logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ISH 2015 – Novinky v oblasti vytápění podruhé

Vzhledem k tomu, že se veletrh ISH ve Frankfurtu nad Mohanem nekoná každoročně, ale vždy každý druhý rok, je na něj oprávněně upřena značná pozornost jak ze strany výrobců, tak především zákazníků, pro které neexistuje lepší příležitost vidět na jednom místě všechny celosvětové novinky z oborů vytápění, větrání, klimatizace a sanity. Některé z četných topenářských novinek jsme si představili v předchozím článku, dalším je věnováno toto pokračování.

Reklama

Otopná tělesa

Otopná tělesa jsou jednoznačně tou nejviditelnější součástí otopné soustavy. Skutečnost, že jejich přítomnost v interiéru zůstává málokdy utajena (výjimkou jsou pouze podlahové konvektory, u velkoplošných systémů se o otopných tělesech v pravém slova smyslu hovořit nedá) věnují výrobci péči nejen jejich technickým parametrům ale i designu, který je často tím pověstným jazýčkem na vahách při rozhodování, co se výběru těchto koncových prvků zákazníkem týče.

Zajímavý příklad spojující užitné a estetické vlastnosti bylo možné vidět na stánku Kermi. Šlo o tělesa ocelového nástěnného radiátoru o výšce pouhých 200 mm (obr. č. 1) určená pro místnosti s rozměrnými okenními otvory sahajícími téměř k podlaze. Toto řešení je alternativou k podlahovým konvektorům, oproti kterým je cenově přijatelnější a disponuje na rozdíl od nich alespoň malou radiační složkou při předávání tepla do vytápěného prostoru, což má vliv na vnímání interiérové tepelné pohody.

Obr. č. 1: Novinka od Kermi – nízký radiátor
Obr. č. 1: Novinka od Kermi – nízký radiátor
Obr. č. 2: Těleso Vasco Canyon – vítěz German Design Award 2013
Obr. č. 2: Těleso Vasco Canyon – vítěz German Design Award 2013
Obr. č. 3: Tělesa Vasco Beams – vítěz Red Dot Design award 2014
Obr. č. 3: Tělesa Vasco Beams – vítěz Red Dot Design award 2014
Obr. č. 4: Koupelnový žebřík Kermi Tabeo
Obr. č. 4: Koupelnový žebřík Kermi Tabeo

Dalšími, ze zde prezentovaných novinek, byly nové produktové řady koupelnových žebříků, tedy otopných těles kombinujících dva účely, vytápění místnosti a sušení ručníků a osušek. Zatímco předchozí zmíněný výrobek bude stavebníky a architekty kladně hodnocen především za své technické parametry a účelnost, žebříky přitahovaly pozornost hlavně svým designem. Prestižními oceněními se mohla chlubit například firma Vasco, jejíž výrobky Canyon (obr. č. 2) a Beams (obr. č. 3) zvítězily v German Design Award 2013, resp. Red Dot Design award 2014. Tato tělesa představují skutečný architektonický prvek, který bude ozdobou každé koupelny a přitom je jeho design výjimečně praktický, podobně jako například žebříky Tabeo, Casteo či Geneo od Kermi (obr. č. 4).

Podlahové vytápění

Další zajímavou novinku ocení pro změnu montážníci dodavatelských firem. Kotvení trubek podlahového vytápění k podkladu se doposud řešilo pomocí mechanických sponek nebo využitím speciálně tvarovaných izolačních desek, do kterých se trubky vkládaly. Na veletrhu bylo představeno velice elegantní řešení na principu suchého zipu. Podlahové trubky mají na svém povrchu aplikovánu spirálu z materiálu, jež se „lepí“ na folii, kterou je opatřena vrchní strana podkladních izolačních desek. Spoj je na jednu stranu dostatečně pevný, aby při betonáži nedošlo k posunu trubek, na druhou stranu je rozebíratelný, takže montážníkovi umožňuje upravovat již položené trasy. Největší výhodou je ovšem neuvěřitelná rychlost pokládky oproti fixaci pomocí mechanických spojek, naprostá svoboda při volbě tras oproti kladení do profilovaných desek a daleko výhodnější pracovní pozice při pokládce. Montážník nemusí být při práci shrben či lézt po zemi po kolenou, ale klade trubky ve stoje, protože fixace probíhá jednoduchým přišlápnutím trubky k podkladu.

