logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Lidé i města začínají objevovat výhody zelených střech

Komunitní centrum Všichni spolu (Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Komunitní centrum Všichni spolu (Autor fotografií – Vojtěch Herout)

Nezateplená fasáda. Vydlážděný pozemek. Plochá střecha, která se v létě rozpálí natolik, že je uvnitř možné jen stěží bydlet. Všechna dešťová voda odtéká do kanalizace. Dům v brněnských Židenicích bylo ještě před pár lety nemožné považovat za vzor moderního bydlení.

Reklama

Jeho nový majitel si pak ale nechal vypracovat projekt na komplexní rekonstrukci, která měla za cíl adaptovat domek z roku 1927 na změny klimatu a zároveň těmto změnám chytrými opatřeními předcházet.

Jednou ze základních změn, která měla snížit environmentální dopady stavby, bylo šetrnější a efektivnější nakládání s dešťovou vodou. Zde přišlo ke slovu zazelenění ploché střechy. Vegetační souvrství a sukulenty snížily odtok vody, zvýšily odpar a vyřešily tak přehřívání interiéru. Zatímco v letních měsících chladí, v zimě slouží jako izolace.

Rekonstrukce židenického rodinného domu je jedním z mnoha příkladů, které shromáždil první ročník soutěže Adapterra Awards. Ta si klade za cíl seznámit veřejnost s nejlepšími příklady opatření, která reagují na klimatickou změnu. O přízeň lidí se uchází celkem dvanáct zajímavých a výjimečných realizací z celé republiky. Právě zelené střechy jsou přitom jedním z ekonomicky nejméně náročných opatření.

Své o tom ví i v Ostravě, konkrétně v městském obvodu Poruba, kde se v roce 2017 pustili do vybudování komunitního centra na okraji lesoparku a blízkosti sportoviště tamní základní školy. Multifunkční budova sloužící jako prostor pro vzdělávací, volnočasové a sociální aktivity, byla rovněž opatřena zelenou střechou. Ta pozitivně působí na mikroklima budovy a její okolí, chrání budovu před přehříváním a zadržováním dešťové vody odlehčuje kanalizaci v případě přívalových dešťů.

O tom, zda na stupni vítězů v Adapterra Awards stane židenický dům, ostravské komunitní centrum nebo některý z dalších projektů rozhodnete právě vy. Až do 25. září můžete hlasovat pro dva své favority na www.adapterraawards.cz/Hlasovani. Vítěz veřejného hlasování bude vyhlášen 4. listopadu na konferenci v Praze. Ze soutěže vzejde na podzim inovativní databáze Adapterra, ve které najde snadno inspiraci domácí kutil i odborník.

Rekonstrukce rodinného domu v Brně (Autor fotografií – Radovan Kramář)
Rekonstrukce rodinného domu v Brně
(Autor fotografií – Radovan Kramář)
Komunitní centrum Všichni spolu (Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Komunitní centrum Všichni spolu
(Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Biocentrum Ostrůvek u Kobylí (Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Biocentrum Ostrůvek u Kobylí
(Autor fotografií – Vojtěch Herout)

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.