

Firma ROJEK měla ve své expozici automatický kotel na tuhá paliva s označením TKA 25. Jedná se o kotel 4. emisní třídy o jmenovitém výkonu 25 kW určený pro spalování hnědého uhlí (ořech 2) nebo pro spalování dřevních pelet (označení TKA 25 BIO). V kotli je instalován retortový hořák, který je konstruován na principu spodní dodávky paliva do spalovacího prostoru kotle. Z násypky hořáku je palivo dodáváno šnekovým podavačem do litinového kolena retorty. Zde je vytlačováno vzhůru na kruhový rošt. Retorta je umístěna ve směšovači, do kterého je foukán vzduch ventilátorem. Kotel je dodávám s integrovanou násypkou o objemu 300 nebo 500 litrů.

 

Novinku na veletrhu představila firma AGROMECHANIKA Lhenice. Jednalo se o automatický kotel AM Licotherm 26 Carbo o jmenovitém výkonu 27 kW, který umí pracovat již od minimálního výkonu 8 kW. Kotel má integrován zásobník paliva na 250 litrů dřevních pelet nebo hnědého uhlí – ořech 2. Kotel je certifikován pro obě paliva ve 4. emisní třídě. Kotlové těleso má ocelovou konstrukci s litinovými dvířky. Retortový hořák technologie LING je integrován do spodní části kotlového tělesa. Nabízené výkonové varianty začínají na 15 a končí na 42 kW jmenovitého výkonu kotle. Kotel je vybaven bezpečnostním systémem proti prohoření paliva do zásobníku.

 

Pro spalování nejen dřevních pelet byl na výstavě k vidění automatický kotel MultiBio 30 ES, který vychází z konceptu PETROJET. Kotel s označením MultiBio 30 ES je certifikován v 5. emisní třídě pro spalování dřevních pelet. Zajímavostí je také certifikace pro nedřevní pelety s označením MultiBio 30 B. Zde kotel splňuje 3. emisní třídu a jedná se o jeden z mála kotlů certifikovaných pro rostlinné pelety na českém trhu. Automat má nastavitelný výkon od 9 do 30 kW a při jmenovitém výkonu dosahuje účinnosti 90 %. Mezi tolerovaná paliva patří dřevní pelety nižší kvality, rostlinné pelety, hořčice, řepka, slunečnice, oves, pelety z rašeliny, apod.

 

Výrobce interiérových kamen a krbových vložek HAAS+SOHN vystavoval celou řadu novinek v interiérovém vytápění. První novinkou byla peletová kamna HSP 1.17 s účinností spalování až 98 %. Kamna nabízejí extrémně tichý chod a regulace zajišťuje provoz ve výkonech od 2,5 do 8,2 kW. Další novinkou HAAS+SOHN byla krbová kamna na kusové dřevo a uhelné brikety JUVA II. Výkon kamen lze regulovat v rozpětí 2,8 až 9,1 kW. Poslední novinkou byla kamna na kusové dřevo a dřevní brikety MADEIRA s výkonem 3 až 6,4 kW. Výrobce nabízí možnost volby v případě vyvedení kouřovodu – vrchní nebo zadní provedení.

 

Firma ZK Design vystavovala automatický kotel značky VOLLCANO o výkonu 20 kW. Jedná se o univerzální kotel spalující hnědé uhlí a dřevní pelety s certifikací ve 4. emisní třídě pro oba druhy paliva. Kotel je vhodný pro vytápění rodinných domů a budov s teplenou ztrátou od 4,5 do 18 kW. Spalování na bázi technologie LING je řešeno retortovým hořákem se šnekovým podavačem. Kotel je určen pro hnědé uhlí (ořech 2) nebo dřevní pelety kvality A1, A2 a B. Kotel má integrovanou násypku paliva o objemu 245 litrů nebo 360 litrů a při jmenovitém výkonu dosahuje účinnosti 91 %. Vystavovaný kotel měl inovované řešení spalovací komory a konstrukce výměníku.

English Synopsis

A survey of solid fuel boilers for the heating season 2014–2015 Description of the most interesting Czech manufacturing boilers, which were displayed at the fair FOR THERM – Prague.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.