logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak instalovat fotovoltaiku na plechovou střechu


Držáky SATJAM Solar se nekotví do podkladu, ale do krytiny a zajišťují trvalé utěsnění prostupu.

Realizace fotovoltaik s sebou přináší často podceňovanou otázku jejich vhodného ukotvení do střešní konstrukce. Pro plechové střechy mohou být optimálním řešením systémové držáky SATJAM Solar.

Při pořizování fotovoltaické elektrárny je pro mnoho majitelů prioritou její dostatečný výkon, aby se jim investice vyplatila. Už ale často nezohlední nároky střechy, což může do budoucna vést ke zbytečným problémům. „Při nešetrné instalaci panelů pak často vznikají řešení, která mohou být problematická nejen pro vzhled domu, ale i pro funkčnost střechy. U plechových střešních krytin je proto nutné dát pozor na vhodný způsob ukotvení panelů,“ upozorňuje Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM předního českého výrobce plechových střech.

Většina firem totiž panely kotví skrz plechovou krytinu do podkladní nosné konstrukce. Toto řešení však pro správnou funkčnost střechy nemusí být vždy tím nejlepším. Ukotvení panelu mnohdy vyjde nevhodně v boční části vlny krytiny, v místě různých oplechování, nebo v těsné blízkosti střešních oken. Taková místa ale nemusí být trvale utěsnitelná. Kov navíc přirozeně dilatuje, což může časem vést ke vzniku netěsností a pod střechu může dokonce začít zatékat. „Bezproblémovou kompatibilitu fotovoltaických nebo teplovodních solárních panelů a profilované střešní krytiny zajistí speciální držáky SATJAM Solar. Nekotví se do podkladu, ale pomocí systémových šroubů s těsněním přímo do krytiny. Umísťují se do horní vlny její profilace,“ vysvětluje Petr Tureček ze SATJAMu. Instalace je tedy snadná a zajistí trvalé utěsnění prostupu bez rizika poškození krytiny.

Více na www.satjam.cz


SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.