logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kam s azbestem? A jaké představuje riziko?

Dobré vlastnosti azbestu (pevnost, pružnost, tepelná odolnost) byly dříve využívány tím, že se přidával do různých stavebních materiálů. O závažném riziku, které představuje pro zdraví člověka, se nevědělo.

© lianem - Fotolia.com
© lianem - Fotolia.com

Azbestová vlákna mechanicky poškozují dýchací cesty. Způsobit mohou podráždění, fibrózu i rakovinu plic. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) není možné stanovit bezpečnou koncentraci azbestových vláken ve vzduchu.

Máte azbest v domě?

Azbestové materiály představují riziko pouze v případě, že se s nimi manipuluje. Azbestová vlákna ze stavebních materiálů se uvolňují pouze v případě, že tyto materiály řežeme, brousíme, do těchto materiálů vrtáme či jinak na ně mechanicky či chemicky působíme. Proto výrobky s azbestem není nutné odstranit ihned. Představují ale potenciální riziko. Je dobré vědět, zda se ve vašem bytě či domě tyto materiály vyskytují.

Jak podle stavebního zákona postupovat při odstraňování materiálů, které obsahují azbest? Informace, kam s tímto nebezpečným stavebním odpadem, si přečtete v článku na ESTAV.cz.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.