logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Kogenerační jednotky Bosch přinášejí efektivní řešení pro elektřinu a teplo

Kogenerační jednotka Bosch poskytuje inovativní a účinnou techniku s kompaktními a prostorově úspornými rozměry. Kombinací optimálních komponentů, perfektního hydraulického vyladění a inteligentní regulační techniky Bosch nabízí řešení Vašich současných i budoucích požadavků. Tímto způsobem můžete významně snížit spotřebu energie v porovnání s konvenční, oddělenou výrobou energií.

Profitujte z vysoké účinnosti hned dvojnásobně

Kogenerační jednotky Bosch. Bosch kogenerace
Kogenerační jednotky Bosch

Stoupající ceny energií Vás zatěžují nejen zvýšením nákladů na vytápění, ale také na elektrickou energii. S kogeneračními jednotkami Bosch můžete proto šetřit energii hned dvakrát. Takto se Vaše investice do kogenerační jednotky Bosch vrátí již po několika letech. Progresivní kogenerační jednotky Bosch jsou poháněny zážehovým plynovým motorem a společně s generátorem vyrábí elektřinu a teplo do systému vytápění s obzvláště vysokou účinností.

Výkon, se kterým můžete počítat

Kogenerační jednotky Bosch jsou k dispozici s výkony v rozmezí od 19 do 400 kWel. Primární úspora energie ve srovnání s konvenčním řešením může být až 40 %. Naše kogenerační jednotky dosahují celkové účinnosti až 105 %. Pro srovnání: V případě konvenční dodávky elektrické energie z elektrárny a tepla z kotelny je dosaženo celkové účinnosti pouze 56 %. Na základě vysoké účinnosti se Vaše investice zaplatí již za několik let. Naše kogenerační jednotky jsou rovněž vysoce spolehlivé. To znamená, že těžíte nejen z nízkých energetických nákladů, ale také ze spolehlivé dodávky tepla a elektrické energie.

Kogenerační jednotky Bosch nechrání pouze Vaše finanční zdroje, ale rovněž naše životní prostředí. Když je potřeba méně paliva tj. plynu pro dosažení stejného výkonu než u konvenčních řešení, produkují rovněž nižší množství emisí. To platí nejenom pro emise CO2, také emise oxidů dusíku a emise oxidu uhelnatého jsou značně pod zákonnými limity.

Instalace kogenerační jednotky Bosch. Bosch kogenerace
Instalace kogenerační jednotky Bosch

Inovativní technika, která usnadňuje montáž

Kogenerační jednotku Bosch obdržíte jako kompletní jednotku, připravenou k instalaci. Základní rám nese motor, zabudované komponenty, generátor, výměníky tepla a chladící okruhy. Kompletní elektrický rozvaděč je již integrován. Kogenerační jednotka je pružně uložena a účinně izolována proti šíření zvuku. Veškeré komponenty jsou perfektně sladěny, aby se zaručila optimální hospodárnost provozu. Lze ji snadno kombinovat s kotli od společnosti Bosch. To Vám umožňuje realizovat Vaši individuální energetickou koncepci dodávky tepla, teplé vody a elektrické energie s použitím techniky z jedné ruky – což Vám rovněž usnadní instalaci a uvedení do provozu.

Energetická bilance kogenerační jednotky v porovnání s oddělenou dodávkou energií. Bosch kogenerace
Energetická bilance kogenerační jednotky v porovnání s oddělenou dodávkou energií
 

V našem příkladu vyrábí kogenerační jednotka 34 kWh elektrické energie a 56 kWh tepelné energie ze 100 kWh primární energie (ztráta: 10 kWh). Při oddělené dodávce energií (elektřina vyrobená v elektrárně, teplo vyrobené v kotlích), musí být vložena celková primární energie 162 kWh, aby se získalo stejné množství elektřiny a tepla (celková ztráta: 72 kWh).

 

Výhody:

  • Obzvláště nízké energetické náklady díky vysoké účinnosti spojené výroby elektrické energie a tepla
  • Výkonový rozsah od 19 do 400 kWel
  • Ochrana životního prostředí díky nižším emisím CO2, CO a NOX
  • Je možné použít také jako záložní zdroj elektrické energie
  • Vhodné pro chlazení s použitím absorpčních systémů
  • Možnost snadno integrovat do systémů vytápění Bosch s použitím techniky jednoho výrobce
  • Bezproblémové začlenění do moderní regulační techniky Bosch

Perfektně projektováno s optimální podporou

Předpokladem pro úspěšné použití kogeneračních jednotek je důkladné projektování. Rádi bychom Vám poradili s Vaším projektem a nabídli další rozsáhlé služby pro projektovou fázi.

Přesná konfigurace jako základ vašeho úspěchu

Hotel, obchodní park nebo průmyslová aplikace: naše kogenerační jednotky si poradí se širokou řadou aplikací a umožní vám ušetřit energii mnohem snáze. Náš rozsáhlý výběr vhodných systémů vytápění a rozvaděčů dovoluje, aby byl Váš systém ušitý přesně na míru Vašim individuálním požadavkům, čímž se zaručí maximální ekonomická efektivita a Vaše investice do kogenerační jednotky se tak amortizuje již za několik let.

