logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Případ pádu střechy sportovní haly v České Třebové míří k soudu

© Fotolia.com
© Fotolia.com

Případ pádu střechy sportovní haly v Č. Třebové míří k soudu. Okresní státní zástupkyně v Ústí nad Orlicí Alena Provazníková podala obžalobu pro obecné ohrožení z nedbalosti na statika a projektanta.

Reklama

Soud by mohl začít zhruba za měsíc. Celková škoda způsobená pádem střechy dosáhla 20,6 milionu korun, což může mít vliv i na výši trestu, řekla ČTK Provazníková. "Je to trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti, kde vzhledem k výši vzniklé majetkové škody hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let," uvedla ČTK Provazníková. Obžalovaní by také mohli být potrestáni peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Trestní spis má sedm svazků.

Podle mluvčího Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Miroslava Trávníčka lze hlavní líčení očekávat na přelomu února a března. "V této věci však nelze vyloučit, že bude potřeba doplnit dokazování nebo něco došetřit, neboť věc je relativně obsáhlá. Pak by se tato lhůta logicky posunula," řekl ČTK Trávníček. Střecha haly se zřítila loni 14. ledna při florbalovém zápase několik dní po kolaudaci, všech 80 lidí stihlo utéct. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) způsobil neštěstí chybný výpočet statika, který zpracovával posudek k výrobní dokumentaci střešních vazníků.

Státní zástupkyně obžalovala šestašedesátiletého projektanta a o dva roky mladšího nezávislého statika. Oba pracovali externě pro subdodavatelskou firmu Cecolegno, která zajišťovala zastřešení, nyní je v konkurzu. Halu generální dodavatel Profistav Litomyšl opravil, otevřena byla 11. ledna. Pardubický kraj původní objekt nechal postavit téměř za 58 milionů korun. Škody se hradily z pojištění generálního dodavatele a firmy Cecolegno, kterou pád střechy přivedl ke krachu. Hejtmanství proti původnímu rozpočtu zaplatilo navíc 5,9 milionu jako rozdíl za použitý jiný typ vazníků.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.