logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Na co si dát pozor při montáži krytiny SATJAM RAPID

Každý stavebník chce, aby jeho krytina těsnila proti vodě, ale aby také skvěle vypadala a neobtěžovala hlukem v podkroví. Ve firmě SATJAM vědí jak na to. Na důležité zásady montáže krytiny se podívejte ve videu z webináře společnosti SATJAM.

Při montáži krytiny SATJAM RAPID platí, že musí být dodržena pravidla výrobce tak, aby byla zaručená nejen spolehlivá funkce krytiny, ale také její estetické kvality.

V první řadě je třeba při montáži zajistit možnost dilatace krytiny. U střešní krytiny stejně jako u každého jiného materiálu dochází k teplotní roztažnosti. Teplotní rozdíl, který na krytinu působí během ročních období může být podle jejího odstínu 80 až 100 °C. Při maximální délce pásu ocelové krytiny 9 nebo 10 m může dojít k rozměrovým dilatačním změnám až 10 nebo 11 mm.

Správné kotvení je základ


Krytina SATJAM RAPID se k podkladu kotví přes připravené otvory délky 12 mm. To umožňuje kompenzovat posun v kotevním bodě tak, aby se krytina mohla volně roztahovat nebo smršťovat. Předpokladem volné dilatace krytiny je ale správné ukotvení, tedy správné dotažení šroubů, aby nedošlo k deformaci krytiny, ale aby hlava kotevního prvku správně dolehla na materiál bez vůle. Stejně důležité je rovněž správné umístění šroubů ve středu perforace pro kotvení.

Dalším specifikem, které je třeba při návrhu a montáži plechové krytiny zohlednit, je eliminace hlučnosti od větru. Hluk může vznikat zejména sáním větru na závětrné straně šikmé střechy. Negativně možnost hluku ovlivňuje nízký sklon střechy, laťování jako nosný podklad krytiny a konstrukce lehkého typu s nízkými akustickými parametry.

Používejte bednění a separační vrstvu

Pro eliminaci vzniku a šíření hluku od větru je třeba dodržet doporučené skladby střešních konstrukcí. U lehkých konstrukcí se doporučuje, aby byla krytina montována na bednění za použití separační vrstvy. Pro střešní krytinu SATJAM je to například separační vrstva Wrap, polypropylenová strukturovaná rohož plošné hmotnosti 350 g/m2. Separační vrstva odděluje krytinu od podkladu a svými pružnými vlastnostmi brání vzniku a přenosu hluku.

Montáž na latě se doporučuje pouze u objektů s neobytným podkrovím, případně na nebytové stavby. Latě se doporučuje opatřit tlumícím pásem Rapid – TPRS. Polypropylenový pás tloušťky 5 mm se lepí na spodní stranu krytiny.


Instalace krytiny na separační vrstvu WRAP

Vibracím lze předcházet výběrem správné krytiny

Třetí možnosti je použití krytiny s akustickou úpravou Soundcontrol. Jedná se o netkanou textilii, která je z výroby aplikovaná na rubovou stranu krytiny.

V neposlední řadě lze hlučnosti předcházet použitím krytiny ve zúžené variantě, s modulovou šířkou pásu 310 mm, z které vyplývá hustší kotvení a zvýšená tuhost, tedy významně snížená možnost vzniku vibrací.

Více informací včetně ukázek správných a chybných realizací a montážních schémat naleznete ve videu.


Aplikace úpravy Soundcontrol zespodu krytiny

SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.