Obr. č. 5: Pokládka trubek podlahového vytápění systému Uponor Klett
Obr. č. 5: Pokládka trubek podlahového vytápění systému Uponor Klett
Obr. č. 6: Suchý zip podle Rehau – systém Rautherm Speed
Obr. č. 6: Suchý zip podle Rehau – systém Rautherm Speed

Tento princip byl k vidění hned na několika stáncích, například Uponor (obr. č. 5) Rehau (obr. č. 6) nebo Kermi, přičemž konkrétně Rehau ve svých materiálech uvádí, že časová úspora pokládky je až 30 % a celková efektivita se zvýší až o 50 %, což si přítomní návštěvníci mohli osobně ověřit na „cvičné pokládce“.

 

Regulace otopných soustav

Obr. č. 7: Model otopné soustavy s prezentací funkce dynamických ventilů Oventrop QV
Obr. č. 7: Model otopné soustavy s prezentací funkce dynamických ventilů Oventrop QV

Firma Oventrop vystavovala na ISH nové dynamické termostatické ventily pro systémy vytápění a chlazení. Inovaci představuje kompaktní ventilová vložka nesoucí označení „QV“. Ta v sobě spojuje funkci termostatického ventilu a integrovaného tlakového regulátoru. Ventil vybavený stavitelnou clonou pro regulaci průtoku ovládá množství tekutiny proudící do koncového tělesa podle aktuální potřeby a navíc umožňuje předvolit limitní hodnotu průtoku (od 10 do 170 l/h) a prvek je schopen ji udržovat. Zabraňuje tak neekonomickým nadprůtokům při zvýšení diferenciálního tlaku a zajišťuje tichý provoz soustavy (obr. č. 7). Limitní hodnota průtoku se nastavuje otočným kolečkem na ventilové vložce. To lze provést pouze speciálním klíčem, čímž jsou ztíženy neoprávněné zásahy do nastavení ze strany uživatelů.

Výrobce uvádí, že se výrazně usnadní návrh ventilů, ke kterému je třeba znát pouze průtoky pro požadovaný tepelný nebo chladící výkon tělesa a teplotní spád v daném místě soustavy. Díky QV ventilům potom získáváme jistotu, že průtok bude stále udržován ve vymezeném rozsahu, a to i v případech, kdy se zvýší diferenciální tlak v důsledku automatického uzavírání ventilů na dalších tělesech v soustavě působením tepelných zisků. Nutno ale dodat, že nezbytnou podmínkou pro bezvadnou funkci otopných soustav osazených těmito ventily bude naprostá kázeň uživatelů při jejich provozování. Všeobecně doporučované uzavírání ventilů za účelem šetření tepla, jehož průvodním jevem je zvýšení tepelných ztrát v sousedních bytech, totiž vede k nutnosti zajistit do takto postižených bytů větší dodávku tepla, čemuž dynamické ventily s omezeným limitem průtoku z principu brání!

Tento systém je navržen pro použití v dvoutrubkových soustavách ústředního vytápění a chlazení s nuceným oběhem a vložku lze instalovat do všech běžných radiátorových ventilů firmy Oventrop vyráběných od roku 1999 (M30 x 1,5), takže je vhodný i pro rekonstrukce. Výhodou ventilu Oventrop QV oproti konkurenčním výrobkům je širší rozsah nastavitelného průtoku (10 až 170 l/h) a výrazně vyšší limit maximálního diferenciálního tlaku (až 1,5 bar) přispívající k jeho širšímu využití. Při vývoji výrobku se pamatovalo rovněž na případný servis. Výměna vložky ventilu se provádí pomocí speciálního přípravku, aniž by bylo nutné vypouštět systém.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.