logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak ohlídat školu? Efektivní řešení na bázi IP videa

Po tragické události ve Žďáru nad Sázavou v roce 2014, kdy útočnice s nožem vnikla do prostoru obchodní akademie a pobodala několik studentů, se otázka zabezpečení škol dostala do širšího povědomí veřejnosti. Ministerstvo školství po mimořádném zasedání vlády zpracovalo a v únoru 2015 vydalo metodické doporučení pro školy, jak bezpečnost na školách zvýšit. Výzva byla následně podpořena dotačním programem. Jak by mělo vypadat účinné zabezpečení školy, aby se v budoucnu předešlo podobným tragickým incidentům?

Reklama

Softwarové rozhraní AXIS Camera Station
Softwarové rozhraní AXIS Camera Station

Doporučení ministerstva: důraz na kontrolu vchodů

Metodické doporučení ministerstva školství klade zvýšený důraz na kontrolu přístupu do školy. Základem je omezení počtu vchodů pro vstup žáků, zaměstnanců a cizích osob do školy nejlépe pouze na jeden, který je pečlivě kontrolován, a důkladné zabezpečení vedlejších vchodů. Do školy se mají vpouštět cizí osoby až po ověření účelu návštěvy. Do dalších prostor školy má být nepovolaným osobám přístup účinně zamezen. Doporučení zmiňuje různé technologické nástroje, od bezpečnostních zámků, oplocení a závor či turniketů až ke kamerovým systémům. Při výběru řešení tak pro management školy může vzniknout mnoho otázek.

Výhoda komplexního řešení na bázi IP

Současným trendem v oblasti zabezpečení je takzvaný „internet bezpečnostních věcí“ – jednotlivé zabezpečovací prvky jsou připojené do jediné sítě díky IP protokolu, a tak uživatel (v našem případě škola) nepotřebuje sadu oddělených okruhů a vše je dostupné online. Společnost Axis je největším světovým výrobcem bezpečnostních kamer a všechny její produkty jsou na bázi otevřeného IP protokolu. Kromě videodohledu nabízí skrze své partnery i zařízení pro kontrolu přístupu, které lze jednoduše pospojovat a naplnit tak výše zmiňované doporučení ministerstva školství. Jak by mohlo vypadat takové komplexní, a přesto jednoduché a cenově dostupné řešení pro školu?

Hlavní i vedlejší vchody pod kontrolou

AXIS A1001 Network Door Controller
AXIS A1001 Network Door Controller
AXIS A8105-E
AXIS A8105-E

Hlavní vchod školy může ovládat dveřní IP stanice AXIS A1001, zařízení připojené k síti, které slouží ke kontrole jednoho až dvou vstupů. Při vstupu do školy žáci či studenti použijí čipové karty a dveřní stanice spouští elektronické otevírání dveří. Vedlejší vchody, které používají například dodavatelé školy či technická obsluha, mohou být opatřeny jiným síťovým zařízením, IP video dveřníkem AXIS A8105-E. Tento panel se zvonkem, mikrofonem a videokamerou a je napojen na elektronický zámek dveří. Výhodou síťového řešení je zde opět možnost jednoduchého připojení k IP telefonnímu systému školy či na mobilní telefony zodpovědných osob. Například sekretářka ze své kanceláře či školník ze svého mobilu může snadno ověřit, kdo stojí u dveří, komunikovat s návštěvníkem a vpustit jej do budovy.

Inteligentní kamera u vchodu školy již není sci-fi

IP kamera AXIS M3006-V
IP kamera AXIS M3006-V

V poslední době se ve školách čím dál častěji instalují kamerové systémy. Velmi účinné jsou ve veřejných školních prostranstvích například jako prevence vandalismu. Pokud jde o kontrolu hlavního vchodu, kvalitní IP kamera může sloužit k přímému monitoringu pro zaměstnance na vrátnici nebo k pozdější identifikaci v záznamu, pokud dojde k vyšetřování nějakého incidentu. Současné IP technologie však dovolují mnohem více. Přímo v kameře (bez nutnosti dodatečné serverové kapacity) může být nahraná inteligentní aplikace, která s velkou přesností například spočítá procházející osoby nebo dokonce rozliší jejich přibližný věk podle výšky či tváře. Pokud tedy nechce škola instalovat turnikety nebo elektronické brány, snadno si můžeme představit základní školu, kde inteligentní kamera u hlavního vchodu rozliší vstup cizí dospělé osoby a pošle hlášku vrátnému či školníkovi. Podobných chytrých aplikací pro kamery Axis je již na trhu mnoho (například značky Cognimatics) a jejich cena není nijak závratná.

Vše v jednom (otevřeném) systému

Výše uvedené komplexní řešení pro zabezpečení školy může být integrováno v jednom jediném softwarovém rozhraní AXIS Camera Station, takže všechny kamery i dveře jsou pod kontrolou a lehce dostupné, třeba v podobě mobilní aplikace na telefonu správce či školníka. Výhod IP řešení je více – jde o otevřenou platformu, takže kdykoli v budoucnosti můžete přidávat další síťové bezpečnostní prvky různých výrobců. Navíc je napájení všech prvků řešené datovým kabelem, není tudíž nutné natahovat dvojí kabeláž. Obsluhu zařízení nemusíte svěřovat specializované bezpečnostní firmě, ale školnímu IT pracovníkovi, který zvládne většinu úprav a ladění systému v rámci své pracovní doby.

Případové studie společnosti Axis ze škol v České republice.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.