logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jablonecká energetická zvyšuje počet plynových kogeneračních jednotek pro výrobu tepla a elektřiny

Na této architektonické podobě objektu se řešitelé shodli. Postupně narůstající rostliny jej za pár let zahalí do zeleného hávu.
Na této architektonické podobě objektu se řešitelé shodli. Postupně narůstající rostliny jej za pár let zahalí do zeleného hávu.

V červnu začne ČEZ Energo ve spolupráci s Jabloneckou energetickou (JE) budovat přístavbu pro novou kogenerační jednotku a akumulační nádrž jako součást stávající kotelny v Mechové ulici v Jablonci nad Nisou.

Reklama

Členové vedení i zaměstnanci Jablonecké energetické (JE) spolu se zástupci ČEZ Energo a Kanceláře architekta města během dne otevřených dveří seznámili obyvatele sídliště s plánovanými úpravami. Zájemcům převážně z okolních domů představili nejen stávající technologii, ale seznámili je také s novou podobou bývalého výměníku, v němž se kotelna nachází.

Uvědomujeme si, že jakákoli stavební činnost, která se v sídlišti děje, je pro obyvatele nepříjemná a zasahuje do jejich komfortu. Rozhodli jsme se proto uspořádat setkání, na kterém lidem nejen představíme budoucí podobu celého objektu, ale také vysvětlíme, co se bude dít a jaká omezení mohou čekat. Vzájemná komunikace je pro nás důležitá. Záleží nám na tom, aby se lidem v Jablonci žilo dobře bez ohledu na to, zda jsou našimi odběrateli nebo ne,“ vysvětluje záměr společnosti Petr Roubíček, předseda představenstva Jablonecké energetické.

Jsme si také vědomi své společenské odpovědnosti, proto jsme přizvali ke spolupráci Kancelář architekta města. Její členové se vyjádřili k plánovým technickým objektům a navrhli vhodné urbanistické řešení,“ pokračuje Jaroslav Šída, manažer energetických projektů JE.

Na humanizaci technických objektů včetně zelených ploch společnost plánuje uvolnit 2,5 až 3 miliony korun. Přístavba s kogenerační jednotkou bude podle projektu zčásti zakrytá kovovou treláží, po níž se budou pnout popínavé rostliny. Výsadbu zeleně i nového trávníku plánuje JE po skončení stavebních prací.

Na panelech před kotelnou byly vizualizace budoucí podoby objektu a zájemci si mohli popovídat s vedoucí Kanceláře architekta města (KAM) Pavlínou Müllerovou.
Na panelech před kotelnou byly vizualizace budoucí podoby objektu a zájemci si mohli popovídat s vedoucí Kanceláře architekta města (KAM) Pavlínou Müllerovou.
Během dne otevřených dveří se mohli zájemci podívat do stávající kotelny. V popředí jsou zřetelné plynové kotle Hoval
Během dne otevřených dveří se mohli zájemci podívat do stávající kotelny. V popředí jsou zřetelné plynové kotle Hoval.

Harmonogram stavebních a instalačních prací je navržený na období červen až listopad, hlavní stavební práce proběhnou během prázdnin. Pokud dojde na nějaká dopravní omezení, tak pouze na dobu nezbytně nutnou, například instalace akumulační nádrže o objemu 80 m3 si vyžádá jeřáb, ale během jednoho dne by mělo být hotovo.

JE dlouhodobě klade důraz na zelenou energii

Instalace kogenerační jednotky vyplývá z celkové koncepce JE, která spočívá ve zvyšování efektivity, optimalizace výroby a snižování závislosti na plynu v podobě využití obnovitelných nebo alternativních zdrojů. ČEZ Energo ve spolupráci s JE v Jablonci nad Nisou již vybudoval a provozuje celkem pět kogeneračních jednotek, které výrazně přispívají k dekarbonizaci teplárenství ve městě. KGJ Mechová bude šestou instalací. Její parametry jsou shodné s KGJ Březová, která byla instalovaná mezi prvními v roce 2020. Další KGJ jsou součástí technologií v kotelnách Liberecká, B. Němcové a J. Hory.

Předpokládaný výkon KGJ Mechová je v teple 1 207 kW a elektřině 999 kW.

V souladu s projektem komunitní energetiky JE na střeše stávající kotelny instaluje cca 40 fotovoltaických panelů o výkonu cca 18 MWp.

V obou případech uplatníme zkušenosti z předešlých instalací. Výsledkem bude účinnější a efektivnější výroba tepla a teplé vody a stabilizace ceny tepla pro koncového zákazníka,“ konstatuje Martin Kočí, manažer obchodu a projektů JE. Kapacita staronového zdroje v Mechové ulici je dostatečná i pro případné další zájemce o připojení k soustavě centrálního zásobování teplem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.