logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

7 nejlepších zařízení pro chytrou domácnost Google Home

Přemýšlíte o chytré domácnosti a říkáte si, čím byste mohli začít nebo na jaká zařízení se soustředit, abyste si chytrou domácnost co nelépe užili? Podívali jsme se za vás na zahraniční weby s recenzemi a se žebříčky chytrých zařízení – a přinášíme vám sedm z těch, která se umístila nejlépe.

V tomto textu najdete tipy na smart home zařízení kompatibilních s Google Home, s nimiž mají uživatelé bohaté zkušenosti a osvědčila se jim natolik, že by si je klidně koupili znovu.

Pomocí čeho komunikovat s chytrou domácností?

Jedna věc jsou samotná zařízení chytré domácnosti, která jsou přes wi-fi propojena s ovládáním, druhou věcí jsou samotná ovládání.

Ještě donedávna bylo možné ovládat chytrou domácnost z mobilu jen manuálně, tedy klasicky dotykově v aplikaci. Ale Google už do Androidu naštěstí přidal Google Asistenta, a tak se dá hlasově ovládat chytrá domácnost i ze smartphonu.

Dalšími možnostmi (a možná i pohodlnějšími) jsou chytré reproduktory s wifi (portable) nebo přímo Google Home hlasový asistent. Mají výkonnější mikrofony než mobil, a tak je můžete oslovit i z větší vzdálenosti, v podstatě odkudkoliv v místnosti nebo v menším bytě. V recenzích jsme nejčastěji našli doporučení na Google Nest Hub Max, asistenta přímo od Google (níže se o něm ještě dočtete).

Dodejme jen, že ovládacím jazykem je převážně angličtina, nicméně povely se dají snadno naučit i pro toho, kdo tento jazyk neumí. Stačí si je vyhledat v návodu, pak si nechat v online slovníku přehrát výslovnost, zapsat si ji tak, jak ji slyšíme a naučit se výrazy opakovat.

Google Assistant má adaptivní učení na rozdíly ve výslovnosti, brzy se vám přizpůsobí (ale jen v případě, když zaškrtnete v nastavení jinou než britskou nebo americkou angličtinu).

Už se však podívejme na samotné nejlépe hodnocené produkty pro chytrou domácnost (smart home). Vzhledem ke vzrůstající oblibě se stále častěji dostávají do slevových akcí obchodů s elektronikou, které díky tomu lákají nové zákazníky.

Jestli si říkáte, kde hledat všechny slevy na elektro na jednom místě, i s tímto dokážeme poradit – vyzkoušejte Letákomat.cz, kde najdete v současnosti cenové akce osmnácti největších elektro řetězců, včetně jejich e-shopů.

1. Google Nest Hub Max

Hlasový asistent s velkou obrazovkou (10 palců) zastane plnohodnotnou funkci hlasového asistenta, velmi kvalitního reproduktoru (woofer má 30 W), dobrého zprostředkovatele videohovorů (zatím jen přes Google Duo).

Zobrazí i výstupy z bezpečnostních kamer či od zvonku, dokáže odemknout vámi schválené návštěvě, zkrátka ovládá všechna IoT zařízení, která jsou kompatibilní s Android OS. Také rozeznává hlasy a obličeje nebo vidí gesta, pomocí kterých vy přerušíte přehrávání hudby, nebo ji znovu spustíte.

2. August Wi-Fi Smart Lock

Smart Lock je chytrý zámek na wifi. Klíče už vás s tímto zařízením nemusejí tolik zajímat. Na noc zamkne za vás, po vašem odchodu zamkne také sám. Když přicházíte ke dveřím, pozná váš telefon a odemkne vám. Případně můžete odemykání nastavit na váš hlas, abyste mohli ven vyběhnout i bez telefonu.

Skvělé je tohle řešení pro různé služby, které se odehrávají u vás v bytě či domě, když vy jste pryč. Třeba dopravci můžete na dálku odemknout dveře, aby vám domů postavil balíček. Pokud máte objednaný úklid nebo venčení psa, i těmto lidem se mohou dveře otevřít, aniž byste jim museli dávat klíč.

Navíc se monitorují všechny telefony lidí, kteří se ve vaší domácnosti objeví coby hosté. Instalace je podle recenzí uživatelů velmi snadná.

3. Ecobee (5th Gen)

Ecobee je chytrý termostat, který má velmi citlivé senzory i na poměrně velkou vzdálenost. V každé místnosti si můžete nastavit jinou cílovou teplotu, samozřejmě rozdílnou i v čase. Termostat umí předpověď počasí, tedy dokáže vypočítat, jak moc počasí daného dne ovlivní nároky na vytápění (slunce v oknech nebo naopak vítr a zataženo).

Nemusíte předem vědět, kdy budete doma či nikoli, termostat pozná, že jste odešli, a topení ztlumí (a naopak). Dokonce vám přehraje hudbu ze Spotify.

4. Wemo WiFi Smart Plug

Jeden z přístrojů, který komunikuje také s Apple smart home sítí (Siri). Jde o zásuvku, která se dá ovládat hlasově, ale i na dálku mobilem. Z toho plyne spousta výhod, například můžete simulovat, že jste doma, přestože si právě užíváte dovolenou úplně jinde. Hlasově můžete zapínat a vypínat ty přístroje, které k funkci potřebují jen dodat elektřinu – například vytápění na chalupě.

5. Philips Hue White Starter Kit

Nejen pro první seznámení s chytrým osvětlením. Philips Hue nabízí spoustu výhod, k jednomu centru (hub) lze připojit až 50 žárovek s tím, že každou můžete ovládat zvlášť, případně je rozdělit do skupin. Můžete jim načasovat svícení anebo je ovládat hlasem, včetně stmívání a zjasňování.


6. Google Chromecast with Google TV

Chromecast je drobnost, se kterou z běžné televize uděláte televizi chytrou, ovladatelnou hlasem, mobilem, ale i přiloženým dálkovým ovladačem. Nabízí spoustu streamovacích služeb, snadné ovládání přehrávání, propojení obsahu telefonu nebo notebooku s televizí (a to včetně her). Navíc jde o poměrně levné zařízení.

7. Oribt B-hyve

Mezi chytrými věcičkami najdeme dokonce i ovládání hadice, respektive zalévání. Systém nabídne spoustu drobností, díky kterým se o vaši zahradu postará strýček Google. Zalije za vás, kdykoliv to bude potřeba. Nastavit můžete zalévání časově, ale též zadat jednorázový pokyn, kdykoliv bude potřeba. Umí zalévat sprchou, ovšem i kapénkově, takže můžete využít jak pro trávník, tak i pro zeleninu.

Drobnost závěrem

Smart home je pohodlnou budoucností našich domácností, ovšem za předpokladu, že pro ně dokážeme zajistit dostatek energie v plynulých dodávkách, ale i dost výkonný internet. Pokud vás zajímá cokoliv z energetiky, projděte si naši energetickou rubriku. Věnuje se nejen energetice po stránce technické, ale třeba energetické politice, či právním předpisům v této oblasti.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.