logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny elektřiny a plynu na rok 2014 již nyní v Kalkulátoru cen energií

Chcete změnit dodavatele? Váháte, koho si vybrat, ale co když po Novém roce budou lepší nabídky? Kalkulátor cen energií TZB-info zaznamenává a porovnává pro Vás první nabídky dodavatelů na příští rok a při tom pracuje s odhadem výše státem regulovaných cen.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Druhá polovina listopadu je tradičně spojena s rozhodnutím Energetického regulačního úřadu, ve kterém zveřejňuje nové, státem regulované ceny. Potom na přelomu listopadu a prosince následuje vyhlášení nových ceníků energií dodavatelů. Jenže letos přišla vlna změn poněkud dříve, nečekalo se na ohlášení regulovaných cen. Vše odstartovalo zlevnění dominantního dodavatele, energetické společnosti ĆEZ v podobném stylu, jako to udělal před několika měsíci RWE u plynu. Na tento krok zareagovalo několik dalších dodavatelů. Jedni vydali pouze prohlášení, že určitě zlevní, a to ihned po zveřejnění regulovaných cen. Jiní přispěchali rovnou s novými ceníky na rok 2014.

Na internetu je více portálů nabízejících cenové srovnání. Všechny uvádějí ceny platné pouze v okamžiku prohlížení. Návštěvník tedy nemá možnost podívat se do minulosti, ale ani do budoucnosti. Naopak u nás tyto informace naleznete. Naším prvořadým úkolem je totiž poskytování nezávislých a objektivních informací, které poslouží hlavně pro rozhodování jak zákazníkům, tak i dodavatelům. Pro potencionálního zákazníka je důležité mít tyto informace co nejdříve, protože změna dodavatele formou výpovědi trvá skoro čtyři měsíce, a tak se dá tímto krokem v některých případech celý proces řešit již nyní a nemusí se čekat až na konec roku. Jedná se o případy, kdy zákazník má již nového dodavatele vyhlédnutého a jen čeká, zdali se svému postavení po Novém roce nevzdálí.

Na druhé straně ti dodavatelé, kteří ještě nezveřejnili nové ceníky, mohou lépe optimalizovat svou cenovou strategii. S návrhem jim přitom může pomoci další nová funkce, tzv. individuální ceny, s jejichž pomocí si mohou dodavatelé lehce navrhnout postavení na trhu změnou cen.

Možnost zadání srovnání cen včetně návrhu cen
Možnost zadání srovnání cen včetně návrhu cen

Odhad státem regulovaných cen jsme poskládali v průběhu léta. Při návrhu se vycházelo z novely zákona o podporovaných zdrojích energie, kde horní hranice příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů je stanovena na 495 korun za megawatthodinu, zatímco letos se platí 583 korun. Dále ze slibu šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, která v srpnu přislíbila pokles distribučních sazeb až o deset procent u elektřiny a o až pět procent u plynu. V odhadu se počítá s maximálním snížením cen, tedy s deseti a pěti procenty. Snížení ceny se v odhadu dotklo pouze platů závislých na odběru. Stálé platby (třeba za jistič u elektřiny) se nezměnily. Tyto regulované ceny jsou pro všechny dodavatele na určitém území stejné, vyjadřují jenom to, kolik zákazníci budou pravděpodobně celkem platit. Nemají vliv na pořadí nabídek podle ceny dodavatele.

Kde nalezneme nabídky na rok 2014?

V době před cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu je nutné v „detailním zadání“ kalkulátoru vybrat volbu „rok 2014“. V okamžiku, kdy regulované ceny budou oficiálně ohlášeny, bude se tato volba nabízet implicitně.

Příklad zadání cenového srovnání na rok 2014, stačí zadat „rok 2014“ v detailním zadání
Příklad zadání cenového srovnání na rok 2014, stačí zadat „rok 2014“ v detailním zadání

Na závěr připomínám, že dnes mají zákazníci často sjednané produktové řady s fixní cenou z minulých období. Tato funkce pro ně znamená, že sice svůj produkt naleznou, ale nemohou se radovat ze zlevnění, nanejvýš budou platit nižší regulované platby.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.