logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

IQSmart Solution …

Dobijte si mobil a získejte informace u iSloupku nebo se mrkněte na iZastávce, kdy vám to jede. Spoustu dalších skvělých řešení pro SMART CITY vám nabízí start-up projekt pod názvem IQSmart Solution.

Reklama

Jiří Květoslav Hrubý: „Kde chybí myšlenka, ani internet nepomůže.

25. - 28. 4. 2018 rezonovalo součástí IBF 2018 zvanou URBIS téma, které vyčnívalo nade všemi. To téma bylo SMART CITY. Skvělé, konečně se něco děje a soubor přednášek v pavilonu G na čtyřech pódiích byl toho důkazem. Zájem byl veliký a až na čestné výjimky bylo z čeho vybírat. Blýská se snad na lepší časy? Chytré věci či internet věcí, chytré domy, chytrá města, to jsou v poslední době velmi frekventované pojmy, hesla, která bohužel zatím zněla jako zaklínadlo či mantra. Zde to začalo dávat smysl. Konkrétní případy, konkrétní města z celé Evropy, čtvrti, firmy a jejich řešení, to vše se zde propojilo v jeden I happening. Jak se tím vším tématicky probrodit a neztratit se? Ono je to vlastně jedno téma rozvinuté do podoby dle hierarchie, od věci až po město, stát nebo celek ještě větší, nadřazený těm předešlým střípkům, ze kterých je tento celek postupně složen. Takže výrazy jako Smart Solution, Internet on Things, Smart House, Smart Home, Smart Building, Intelligent Future Office, Smart City, Smart World, nás vlastně nemusí děsit. Po dvou dnech opravdu skvělých přednášek by ale nebylo špatné si některá řešení zkusit na vlastní kůži, zkusit je ohmatat naživo. Internet věcí se nabízí jako naprostý základ celé množiny. Lednička, která vám oznámí, včetně fotografie, svoje požadavky na doplnění do mobilu, zde nikde nebyla. Zato mě zaujal nenápadný stánek, který nabízel zajímavá řešení prostřednictvím Start-up projektu, pod názvem iSloupek alias Chytrý sloupek, iNabíječka česky Chytrá nabíječka, iZastávka nebo iAutíčko. Tak se pojďme podívat, co možná za pár let bude běžnou součástí našeho života. Když chytrá řešení, tak se ukažte…

Řešení, které se nabízí jako naprostý základ je iSloupek, Chytrý iSloupek Root. Toto řešení je odolnou a cenově dostupnou variantou pointu pro USB připojení, zásuvka 230 V pro nabíjení. Provedení je odstupňované a skýtá další možnosti. Variabilita je dostatečná, barevnost volitelná dle požadavků zákazníka. Celé řešení je odolné proti vandalismu i proti vlivům povětrnosti. Nerudovská otázka: „ A kam s ním?“ No to už je přece jasné. Doplněk sezení v parcích, jako centrální bod náměstí měst a obcí, obchodních pasáží, sportovních a výstavních areálů, ubytovacích areálů a kempů. Prostě všude tam, kde je zájem, potřeba, nutnost. Jistě to není nezbytnost, ale to není v případě Smart Solution skoro nikdy. Spíše je to řešení, které nám zpříjemní život, poskytne další možnosti a služby. Jinak hoďme mobil do koše a vraťme se ke korespondenčním lístkům a ústní lidové slovesnosti. Že je to nesmysl? No to bych řekl! Pak určitě vezmeme za vděk chytrým sloupkem ve výbavě ROOT Easy, ROOT Basic nebo ROOT Plus. Barevné varianty, možnost různé detekce a indikace prováděných operací tohoto interaktivního prvku je samozřejmostí.

Chytrý iSloupek Root
Chytrý iSloupek Root

Chytrý iSloupek Root

No neváhejme a poskočme o stupínek výše. iNabíječka, Chytrá iNabíječka TRUNK. Elektrokola, elektro skůtry, elektro koloběžky, ale i invalidní elektro vozíky, se bez dobíjení neobejdou. Restaurace, kavárny, občerstvení a odpočívadla, pointy cyklostezek, kempy, ubytovny, parkoviště, zde všude lze toto řešení uplatnit. Jednoduchost řešení je zárukou životnosti stanice. Vše může být doplněno o USB zásuvky, WIFI, indikaci smogu. Bytelnost, odolnost, variabilita, indikace provozu jsou samozřejmostí. Detekce připojení nebo volba podsvícení jsou věcí jednotlivých modelů. TRUNK Basic a TRUNK Plus jsou současní zástupci modelů.

