logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Fasáda s imitací betonu na nové budově SMS Elektro v Českých Budějovicích

Pohledový beton se v současné architektuře a designu řadí k nejžádanějším povrchovým úpravám. Podtrhuje minimalismus staveb a skvěle působí v kombinaci s velkými prosklenými plochami i s teplými prvky typu dřevo. Imitace betonu zdobí fasádu nové skladové haly s reprezentativní prodejnou společnosti SMS Elektro v Českých Budějovicích.

Reklama

Realizace byla dokončena v loňském roce a kompletním dodavatelem fasádního řešení se zateplovacím systémem Cemixtherm COMFORT MW se stal výrobce Cemix.

Originální vzhled propůjčila nové fasádě zejména zdařilá imitace pohledového betonu. Kreativní technika pochází z dílny Cemix a jejím základem je kombinace dvou speciálních omítek různé zrnitosti. „Díky úzké spolupráci s product managementem naší společnosti jsme na míru požadavkům projektanta připravili několik vzorků finálního provedení s různou strukturou i barevností. Podle finálního výběru a vzhledem k tomu, že je vizuální podoba do značné míry závislá na dodržování správných řemeslných postupů a technice nanášení, neponechali jsme nic náhodě a realizační firmu nejprve proškolili,“ říká za společnost LB Cemix obchodně-technický poradce Pavel Podroužek.





Oba typy omítek se na fasádu nanášejí nerezovým hladítkem. Nejprve se na připravený a napenetrovaný podklad celoplošně nanáší Cemix Silikonová omítka MAGIC DECOR LIGHT se zrnitostí 1,0 mm. Tato omítka se následně lehce zatočí plastovým hladítkem. Po vyschnutí se do povrchu vtírá Cemix Silikonová omítka MAGIC DECOR FINE, která se vyznačuje velmi jemnou strukturou o zrnitosti 0,2 mm. Řemeslníci dosáhli kýženého efektu tahy naplocho položeného hladítka, přičemž druhá vrstva omítky nesmí celoplošně překrýt podklad. Naopak v něm musí být viditelné drobné prohlubně a nerovnosti.

Působivou hru světla a stínů na fasádě rozehrál finální lazurovací nátěr Cemix DECOR LAZUR v tmavším odstínu, než který byl použit u omítek. Na omítku se aplikuje malířským válečkem nebo štětcem a následně se upravuje speciální navlhčenou houbou. I v této fázi se řemeslníci museli držet doporučených postupů, kdy se pomocí tahů houby lazura stírá jen lokálně a v nátěru se tak vytváří světlejší plochy.

Výsledná fasáda o přibližné rozloze 1000 m2 oplývá efektní patinou a tvoří skvělý kontrast se zasklenými plochami. Nezbývá než dodat, že realizační firmě SWIETELSKY stavební s.r.o. se podařilo vytvořit pro SMS Elektro nové zázemí s doslova elektrizujícím dotekem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.