Jestliže kogenerační jednotka dodává primárně teplo pro vytápění obytné budovy, vypočte se kapacita tak, aby ležela mezi 10 % a 20 % potřebného tepelného výkonu. Konvenční technologie s kotli potom pokrývá špičky tepla. Alternativně můžete použít kogenerační jednotku primárně jen pro výrobu elektřiny. Od elektrického výkonu 50 kW je smysluplné použití rovněž jako nouzový zdroj elektrické energie. Tak můžete i někde ušetřit jinak nezbytný záložní agregát. Jestliže vyrobené teplo není možné okamžitě využít, vyplatí se často instalovat dostatečně dimenzovaný akumulační zásobník. Navíc můžete rovněž použít kogenerační jednotku v budovách s klimatizací v  létě pro dodávku tepla do absorpčního chladicího zařízení.

Efektivita již ve stádiu konzultace

Zda upřednostňujete dodávku tepla nebo elektřiny při vašem rozhodování o kogenerační jednotce, nehraje u společnosti Bosch žádnou roli. Již ve fázi projektování Vám můžeme poskytnout podporu zajištěním vysoce kvalitních služeb – od porovnání nákladů přes nastavení konfigurace Vašeho systému po optimální plánovací software. Jednoduše se nás zeptejte a využívejte výhod rozsáhlé odborné způsobilosti firmy Bosch v oblasti tepelné techniky.

Jestliže je kogenerační jednotka dimenzována pro pokrytí 20 % tepelného výkonu objektu (přerušované čáry), bude pokrývat spolehlivě a účinně základní tepelný výkon při dodávce tepla. Jinými slovy, to znamená, že zařízení je optimálně využíváno po většinu roku (6 500 provozních hodin). Sepnutí dalšího konvenčního zařízení s kotli je nutné jen v době odběrových špiček tepla.

Zjednodušené schéma systému vytápění s kogenerační jednotkou: 1) Kotel pro dodávku tepla ve špičkách, 2) Kogenerační jednotka, 3) Akumulační zásobník. Bosch kogenerace
Zjednodušené schéma systému vytápění s kogenerační jednotkou: 1) Kotel pro dodávku tepla ve špičkách, 2) Kogenerační jednotka, 3) Akumulační zásobník
Roční křivka odběru tepla (příklad). Bosch kogenerace
Roční křivka odběru tepla (příklad)
Pro jaké aplikace je vhodná kogenerační jednotka Bosch?
OblastPříkladPotřeba energieNáklady
na energie
TeploElektřina
Vytápění budov
(individuální dodávky)
bytové domy 0++
hotely a konferenční zařízení+++
restaurace a penziony+++
domy pro seniory a domy s pečovatelskou službou++++
Veřejná zařízení
(zásobování objektu)
administrativní budovy0+-
sportovní zařízení nebo školy00-
vnitřní nebo venkovní bazény+++
nemocnice ++++0
Procesní teplo
(průmyslová výroba tepla)
komerční prostory+++-
průmysl+++--
absorpční chlazení+0+
Dálkové vytápění
(zásobování více objektů)
centrální zásobování teplem+0+
řadové domy00+
obytné oblasti+++
++ velmi vysoká+ vysoká0 střední- nízká-- velmi nízká
 

Kogenerační jednotky Bosch jsou perfektní až do detailu

Kogenerační jednotka Bosch: 1) Synchronní generátor (pro varianty s výkonem 50 kWel a více), 2) Plynový motor, 3) Volitelná hydraulika vytápění s čerpadlem otopného okruhu, 3cestným ventilem s pohonem, expanzní nádrží, pojistným ventilem a regulací, 4) Integrovaný primární tlumič hluku, 5) Uzavřená podlahová vana, 6) Integrovaný rozvaděč pro řízení a kontrolu. Bosch kogenerace
Kogenerační jednotka Bosch:
1) Synchronní generátor (pro varianty s výkonem 50 kWel a více), 2) Plynový motor, 3) Volitelná hydraulika vytápění s čerpadlem otopného okruhu, 3cestným ventilem s pohonem, expanzní nádrží, pojistným ventilem a regulací, 4) Integrovaný primární tlumič hluku, 5) Uzavřená podlahová vana, 6) Integrovaný rozvaděč pro řízení a kontrolu

Hospodárnost ve velkých sériích a bezpečnost díky synchronnímu generátoru

Vysoce výkonné, spolehlivé motory jsou vyráběny ve velkých sériích a již se mnohokrát osvědčily. Mají optimalizovanou geometrii spalovacího prostoru, oblast sání a výfuku. Tepelný výměník chladící vody využívá teplo ze spalin pro systém vytápění a předává teplo přímo topné vodě. Kogenerační jednotka s výkonem 19 kWel je vybavena deskovým výměníkem tepla; varianty s výkony 50 kWel a vyššími jsou vybaveny tepelným výměníkem s hladkými trubkami. Spotřeba mazacího oleje je příjemně nízká. To vám poskytuje výhodu delších intervalů údržby.