Chytrá iNabíječka TRUNK
Chytrá iNabíječka TRUNK
Chytrá iNabíječka TRUNK

Chytrá iNabíječka TRUNK

Mezi další možnosti chytrých řešení, které IQSmartSolution nabízí, je iZastávka, Chytrá solární iZastávka. Slogan „Zpříjemněte si čekání a buďte stále online a v obraze!“ je dostatečně výmluvný. Aktuální stav dopravy na dané lince, digitální jízdní řád a aktuální informace jsou základními atributy této interaktivní zastávky. Částečná nebo úplná energetická soběstačnost díky solárnímu nabíjení, LED osvětlení, připojení USB, zásuvky 230V, WIFI hot spotu, LTE modulu pro mobilní připojení k internetu, zprávy o kvalitě ovzduší, lavička, stojan na kola, jsou možnosti, které vám zastávka nabídne. Vzhledem k otevřenosti systému, můžete pomocí dalšího programování získat informace a služby bez omezení. Odolné designové řešení je opět samozřejmostí. Panel, který umožňuje interaktivní řešení zastávky, lze řešit stejně jako sloupek a nabíječka, formou solitéru v provedení Chytrý iPanel Crown v modulu SMOG a HOTSPOT.

Chytrý iPanel Crown
Chytrý iPanel Crown
Chytrá solární iZastávka
Chytrá solární iZastávka

Pokud se budete pohybovat po městě a nemáte elektrokolo, nejedete MHD z iZastávky, potom vám možná zpříjemní život iAutíčko, Chytré iAutíčko se solárním dobíjením. Má všechny prvky, které vyžaduje moderní Smart City. Chytré ekologické řešení mobility s využitím solární energie. Co všechno může obsahovat toto autíčko? USB, WIFI, zásuvku pro 230V, možnost měření kvality ovzduší, solární nabíjení. Dvoumístné vozítko má dojezd 70 km, podle podmínek provozu, doba nabití 10 h, max. zatížení 150 kg. Co ještě potřebujete k pohodlnému přemístění z bodu A do bodu B. Další baterii, autorádio, parkovací kameru, LED infopanel, palubní tablet, LTE modul, WIFI, USB zásuvku, live webkameru, meteostanici, reproduktory? Stačí chtít, tyto a další možnosti jsou zde v nabídce modelů iAutíčko Basic, Power, Top.

Nečekejte divocha se zrychlením z 0 na 100 za 3 vteřiny. Jde o ryze účelnou a pragmatickou záležitost pro pohodovou mobilitu. Na vypůjčených městských kolech se taky nestrkáte ve zdivočelém pelotonu Tour de France, Giro d'Italia nebo Vuelta a España.

Kdo tvrdí, že si z předešlé nabídky nevybere, je škarohlíd a potížista. Tuším, že se zde hůř hledá řešení, které není na této platformě možné, než naopak. Tohle vůbec není špatné. Ukázky těchto chytrých řešení dozajista nejsou ojedinělými, ale každopádně jedinečnými a zdařilými.

Chytré autíčko…
Chytré autíčko…

Chytré autíčko…
Chytré autíčko při dobíjení u iNabíječky…
Chytré autíčko při dobíjení u iNabíječky…

Pokud vám někdo vykládá, že jejich město už je Smart City, je to široký pojem a špatně hmatatelný. Zde se však nabízí několik reálných příkladů, které postihují běžné potřeby současného života. Tohle není nějaká tendenční vychytávka pro pár adolescentů se svou hudební produkcí z mobilů. I když i tato skupinka si zde svůj segment nalezne. Zdá se vám to málo nebo moc Smart? Vzhledem k tomu, že před pár lety bylo tohle všechno jenom několik anglických výrazů, slov bez obsahu a hlavně hmatatelného řešení, jsem názoru, že je to skvělé. Takže si přejme další zdařilá řešení, která nám postupně vytvoří ta tolik skloňovaná SMART CITY. Veškeré prvky byly vyvinuty ve spolupráci s Ústavem telekomunikací FEKT, VUT v Brně.

Použité fotografie a části textů s využitím materiálů vývojového centra a výroby IQ Smart Solution
Citáty - http://www.citaty.net

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.