Jednoduché a komfortní ovládání dotykovým displejem. Bosch kogenerace
Jednoduché a komfortní ovládání dotykovým displejem

Synchronní generátor zajišťuje, že jej můžete použít ve výkonových variantách kogeneračních jednotek od 50 kWel podle potřeby, jak v ostrovním provozu, tak také v paralelním provozu sítě. Navíc synchronní generátor neumožňuje odběr jalové složky elektřiny ze sítě.

Jednoduché a komfortní ovládání dotykovým displejem

Komfortní řízení je již integrováno do kogenerační jednotky. Reguluje a monitoruje provoz, starty a zastavování motoru, rovněž i synchronizaci s distribuční sítí, a řídí mimo jiné i pomocné pohony. Příjemný dotykový displej slouží k zobrazení a rovněž jako ovládací jednotka, který Vám umožňuje provádět jakákoli nastavení rychle a snadno.

Kondenzační technika pro optimální využití energie

K vysoké celkové účinnosti významnou měrou přispívá spalinový kondenzační výměník. Umožňuje využít teplo vodní páry obsažené ve spalinách, a tím optimalizuje tepelnou účinnost. Pro variantu s výkonem 19 kWel, je již integrovaný do kogenerační jednotky; pro varianty s vyššími výkony je k dispozici jako volitelné příslušenství pro externí připojení.

Inteligentní týmová práce s obnovitelnými zdroji energie

Jestliže plánujete nový systém vytápění s kogenerační jednotkou Bosch, měli byste zároveň přemýšlet také o obnovitelných zdrojích energie. Neboť díky inteligentní kombinaci různých zdrojů tepla lze získat multivalentní komplexní systém se zdrojem obnovitelné energie, který zaručí nejen vynikající celkovou účinnost, ale rovněž zajistí dlouhodobě nízké energetické náklady.

Příklad hydraulického systému: 1) Kogenerační jednotka Bosch, 2) Moderní plynový kondenzační kotel, 3) Tepelné čerpadlo vzduch/voda, 4) Řídicí systém energetického managementu a akumulace energie. Bosch kogenerace
Příklad hydraulického systému: 1) Kogenerační jednotka Bosch, 2) Moderní plynový kondenzační kotel, 3) Tepelné čerpadlo vzduch/voda, 4) Řídicí systém energetického managementu a akumulace energie

Optimálně kombinovat výhody rozdílných technologií

Kogenerační jednotka Bosch umožňuje efektivně vyrábět teplo a elektřinu z plynu. Integrace do systému vytápění a dodatečné využití obnovitelné energie vytváří multivalentní komplexní systém, který Vám umožní ještě více zlepšit účinnost. Mohl by například vypadat takto: Ke kogenerační jednotce Bosch doplníte plynový kondenzační kotel a tepelné čerpadlo vzduch/voda. Kromě vlastní výroby elektřiny a tepla získáte navíc také výhodu bezplatného tepla z okolního prostředí, které je dodáváno tepelným čerpadlem. To je nejen výjimečně ekonomické, ale je též příznivé pro životní prostředí, protože se ušetří fosilní paliva a je produkováno méně emisí.

Jednoduchá instalace, perfektní regulace

Díky standardizovaným přípojkám na horní straně může být kogenerační jednotka Bosch snadno a rychle integrována do takového multivalentního komplexního systému. Připojení plynového kondenzačního kotle je rychlé a bezproblémové. Také lze do celého systému integrovat tepelné čerpadlo pouze pomocí několika jednoduchých kroků. Dokonce i při relativně nízkých venkovních teplotách dodává tepelné čerpadlo teplo pro přípravu teplé vody. Výkonný energetický řídicí systém společnosti Bosch zabezpečuje perfektní souhru všech komponentů v rámci celého systému a to bez ohledu na roční období.

Prospekt. Bosch kogenerace

Shrnutí výhod multivalentního komplexního systému:

  • Ideální jak pro novou výstavbu velkých objektů, tak pro modernizaci starých staveb
  • Významné úspory energie a snížení emisí CO2 díky efektivnímu využití paliva a použití zdrojů obnovitelné energie
  • Teplo pro vytápění z tepelného čerpadla také při nízkých venkovních teplotách
  • Optimální řízení všech komponentů inteligentní regulační technikou
  • Jednoduchá instalace a údržba

Kogenerační jednotky Bosch.pdf


Bosch Termotechnika s.r.o. - Průmyslové kotle
logo Bosch Termotechnika s.r.o. -  Průmyslové kotle

Společnost Bosch Termotechnika s.r.o. vyrábí a dodává: průmyslové kotle parní, horkovodní, teplovodní, kotle na biomasu a dále komponenty, příslušenství kotlů, příslušenství kotelny a náhradní díly ke kotlům. Naše služby: prodej, uvádění do provozu, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.